Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prievartauti ukrainietes kariui liepusi žmona norėjo būti aukle

Prieš porą savaičių Ukrainos saugumo tarnybos paviešintas trumpas pokalbio įrašas, kuriame girdėti, kaip jauna moteris liepia vyrui prievartauti ukrainietes, pasirodė besąs tikras. Žurnalistai išsiaiškino poros tapatybę, o karį, gavusį iš sutuoktinės tokių nedviprasmiškų nurodymų, ukrainiečiai paėmė nelaisvėn.
Karys gavo žmonos nurodymą prievartauti ukrainietes
Karys gavo žmonos nurodymą prievartauti ukrainietes / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Liepė prievartauti, tik nesigirti

Ukrainos saugumo tarnyba poros pokalbį savo kanale „Telegram“ paskelbė balandžio 12 d.

„Rusijos užpuolikų žmonos ragina savo vyrus prievartauti ukrainietes“, – taip pusvalandžio trukmės įrašą pakomentavo saugumiečiai.

Jame girdėti, kaip jauna moteris pašnekovui sako: „Eik ten, prievartauk ukrainiečių moteris, gerai? Ir man nieko nesakyk. Supratai?“

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Karys sulaukė žmonos prašymo prievartauti ukrainietes, tik nepamiršti apsaugos priemonių
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Karys sulaukė žmonos prašymo prievartauti ukrainietes, tik nepamiršti apsaugos priemonių

Vyras, atrodo, nustebęs porą kartų perklausia, ar tikrai gali taip elgtis, jei nieko jai nesakys. „Taip, tik kad aš nieko nežinočiau. O ką?“ – atsako moteris.

Galiausiai ji dar sykį patikina duodanti leidimą, tik įspėja saugotis – tikriausiai naudoti prezervatyvus. Šio trumpo pokalbio metu pora vis kikeno.

„Šis šokiruojantis įrašas atspindi ne tik okupantų, bet ir jų artimųjų, kurių 80 proc. dabar palaiko karą Ukrainoje, moralines vertybes, – pabrėžė Ukrainos saugumo tarnybos atstovai. – Manome, kad bet kokie papildomi komentarai čia nereikalingi.“

Kalbančiųjų asmenybių ir ryšio saugumo tarnyba neatskleidė, tik iš komentaro „Telegram“ galima suprasti, kad tai yra vyras ir žmona.

Jie bendravo telefonu, bet neskelbiama, kada konkrečiai. Iš pokalbio turinio ir konteksto akivaizdu, kad jis įrašytas kažkuriuo metu nuo vasario pabaigos, kai Rusija užpuolė Ukrainą.

Pranešė Rusijos politikas

Vykstant karui ir abiem pusėms skelbiant daug šališkos informacijos, panašių įrašų autentiškumą patikrinti sunku.

Bet jau netrukus po įrašo paviešinimo žurnalistai iš Ukrainos tyrimų projekto „Schemy“ ir rusiškojo „Laisvės radijo“ nustatė pokalbio dalyvių asmenybes.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Karys gavo žmonos nurodymą prievartauti ukrainietes
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Karys gavo žmonos nurodymą prievartauti ukrainietes

O pastarosiomis dienomis paaiškėjo, kad šios šalies ginkluotosios pajėgos karį, iš žmonos gavusį nedviprasmišką instrukciją, gali būti paėmusios į nelaisvę per susirėmimą prie Charkivo srityje esančio Iziumo.

Apie tai paskelbė Rusijos politikas, buvęs Valstybės Dūmos narys Ilja Ponomariovas, prieš aštuonerius metus vienintelis iš visų deputatų balsavęs prieš Krymo aneksiją, o nuo 2016-ųjų gyvenantis Kyjive.

„Rusijos kariuomenės karys iš Krymo, kuriam iš namų skambino sutuoktinė ir aptarė, kad prievartaujant ukrainietes reikia saugotis, pateko į nelaisvę netoli Iziumo“, – rašė jis savo paskyroje „Facebook“.

Tiesa, ši informacija oficialiai taip pat kol kas nepatvirtinta.

Vertybės – šeima ir vaikai

„Schemy“ išsiaiškino, kad karys, prasidėjus plataus masto puolimui prieš Ukrainą, dalyvavo įsiveržime į Chersono sritį. Ten esą buvo ir pokalbio metu. Iš šaltinių Ukrainos teisėsaugos institucijose žurnalistai sužinojo rusiškus pašnekovų telefono numerius, tai leido juos identifikuoti ir surasti.

Apie šią porą ir kaip ją surado, žurnalistai pasakoja šiame „Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo“ siužete.

Žurnalistai išsiaiškino, kad pokalbyje dalyvavęs vyras yra 27-erių Romanas Bykovskis, buvęs „Rosgvardijos“ narys. Moteris – jo žmona Olga. Pagal gautus telefonų numerius žurnalistai surado abiejų paskyras socialiniame tinkle „Vkontakte“.

Vyro paskyra neprieinama tiems, kurie nėra jo „draugai“. Tačiau iš jo draugų paskelbtų nuotraukų pavyko nustatyti, kad R.Bykovskis tarnavo elitiniame „Rosgvardijos“ padalinyje – F.Dzeržinskio vardo specialiosios paskirties operatyvinėje divizijoje. Vienu metu jis esą tarnavo Maskvos srityje.

Sprendžiant iš skelbimų rusiškame tinklalapyje „Avito“, baigęs tarnybą su šeima maždaug 2018 m. persikėlė į Feodosiją okupuotame Kryme, ten gyveno iki šiol.

Maždaug tuo metu ar kiek vėliau R.Bykovskis pasirašė sutartį su Rusijos gynybos ministerija dėl darbo kariuomenėje. Tyrėjų grupė „Conflict Intelligence Team“ padėjo pagal antsiuvus išsiaiškinti, kad jis tarnavo 108-ajame desantininkų šturmo pulke, kuris aktyviai dalyvavo Rusijai užimant Krymo pusiasalį.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Romanas Bykovskis anksčiau tarnavo „Rosgvardijoje“
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Romanas Bykovskis anksčiau tarnavo „Rosgvardijoje“

O.Bykovskaja dar visai neseniai minėtame socialiniame tinkle reiškėsi aktyviai, tačiau balandžio 13 d. jos paskyra buvo ištrinta. Žurnalistams dar pavyko pamatyti nemažai romantiškus jausmus patvirtinančių nuotraukų.

Kaip gyvenimo kredo moteris buvo įrašiusi frazę „Išmokite nieko niekam nepasakoti. Tada viskas bus gerai“. Kaip savo gyvenimo vertybes ji buvo nurodžiusi „Šeima ir vaikai“.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Olgai Bykovskajai gyvenime svarbiausia – šeima ir vaikai
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Olgai Bykovskajai gyvenime svarbiausia – šeima ir vaikai

Minėtame tinklalapyje „Avito“ ji skelbėsi ieškanti auklės darbo.

2017 m. pora išties susilaukė mažylio – kaip tik tuo metu moteris internete ėmė skelbti nuotraukas su vaikišku vežimėliu.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Šeima prieš keletą metų susilaukė vaiko
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Šeima prieš keletą metų susilaukė vaiko

R.Bykovskio mama Irina savo paskyroje „Vkontakte“, kuri dabar taip pat ištrinta, nuolat skelbdavo nuotraukas su anūku prie Feodosijoje esančio Įsimylėjėlių fontano.

„Laisvės radijo“ žurnalistas Markas Krotovas paskambino abiem sutuoktiniams. R.Bykovskis paneigė, kad įraše skamba jo balsas, ir nurodė esąs ne Chersone, o guli ligoninėje Sevastopolyje.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Romanas Bykovskis paneigė, kad įraše apie prievartavimą buvo girdimas jo balsas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Romanas Bykovskis paneigė, kad įraše apie prievartavimą buvo girdimas jo balsas

Pastarąją informaciją O.Bykovskaja patvirtino – vyras esą buvęs sužeistas. Po to ji ragelį numetė ir daugiau nei į skambučius, nei į žinutes socialiniame tinkle nebeatsakė.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Olga Bykovskaja nurodė, kad vyras guli ligoninėje, bet nežinojo, kur buvo sužeistas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Olga Bykovskaja nurodė, kad vyras guli ligoninėje, bet nežinojo, kur buvo sužeistas

Vėliau ištrynė ir savo paskyrą iš „Vkontakte“.

Pasipylė pranešimai apie prievartą

Rusijos kariams pasitraukus iš kai kurių laikinai okupuotų teritorijų, Ukrainos teisėsauga ir tarptautiniai tyrėjai sužinojo apie daugybę jų seksualinio smurto prieš civilius gyventojus atvejų.

Balandžio pradžioje tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ paskelbtoje ataskaitoje paminėtas ne vienas išžaginimo atvejis Mariupolyje ir Černihivo srityje.

Ukrainos ombudsmeno tarnyba taip pat sulaukė daugybės skundų dėl okupantų seksualinių nusikaltimų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius