Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prieš žemės drebėjimą iš Turkijos evakuoti diplomatai: suokalbis ar sutapimas?

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje vardijamos aštuonios šalys, kurios atšaukė savo diplomatus ir evakavo ambasadų darbuotojus prieš pat įvykstant daugybę gyvybių nusinešusiam žemės drebėjimui. Nors atstovybių veikla išties buvo pristabdyta, o jų darbuotojams rekomenduota išvykti iš šalies, tai niekaip nesusiję su pražūtinga gamtos stichija ir neįrodo, kad žemės drebėjimas buvo „dirbtinai organizuotas“.
Žemės drebėjimo sunaikintas Hatajaus miestas
Žemės drebėjimo sunaikintas Hatajaus miestas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šalys, kurios išsiuntė savo ambasadorius (ir ambasadų personalą) iš Turkijos 24 valandos prieš žemės drebėjimą. Tik sutapimas“, – lietuvių kalba ironizuojama vienos vartotojos įraše socialiniame tinkle „Facebook“.

Čia pat pateikiama ekrano nuotrauka iš įrašo su analogišku tekstu anglų kalba. Jame vardijamos šalys, evakavusios savo ambasadas iš Turkijos: Kanada, JAV, Didžioji Britanija, Vokietija, Belgija, Italija, Olandija, Prancūzija.

Daugybės pasidalijimų sulaukusiame įraše leidžiama suprasti, kad šių šalių vadovybės neva iš anksto žinojo apie būsimą žemės drebėjimą ir todėl suskubo evakuoti ambasadų darbuotojus.

Tačiau tai tėra manipuliacija – asmenims iš šalies rekomenduota išvykti dėl saugumo pavojų, galimai jiems gresiančių po taip vadinamo „sudeginto Korano“ skandalo.

Skandalų banga dėl Korano

Viskas prasidėjo sausio viduryje, kuomet protesto prie Turkijos ambasados Stokholme metu, kraštutinių dešiniųjų švedų ir danų politikas Rasmusas Paludanas sudegino Koraną.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad musulmonų šventosios knygos sudeginimas yra neapykantos nusikaltimas, kurio negalima ginti žodžio laisve.

„Niekas neturi teisės žeminti šventųjų“, – sakė jis savo pastabose, transliuotose per nacionalinę televiziją.

Vėliau kraštutinių dešiniųjų aktyvistai Danijoje ir Nyderlanduose taip pat surengė protesto akcijas, kurių metu degė Korano kopijos, o tai paskatino Turkiją sustabdyti derybas, kuriomis siekta panaikinti jos prieštaravimus dėl Švedijos ir Suomijos stojimo į NATO.

Europos šalys pasmerkė šiuos incidentus, tačiau kai kurios teigė, kad negali užkirsti jiems kelio dėl žodžio laisvės taisyklių.

VIDEO: Švedijoje sudeginus Koraną, per musulmonų protestus padegta Švedijos vėliava

Veiklą pristabdė ne dėl būsimo žemės drebėjimo

Prancūzija, Vokietija, Italija ir Jungtinės Valstijos vasario pradžioje įspėjo savo piliečius apie padidėjusią išpuolių Turkijoje riziką, ypač prieš diplomatines atstovybes ir ne musulmonų maldos vietas.

Vokietija, Prancūzija ir Nyderlandai buvo tarp šalių, kurios saugumo sumetimais laikinai uždarė diplomatines atstovybes Turkijoje.

Tai sukėlė Turkijos pasipiktinimą – vasario pradžioje buvo iškviesti devynių Vakarų šalių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Švediją, ambasadoriai ir sukritikuotas šių šalių sprendimas laikinai uždaryti diplomatines atstovybes ir paskelbti saugumo perspėjimus po Korano deginimo incidentų Europoje.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, taip pat buvo iškviesti Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Šveicarijos ir Didžiosios Britanijos pasiuntiniai.

„AP“/„Scanpix“/Po žemės drebėjimo Turkijoje
„AP“/„Scanpix“/Po žemės drebėjimo Turkijoje

Kyšo Rusijos ausys

Švedijos televizijos kanalo SVT duomenimis, sudeginti Koraną R.Paludanui pasiūlė vietos žurnalistas Changas Johannesas Frickas.

Įtakingo Roberto Lansingo instituto (RLI) analizėje teigiama, kad Rusijos karinė žvalgyba pasinaudojo nieko neįtariančiu R.Paludanu, tarpininkaujant Ch.J.Frickui, kuris, kaip rodo daugybė požymių, yra GRU agentas, užverbuotas psichologinėms operacijoms.

„Reuters“/„Scanpix“/Politikas R.Paludanas degina Koraną priešais Turkijos ambasadą Stokholme
„Reuters“/„Scanpix“/Politikas R.Paludanas degina Koraną priešais Turkijos ambasadą Stokholme

Ch.J.Frickas (iki 1995 metų – Changas Georgas Lindbergas) valdo naujienų portalą „Nyheter idag“ ir veda laidą televizijos kanale „SD Riks“ (kurį finansuoja Švedijos demokratų partija, t. y. kraštutiniai dešinieji).

Yra daugybė požymių, rodančių, kad šis vyras slapta bendradarbiauja su Rusijos karine žvalgyba GRU ir yra su ja susijęs. Anksčiau jis daugiau nei metus dirbo Rusijos valstybinėje naujienų agentūroje „Ruptly“ – „RT/Russia Today“ dukterinėje įmonėje – kaip „laisvai samdomas darbuotojas su nuolatinėmis užduotimis“, – skelbė RLI.

Su Rusijos gynybos ministerija ir karine žvalgyba susijusi RT, be kita ko, atliko aktyvų vaidmenį koordinuojant pastangas sukompromituoti tarptautinį MH17 lėktuvo numušimo 2014 metais tyrimą.

RLI manymu, Rusija pasirinko R.Paludaną tokiai akcijai todėl, kad jis jau anksčiau yra dalyvavęs Korano deginimo akcijose Danijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje, taip pat demonstravęs pranašo atvaizdą, kas islame yra griežtai draudžiama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius