-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš teismą už pagalbą pabėgėliui stojęs švedas žurnalistas: „Nė akimirkos nesigailiu“

Prieš teismą šią savaitę dėl neteisėto žmonių gabenimo į Švediją stojęs visuomeninės televizijos žurnalistas Fredikas Onnevallas pripažįsta kaltę, bet kartoja: „Ar gailiuosi dėl to, ką padariau? Nė sekundės.“ Britų dienraštis „The Guardian“ primena, kad švedas į gimtinę iš stovyklos Graikijoje nelegaliai atgabeno 15-metį Abedą.
Fredrikas Onnevallas.
Fredrikas Onnevallas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasiūlymas nuskambėjo kaip nekaltas pokštas, bet netrukus paaiškėjo, kad niekas nejuokauja.

„Pasiimk mane kartu!“ – taip į F.Onnevallą kreipėsi 15 metų Abedas, švedo sutiktas pabėgėlių stovykloje Graikijoje.

Tą akimirką žurnalistas susidūrė su nelengva dilema: ar toliau dirbti, ar mesti mikrofoną, spjauti į žiūrovus, laukiančius žinių apie migrantų krizę, ir pabandyti pačiam išspręsti bent mažytę dalį problemos?

F.Onnevallas dabar prisimena tada be galo sutrikęs: „Kai sulauki tokio tiesaus klausimo, ką gali daryti? Gali tik pasakyti, kad pabandysi.“

Nejaučia gėdos

Taip 2015 metais prasidėjo F.Onnevallo, jį lydėjusių operatoriaus ir vertėjo bei 15-mečio Abedo kelionė iš Graikijos į teismo salę. Švedų trijulė kaltinama neteisėtu žmonių gabenimu.

Su panašiu pasirinkimu 2015-aisiais, tiesą sakant, buvo susidūrę tūkstančiai europiečių. Visi jie klausė, ar gali ką nors patys padaryti, kad padėtų pabėgėliams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fredrikas Onnevallas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fredrikas Onnevallas.

Abedo atveju, jis galėjo arba sulaukti teigiamo atsakymo iš F.Onnevallo, arba bandyti įšokti į sunkvežimį, važiuojantį į Atėnus. Švedas policijai vėliau sakė, kad atsisakęs padėti berniukui jis būtų jį išdavęs.

„Kažkiek sunku suvokti, kad tapome simboliais patirties, kuri iš tiesų didesnė už mus pačius. Tačiau mes nejaučiame jokios gėdos ir kaltės – daugelis žiūrovų suprato, kodėl taip pasielgėme“, – pasakojo F.Onnevallas.

Savąją istoriją, kuri tapo ir prisipažinimu pažeidus įstatymus, F.Onnevallas įtraukė į savo reportažą iš Graikijos.

Baudos už pagalbą

Tada istorija sulaukė liaupsių, bet tada ir Švedija buvo atviresnė – per visus 2015 metus šalis priėmė net 167 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

Švedija per visus 2015 metus šalis priėmė net 167 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

Dabar nuotaikos gerokai pasikeitusios – Švedija prieš metus uždarė sieną su Danija, chuliganai ėmė deginti migrantų priėmimo centrus, o praėjusį rudenį iš šalies pradėta deportuoti jaunus afganistaniečius.

Kaimyninėje Danijoje bent jau anksčiau buvo elgiamasi dar griežčiau. Ten teismai buvo kaltinami „padorumo kriminalizavimu“ – žmonėms buvo skiriamos piniginės baudos vien už pasiūlymą pabėgėliams juos pavėžėti.

Švedijoje policija irgi stabdė šimtus žmonių, į mašinas priėmusius migrantus ir bandžiusius juos pervežti per tiltą, jungiantį Kopenhagą su Malme. Tiesa, nubausti tik keli tokie pagalbininkai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fredrikas Onnevallas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fredrikas Onnevallas.

Teismai ir Prancūzijoje stengiasi neleisti padėti migrantams, kurie vyksta į Europą.

Lygina su PAR fotografu

Pats F.Onnevallas teisme sako norintis išsiaiškinti, ar pagal Švedijos įstatymus padėti į bėdą pakliuvusiam žmogui yra nusikaltimas.

F.Onnevallas lyginamas su fotokorespondentu iš Pietų Afrikos Respublikos Kevinu Carteriu.

„Kaip aš supratau iš prokurorų kalbų, ši byla susijusi su teisinio aiškumo stygiumi. Tikrai nejaučiu, kad iš manęs daromas pavyzdys“, – teigė žurnalistas.

Danas rašytojas Carstenas Jensenas lygina F.Onnevallą su fotokorespondentu iš Pietų Afrikos Respublikos Kevinu Carteriu.

Pastarasis išgarsėjo, kai 1993 metais Sudane nufotografavo iš bado mirštančią mažylę, kurios mirties jau laukė grifas. K.Carteris nuvijo paukštį, tačiau mergytei niekaip nepadėjo. Po trijų mėnesių fotografas nusižudė.

„Facebook“ nuotr./Kevino Carterio padaryta nuotrauka Sudane.
„Facebook“ nuotr./Kevino Carterio padaryta nuotrauka Sudane.

„F.Onnevallo dilema tapo visų dilema. Didysis iššūkis, su kuriuo dabar susiduria Europos civilizacija, galbūt, yra ne milijonų kitokios kultūros žmonių integracija, o perlipimas per save“, – praėjusią savaitę rašė C.Jensenas.

Abedas gyvena Švedijoje, čia leista atvykti ir jo šeimai. Paauglys nuolatos bendrauja su jį į šalį atgabenusiu žurnalistu. Vis dėlto, klimatas pasikeitęs.

„Situacija kur kas blogesnė – žmonės nebe tokie draugiški, – teigė paramos pabėgėliams grupės „Act for Integration“ atstovė Susanna Udvardi. – Yra daug atvejų, kai žmonės išsiunčiami atgal – jauni afganistaniečiai, suprantantys, kad daugiau vilčių nebėra.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius