Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 09 19 /13:14

Premjeras Algirdas Butkevičius – Apaštalinių rūmų bibliotekoje pas Katalikų Bažnyčią supurčiusį popiežių Pranciškų

Popiežius Pranciškus, išjudinęs Katalikų Bažnyčią, sulaukė Lietuvos premjero Algirdo Butkevičiaus. Ketvirtadienį prieš vidurdienį Lietuvos laiku Pranciškus pasisveikino su mūsų šalies Vyriausybės vadovu A.Butkevičiumi ir pakvietė jį į Apaštalinių rūmų biblioteką.
Premjeras Algirdas Butkevičius susitiko su Popiežium Pranciškum
Premjeras Algirdas Butkevičius susitiko su Popiežium Pranciškum / Jurgos Jurkevičienės nuotr.

Papildyta 13.14 val. A.Butkevičiaus pokalbis su aukčiausiuoju Bažnyčios hierarchu truko apie 20 minučių.

Deryboms pasibaigus, premjerą ir jo žmoną lydintys delegacijos nariai turėjo progos pasisveikinti su popiežiumi bibliotekoje, nusifotografuoti. Abi delegacijos moterys – premjero žmona Janina ir ambasadorė prie Šventojo Sosto Irena Vaišvilaitė į susitikimą su popiežiumi atvyko vilkėdamos pagal griežčiausią Vatikano protokolo variantą: tamsiais drabužiais ir galvą gaubiančiais vualiais.

Premjeras A.Butkevičius popiežiui Pranciškui įteikė Lietuvos dovaną – rankų darbo medinę vėtrungę. Įspūdingo dydžio vėtrungė, matyt, įeis į istoriją kaip didžiausia kada nors į Vatikaną popiežiui atvežta dovana.

Vyriausybės vadovas labai smulkiai paaiškino popiežiui vėtrungėje pavaizduotus Lietuvos istorijos ir krikščionybės simbolius. Atsidėkodamas pontifikas įteikė proginį rašalinį parkerį, kuris vaizduoja Šv. Petro bazilikoje esančio milžiniško baldakimo vieną kolonų.

Vėliau Lietuvos vyriausybės vadovas susitiko su Vatikano premjeru kardinolu Tarcisio Bertone. Šis Šventojo Sosto hierarchas pareigas eis tik iki spalio 15 dienos. Vėliau jį pakeis naujai paskirtas valstybės sekretorius arkivyskupas Pietro Parolinas.

Po oficialių susitikimų Lietuvos delegacija apžiūrėjo šv.Petro baziliką, jos požemius ir lietuviškąją Vatikano koplyčią.    

Papildyta 12.16 val.  Po karinės rikiuotės ir pasveikinimo San Damazo kieme, premjero A.Butkevičiaus delegacija pasuko link Apaštalines bibliotekos. Ten premjero laukia popiežius Pranciškus. Iškilminga procesija perėjo 10 apaštalinių rūmų salių. Delegaciją lydi vadinamieji „sediari“ – popiežiaus sosto nešėjai ir Šventojo Sosto dignitoriai. Pagal šimtmečiais susiformavusį protokolą anksčiau popiežių nešdavo specialūs sosto nešėjai. Tik nuo Jono Pauliaus II laikų šios tradicijos atsisakyta. Kaip 15min.lt žurnalistui paaiškino Vatikano protokolo atstovas, dabar sosto nešėjai lydi valstybių vadovus pas popiežių. Jiems taip pat tenka nešti popiežiaus karstą jam mirus.

Papildyta 11.45 val. Lietuvos premjero Algirdo Butkevičiaus viešnagė mažiausioje pasaulio valstybėje prasidėjo 11.45 val. Lietuvos laiku. Ji truks šiek tiek trumpiau nei dvi valandas. A.Butkevičius susitinka su aukščiausiais Vatikano hierarchais – popiežiumi Pranciškumi ir valstybės sekretoriumi kardinolu Tarcizio Bertone. Premjero kortežas į Vatikano teritoriją įvažiavo pro „Porta della Campana“ – bazilikos varpo vartus. San Damazo – didžiausiame Apaštalinių rūmų kieme – Lietuvos delegaciją pasitiko iškilminga šveicarų gvardiečių rikiuotė.

Premjeras bučiuos ne auksinį, o sidabrinį žiedą?

A.Butkevičius taps pirmuoju Lietuvos atstovu, kuris turės progos akis į akį pabendrauti su sensacingai prieš šešis mėnesius atsistatydinusio Benedikto XVI įpėdiniu. Lietuvos prezidentė Grybauskaitė su Pranciškumi buvo trumpai susitikusi jo inauguracijos proga. 

Italų kilmės argentinietis Jorge Mario Bergoglio, vos pradėjęs pontifikatą, atsisakė prabangių ekleziastinės simbolikos dalykų. Pranciškus neavi Prados batų ir nevilki raudonos šermuonėlio mantijos – „mocetos“.

A.Butkevičius turės progos priklaupti ir pabučiuoti popiežiaus „žvejo“ žiedą. Bet jis bus ne auksinis, kaip iki šiol buvo įprasta, o sidabrinis.

Italų kilmės argentinietis Jorge Mario Bergoglio, vos pradėjęs pontifikatą, atsisakė prabangių ekleziastinės simbolikos dalykų. Pranciškus neavi Prados batų ir nevilki raudonos šermuonėlio mantijos „mocetos“.

Lietuvos premjeras susitiko su popiežiumi, kuris negyvena ir nedirba Vatikano apaštaliniuose rūmuose, kaip visi jo pirmtakai. Konklavos metu Pranciškus, kaip ir kiti kardinolai gyveno kukliuose Šv.Mortos svečių namuose. Ten jis ir pasiliko po to, kai buvo išrinktas 266-uoju Romos vyskupu ir viso pasaulio Katalikų bažnyčios vadovu. Į apaštalinių rūmų biblioteką popiežius pats ateina kaip svečias – susitikti su valstybių ir vyriausybių vadovais oficialių vizitų metu.

Ar lengva patekti pas popiežių?

Šį klausimą 15min.lt uždavė Lietuvos ambasadorei prieš Šventojo Sosto Irenai Vaišvilaitei. Diplomatinės misijos vadovei premjero vizitą Vatikane pavyko suderinti per itin trumpą laiką: „Nepasakyčiau, kad buvo sudėtinga. Dėl vizito pradėjome tartis pavasarį. Viskas pavyko, nes Vatikano protokolo tarnybos darbuotojai – labai geranoriški. Be to, nepamirškime, kad A.Butkevičius – Europos  Sąjungai pirmininkaujančios valstybės vyriausybės vadovas.“

Yra ir kita svarbi aplinkybė: J.Mario Bergoglio yra kupinas energijos, jėgų ir noro dirbti.  „Pats popiežius yra labai geranoriškas, jis intensyviai dirba“ – pasakoja ambasadorė. Pranciškus gerokai nustebino Vatikano kuriją, pradėjęs dirbti ir šeštadieniais. „Prisiminkime, kad svarbiausioji Benedikto XVI atsistatydinimo priežastis buvo nusilpusios jėgos“, – primena I.Vaišvilaitė.

Ir vis dėlto susitikti, pabendrauti su popiežiumi lemta ne visiems. Vatikano protokolo tarnyba neseniai išsiuntinėjo atstovybėms prie Šventojo Sosto laišką, kuriame primenama, jog popiežius priima tik valstybių ir vyriausybių vadovus. Ministrai, ketinantys pasisveikinti su Šventuoju Tėvu, turi tenkintis bendrąja popiežiaus audiencija.

Prezidentų reveransas popiežiui – privalomas

Užsienio valstybių vadovai  su oficialiais vizitais Vatikane pradėjo lankytis palyginti neseniai. Būtent todėl nė vienam prieškario Lietuvos valstybės ar Vyriausybės vadovui neteko akis į akį susidurti su Katalikų bažnyčios vadovais.

„Tiesiog nebuvo tokių tradicijų, jos atsirado žymiai vėliau – aiškina ambasadorė I.Vaišvilaitė.  – Jeigu žiūrėsime į tuos laikus, matysime labai ryškias ambasadorių prie Šventojo Sosto figūras. Jie atstovavo valstybei.“

Pirmasis Lietuvos vadovas, kurį Vatikano šv.Damazo kieme pasveikino alebardomis ginkluoti šveicarų gvardiečiai, buvo prezidentas Algirdas Brazauskas. Jis vėliau ne kartą susitiko su Jonu Pauliumi II. Prezidentas Valdas Adamkus turėjo progos susitikti su dviem popiežiais – Jonu Pauliumi II ir su jo įpėdiniu Benediktu XVI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius