Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prieš narystę NATO pasisakęs Estijos valstybės valdymo ministras buvo priverstas atsiprašyti premjero

Estijos valstybės valdymo ministras Michailas Korbas pasisako prieš savo šalies narystę NATO, trečiadienį rašo vietos laikraštis „Laane Elu“, o tokiu požiūriu tuoj pat pasipiktino premjeras Juri Ratas.
Michailas Korbas
Michailas Korbas / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 NATO Estija

„Pasakysiu, galbūt, estų požiūriu nemalonią frazę – aš nepalaikau narystės NATO“, – susitikime su karo veteranais Hapsalu mieste sakė ministras M.Korbas, kurį cituoja laikraštis.

„Man patinka suomių politika šiuo klausimu. Bet jeigu kurtume savo armiją – išeitų dar brangiau. Suomiai kuria savo armiją, jie nepriklauso NATO, patys rūpinasi savo valstybės gynyba. Bet jiems niekas į pagalbą neateis“, – pridūrė M.Korbas.

Susitikime pateiktą veteranų siūlymą gynybai tenkančias lėšas skirti socialinėms reikmėms M.Korbas peradresavo Gynybos ministerijai.

„Toks yra NATO reikalavimas, Estija – NATO narė. Aš nesu gynybos ministras. Kai pas jus ateis gynybos ministras, klauskite jo“, – sakė vyriausybės narys.

Estija yra viena iš penkių NATO narių, kurios pagal Aljanso rekomendacijas gynybos išlaidoms skiria 2 proc. savo BVP.

Netrukus Estijos vyriausybės vadovas J.Ratas sukritikavo M.Korbo pasisakymą apie šalies narystę Šiaurės Atlanto aljanse.

Estija yra viena iš penkių NATO narių, kurios pagal Aljanso rekomendacijas gynybos išlaidoms skiria 2 proc. savo BVP.

„Nesėkmingas Michailo Korbo pasisakymas apie NATO verčia apgailestauti. Vyriausybės nuomonė dėl saugumo politikos yra vieninga ir ji nesikeitė.

Tai patvirtino ir ministras M.Korbas, kuris atsiprašė už savo nevykusį pasisakymą“, – parašė J.Ratas trečiadienį socialiniuose tinkluose.

Į M.Korbo komentarus nedelsdami reagavo Estijos gynybos ministras Margus Tsahkna ir užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Estijos premjeras Juri Ratas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Estijos premjeras Juri Ratas

„Vykdamas iš Irako į NATO viršūnių susitikimą Briuselyje, stebėdamasis perskaičiau apie tokį Estijos vyriausybės ministro požiūrį, – parašė socialiniame tinkle M.Tsakhna. – Narystė NATO yra nepriklausomybės ir saugumo garantija. Jeigu, vyriausybės ministro nuomone, Estija neturi būti NATO narė, jam ne vieta vyriausybėje“.

Užsienio reikalų ministras socialdemokratas S.Mikseris savo ruožtu pareiškė, kad didžiausiai valdančiajai Centro partijai leistinų klaidų limitas išnaudotas. M.Korbas priklauso šiai partijai.

„Klaidų limitas išsemtas, – parašė ministras socialiame tinkle. – Tikiuosi, kad ministras pirmininkas tai supranta“.

„Tolerancija rusiškos ruletės žaidimui su saugumu tarp partijų ir jų viduje turi būti nulinė, – pridūrė S.Mikseris. – Negalime sau leisti turėti ministrą, kuris mano, kad Estijos narystė NATO yra klaida“.

M.Korbo atsistatydinimo reikalauja ir opozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius