-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo ir JAV respublikonų suvažiavimas: liaupsino D.Trumpą ir gąsdino radikalais

Praėjusią savaitę – demokratai ir Joe Bidenas. Šią – respublikonai ir Donaldas Trumpas. Pirmadienį prasidėjo Respublikonų partijos nacionalinis suvažiavimas, kurio dalyviai vienas po kito ragina amerikiečius lapkritį perrinkti D.Trumpą šalies prezidentu. Kokios svarbiausios išvados po pirmosios suvažiavimo dienos?
Donaldas Trumpas jaunesnysis
Donaldas Trumpas jaunesnysis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žadėjo optimizmą, bet gąsdino

Respublikonų strategai tikino, kad jų sueiga bus kur kas labiau optimistiška nei demokratų suvažiavimas praėjusią savaitę, kai Barackas Obama ir kiti kalbėjo apie esą didžiulę D.Trumpo keliamą grėsmę.

„Demokratus apsėdęs Donaldas Trumpas, o mūsų suvažiavime svarbiausi bus žmonės ir jų istorijos, tai, kaip Trumpo administracija gerino žmonių gyvenimus, ir įkvepianti ateinančių ketverių metų vizija“, – žadėjo Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkė Ronna McDaniel.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tačiau ji pati pirmadienio renginį pradėjo nuo gąsdinimų, kai pareiškė, kad „tokiems vyrukams kaip Joe Bidenas labiau rūpi Iranas ir Kinija, o ne JAV“.

Į sceną užlipęs medikas klaidingai tvirtino, kad J.Bidenas nori įvesti universalią sveikatos apsaugą, ir teigė, esą tokiu atveju amerikiečiams būtų sunku apskritai patekti pas gydytoją.

D.Trumpas jaunesnysis tikino, esą J.Bidenas „siekia atvežti daugiau nelegalių imigrantų, kurie atimtų darbus iš Amerikos piliečių“. Jo partnerė Kimberly Guilfoyle apskritai skelbė, kad demokratai „nori sunaikinti šią šalį ir visa tai, už ką mes kovojome“.

Galiausiai dar ir imigrantas iš Kubos Maximo Alvarezas pareiškė, kad J.Bidenas slapčia veda JAV komunizmo link, o amerikiečių pora, išgarsėjusi, kai šaunamaisiais ginklais pasitiko protestuotojus prie savo namų, įspėjo, jog J.Bideno pergalės atveju „priemiesčiai bus sunaikinti“.

Stengėsi atremti kaltinimus rasizmu

Respublikonai taip pat stengėsi atremti D.Trumpui vis metamus kaltinimus, esą jis yra rasistas. Ir pati partija jau kelerius metus neatsigina vertinimų, kad ją kamuoja struktūrinio rasizmo problema.

Bene skambiausiai pasisakė buvęs amerikietiško futbolo žaidėjas, juodaodis Herschelis Walkeris, kuris teigė jau kelis dešimtmečius puikiai sutariantis su dabartiniu JAV prezidentu.

„Scanpix“/AP nuotr./Herschelis Walkeris
„Scanpix“/AP nuotr./Herschelis Walkeris

„Man skauda sielą, kai girdžiu, kaip baisiai vadinamas Donaldas. Blogiausia, kai jį vadina rasistu. Mane žeidžia tie žmonės, kurie mano, kad aš 37 metus bendrauju su rasistu. Tokie žmonės nežino, apie ką kalba.

V.Jonesas: Demokratų partija nenori, kad juodaodžiai išeitų iš savo vidinių plantacijų. Mes ten verčiami būti jau daug dešimtmečių, daug kartų.

Aš augau pietuose ir iš arti mačiau rasizmą. Žinau, kas tai. Ir tai nėra Donaldas Trumpas“, – kalbėjo buvęs atletas, prie kurio prisijungė kiti D.Trumpą remiantys juodaodžiai, kurie dirba Baltuosiuose rūmuose ar Kongrese.

Ant scenos užlipo ir Džordžijos valstijos demokratas Vernonas Jonesas, kuris dar balandį paskelbė, kad prezidento rinkimuose balsuos už respublikoną D.Trumpą, o pirmadienį pareiškė, esą būtent demokratai daro žalą afroamerikiečiams.

„Demokratų partija nenori, kad juodaodžiai išeitų iš savo vidinių plantacijų. Mes ten verčiami būti jau daug dešimtmečių, daug kartų“, – tikino V.Jonesas.

Tuo tarpu indų kilmės Nikki Haley, buvusi JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų ir buvusi Pietų Karolinos valstijos gubernatorė, pasmerkė sisteminio rasizmo idėją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikki Haley
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikki Haley

„Štai dar viena sritis, kurioje mūsų prezidentas teisus: jis žino, kad politinis korektiškumas ir cancel kultūra yra pavojinga bei tiesiog klaidinga. Demokratų partijoje dabar madinga sakyti, kad Amerika yra rasistiška. Tai melas. Amerika nėra rasistiška šalis“, – teigė N.Haley.

Apklausos rodo, kad daugiau nei pusė amerikiečių laiko D.Trumpą rasistu. JAV prezidentas yra sakęs, kad etninių mažumų atstovės Kongrese turėtų „grįžti ten, iš kur atvyko“ – nors jos gimė JAV.

Dezinformacija apie koronavirusą

Į alternatyvią realybę respublikonai visu greičiu pasileido kalbėdami apie COVID-19 pandemiją, vien JAV jau nusinešusią daugiau nei 180 tūkst. žmonių gyvybių.

D.Trumpas, kuris ilgai menkino koronaviruso grėsmę, žinoma, norėtų, kad ši tema virš jo galvos nekybotų. Bet pirmadienį respublikonai bent pabandė pereiti į kontrpuolimą ir, ko, gero, perrašyti istoriją teigdami, kad ne vien jie, bet ir demokratai menkino koronaviruso grėsmę.

D.Trumpas, beje, visą kovo mėnesį dar aiškino, kad COVID-19 panašus į gripą, prognozavo, esą virusas tiesiog pasitrauks, ir tikino, jog situacija „visiškai kontroliuojama“.

„Nuo pat pradžių demokratai, žiniasklaida ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) klydo dėl koronaviruso. PSO skelbė, kad ekspertai nerado aiškių įrodymų, jog virusą perduoda žmogus žmogui“, – skelbė balsas už kadro.

Specialiai parengtame reportaže tuomet pasirodė klipai, kuriuose demokratė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi kvietė atvykti į miestą, Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo tikėjosi, kad JAV situacija bus geresnė nei svetur, o Niujorko meras Billas de Blasio siūlė: „Ramiai gyvenkite. Rūpinkitės savo reikalais.“

Tada balsas už kadro iškilmingai konstatavo: „Vienas lyderis ėmėsi ryžtingų veiksmų, kad gelbėtų žmones.“ Žinoma, D.Trumpas.

Šis užkadrinis balsas, tiesa, nepatikslino, kad visi šie komentarai buvo išsakyti D.Trumpui tuo metu elgiantis lygiai taip pat. Negana to, tuo metu – vasario mėnesį – Amerika užbaigė užregistravusi vos 68 užsikrėtimus koronavirusu.

D.Trumpas, beje, visą kovo mėnesį dar aiškino, kad COVID-19 panašus į gripą, prognozavo, esą virusas tiesiog pasitrauks, ir tikino, jog situacija „visiškai kontroliuojama“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius