-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 07 /16:09

Prezidentūra: įvykiai JAV – demokratijos egzaminas, tikimasi konstruktyvių ryšių su J.Bidenu

Trečiadienio įvykiai Vašingtone, kai prezidento Donaldo Trumpo rėmėjai šturmavo Kapitolijų, yra demokratijos egzaminas, tvirtino prezidento patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

„Demokratijos pasiekimai ir teisės viršenybė nėra duotybė jokioje valstybėje. <...> Prezidentas mano, kad tokioje senoje demokratijoje kaip JAV valdžia turėtų pasikeisti demokratiniu būdu, taikiai, be kraujo praliejimo, tuo labiau be žmonių aukų“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Skaisgirytė.

Prezidento patarėja teigė, kad tikimasi konstruktyvaus bendradarbiavimo su Joe Bideno administracija, ypač saugumo, gynybos ir ekonomikos srityse.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė

Prezidentūra nesibaimina, kad dėl vidaus neramumų nukentės JAV įsipareigojimai Europai. Tokius nuogąstavimus šiandien išreiškė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Panašūs nuogąstavimai buvo sakomi ir išrinkus prezidentu Donaldą Trumpą – kad JAV labiau atsigręš į savo vidaus problemas ir mažiau dėmesio skirs pasauliui.

Tai nepasitvirtino: Amerika yra globalus žaidėjas, buvo skiriamas dėmesys Europai, Kinijai, Ramiojo vandenyno pakrantei. Manome, kad ir Bidenas skirs didelį dėmesį tarptautinėms organizacijoms. Yra tam tikrų ženklų, kad norima kalbėtis su Europos Sąjunga, grįžti prie derybų dėl tam tikrų susitarimų“, – sakė A.Skaisgirytė.

Anot patarėjos, Lietuvos diplomatai Vašingtone jau bendrauja su potencialiais J.Bideno patarėjais krizės Baltarusijoje klausimu: „Tikslas – sugrąžinti JAV prie tų temų, kurios svarbios ir mums. Tai yra Rytų partnerystė, Rytų Europa, įskaitant ir Baltarusiją.“

Baltarusijoje jau nuo rugpjūčio vyksta masiniai protestai. Jie kilo paskelbus, neva didele balsų persvara vėl perrinktas ilgametis autokratinis vadovas Aliaksandras Lukašenka. Krizės metu Lietuva tapo vienu garsiausių balsų, raginančių skirti sankcijas Minsko režimui.

Paklausta, ar prezidentas už trečiadienio įvykius Vašingtone priskiria atsakomybę ir D.Trumpui, aktyviai raginusiam ateiti į protestą, A.Skaisgirytė tikino, kad G.Nausėda nevertina kitų šalių prezidentų vykdomos vidaus politikos.

„Mums svarbus mūsų santykis su JAV, o jis buvo labai glaudus prezidento Trumpo valdymo metais“, – sakė A.Skaisgirytė.

„Lietuvai svarbu sąjungininkai ir demokratų partijoje, ir respublikonų partijoje. Neturime prabangos megzti ryšius tik su viena partija ir tam tikru vienos partijos sparnu. Turime turėti draugų ir vienoje, ir kitoje partijoje“, – į klausimą, ar ketinama megzti ryšius ir su progresyviąja Demokratų partijos dalimi, atsakė prezidento patarėja.

Trečiadienį vykus abejų Kongreso rūmų posėdžiui patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimą –Joe Bideno pergalę – D.Trumpo šalininkai šturmavo Kapitolijaus pastatą. Dalis jų pateko į vidų, tiek ten, tiek lauke vyko susirėmimai su policija.

VIDEO: D.Trumpo šalininkų riaušėse JAV prasiliejo kraujas: veržiantis į Kapitolijų žuvo mažiausiai 4 žmonės

Žuvo mažiausiai keturi žmonės, keli pareigūnai buvo sužeisti, daugiau nei 50 asmenų sulaikyta.

VIDEO: Donaldo Trumpo rėmėjai šturmuoja Kapitolijų

Galiausiai D.Trumpas, vėl pakartojęs nepagrįstus teiginius apie pavogtus rinkimus, paragino rėmėjus „eiti namo“ bei elgtis taikiai.

VIDEO: Paviešinti vaizdai iš riaušininkų nusiaubto JAV Kapitolijaus

Nepaisant neramumų, Kongresas galiausiai patvirtino J.Bideno pergalę. Prezidento rinkimų pergalių patvirtinimas paprastai būna tik formalumas, bet D. Trumpo šalininkai šia procedūra siekė pasinaudoti kaip paskutine proga išlaikyti jį valdžioje.

Patvirtinus J.Bideno pergalę D.Trumpas paskelbė, kad bus užtikrintas taikus valdžios perdavimas, nors jis ir nesutinka su rinkimų rezultatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius