Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Problemos dėl ukrainiečių užgauliojimo nedingo, bet rusės dėl to nedeportavo

Per socialinius tinklus nuvilnijusi žinia, kad antiukrainietiškais veiksmais pagarsėjusi tinklaraštininkė deportuota iš Vokietijos, kur gyvena neteisėtai, pasirodė esanti neteisinga. Policija šią informaciją paneigė – vaizdo įraše, kuris aktyviai platintas internete, įamžinta kita moteris. Tiesa, tyrimas dėl jos elgesio – Rusijos pradėto karo šlovinimo ir ukrainiečių užgauliojimo – toliau vyksta.
Berlyno policija paneigė, kad oro uoste buvo nufilmuota, o vėliau deportuota ukrainiečius užgauliojusi rusė
Berlyno policija paneigė, kad oro uoste buvo nufilmuota, o vėliau deportuota ukrainiečius užgauliojusi rusė / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Namus tikrai krėtė

Tinklaraštininke prisistatanti Julija Prochorova išgarsėjo karo Ukrainoje metu, daugiausia – išpuoliais prieš šios šalies gyventojus. Prokremliškų pažiūrų neslepianti mergina savo veiksmus filmavo ir skelbė įvairiuose socialiniuose tinkluose.

Vokietijos policija (mat ji gyvena netoli Miuncheno) yra gavusi keletą pranešimų dėl jos elgesio, įskaitant įžeidinėjimą. J.Prochorova įtariama internete propagavusi ir šlovinusi Rusijos agresiją prieš Ukrainą, Vokietijoje gyvenanti neteisėtai – be specialaus leidimo, kurio jai reikėtų kaip Rusijos pilietei.

J.Prochorovos bute Landshute (už 70 km į šiaurės rytus nuo Miuncheno esančiame mieste) spalio vidury buvo atlikta krata.

Tokio vizito tikrai būta – apie jį pranešė patys pareigūnai. Tačiau po gero mėnesio internete paplitusi informacija, esą rusė buvo deportuota į gimtąją šalį, pasirodė nesanti teisinga.

Įrašus teko taisyti

Prieš bemaž dvi savaites socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti šviesiaplaukė jauna moteris ir greta jos stovintys du uniformuoti policininkai.

Iš maždaug 20 s trukmės scenos suprasti, kas iš tiesų vyksta ir net kur nufilmuota, sunku. Besišypsanti mergina kažko paklausia pareigūnų (ko tiksliai, sunku išgirsti dėl atstumo iki filmuojančiojo ir prastos garso kokybės, bet panašu, kad kalbėjosi angliškai), šie atsako.

Neatrodo, kad ji būtų susinervinusi ar pyktų dėl, kaip teigiama komentaruose prie įrašo, deportavimo. Policininkai taip pat elgiasi ramiai ir, jei ne uniformos, galima būtų pagalvoti, kad kalbasi jei ne bičiuliai, tai bent aplinkybių – pavyzdžiui, būsimo skrydžio – suvesti žmonės.

Mergina nesipriešina ir nesielgia iššaukiančiai, priešingai, pasiima nedidelį lagaminą, rankinę ir kartu su pareigūnais bei dar vienu neuniformuotu vyru nueina.

Lapkričio 20-ąją šį įrašą paskelbė Rusijoje įkurtas, bet dabar iš Latvijos veikiantis interneto leidinys „The Insider“. Žinutės pavadinimas skelbė: „Iš Vokietijos deportuota ukrainiečių pabėgėlius įžeidinėjusi rusė“.

Pačiame tekste nurodyta, kad apie deportavimą tiesiai iš Berlyno oro uosto pranešė „The Insider“ korespondentas.

123RF.com nuotr./Oro uostas
123RF.com nuotr./Oro uostas

Leidinio kanale „YouTube“ prie įrašo buvo pridėta, kad jauna moteris buvo įsodinta į lėktuvą, skrendantį Berlynas-Stambulas.

Žinia apie deportaciją ir filmuku imta aktyviai dalytis socialiniuose tinkluose (čia, čia, čia), jis pasirodė įvairiuose naujienų portaluose – ir ukrainietiškuose, ir prorusiškuose (čia, čia, čia, čia). Apie šį įvykį paskelbė net Italijos žiniasklaida. Įrašas įvairiose socialinių tinklų paskyrose peržiūrėtas po keliasdešimt ar kelis šimtus tūkstančių kartų.

Iš kažkur gavus žinių (kai kur cituota policija), kad nufilmuotas visai kitas žmogus, kai kurie įrašai netrukus buvo pakeisti. Savo tekstus patikslino ne tik „The Insider“ bei Vokietijos leidinys „Stern“.

Tai padarė ir melagienas vokiškai bei rusiškai nuolat skelbiantis „Telegram“ kanalas „Neues aus Russland“ („Naujienos iš Rusijos“). Jis įkurtas prokremliškų pažiūrų Alinos Lipp – ruso ir vokietės dukros, kuri prisistato laisvai samdoma ir taikos žurnaliste, bet Vokietijos žiniasklaidoje vadinama „Putino kovotoja” informaciniame kare.

Kitame „Telegram“ kanale, iš kurio vaizdo įrašą A.Lipp perpublikavo“, taip ir liko informacija, esą deportuota prokremliška tinklaraštininkė.

Vokietijoje gyvena neteisėtai

Ne tik iš pavardės, nurodytos prie įrašo iš oro uosto, bet ir prie jo „prilipdyto“ kadro, kuriame matyti praeives ukrainietes užgauliojanti J.Prochorova, reikėjo suprasti, kad prie policininkų stovėjo būtent ji. Sugretinus du vaizdo įrašus, greičiausiai norėta parodyti herojų panašumą.

Tačiau „deportacijos“ scenoje iš tiesų matyti ne J.Prochorova.

Vokietijos faktų tikrinimo tinklalapiui „Correctiv“ tai patvirtino Berlyno policijos atstovas spaudai. Vaizdo įrašas, kaip buvo skelbiama, padarytas sostinės oro uoste, bet greta policijos stovėjo visai kita mergina.

Be to, policijos teigimu, tinklaraštininkė nebuvo nei deportuota, nei suimta dėl vykstančio ikiteisminio tyrimo, kaip iki šiol skelbia minėtas „Telegram“ kanalas „Neues aus Russland“.

Bavarijoje esančio Landshuto prokuratūros atstovas spaudai „Correctiv“ patvirtino, kad rusė nėra nei suimta, nei deportuota. Šios žemės vidaus reikalų ministerija dar balandį paskelbė, kad dėl pradėto karo kol kas nieko nedeportuos į Rusiją, Baltarusiją ir Moldovą.

Austrijos dienraščio „Der Standard" teigimu, J.Prochorova pati aiškino nuo balandžio Vokietijoje gyvenanti neteisėtai. Tą patį skelbė ir Vokietijos dienraštis „Bild“.

Spalio viduryje J.Prochorovos namuose buvo atlikta krata. Bendrame Žemutinės Bavarijos policijos ir Landshuto prokuratūros pranešime spaudai tuomet buvo nurodyta: „30-metė įtariama nuo 2022-ųjų gegužės daug kartų įrašais įvairiose interneto platformose propagavusi ir šlovinusi Rusijos agresiją prieš Ukrainą.“

Be to, įtariama, kad rugpjūčio pradžioje ji įžeidė vieną interneto vartotoją. „Šiuo metu įtariamoji Vokietijoje yra be galiojančio leidimo gyventi šalyje, tačiau jos deportavimas į Rusiją yra sustabdytas“, – pažymėjo pareigūnai.

„Scanpix“ nuotr./Vokietijos policija
„Scanpix“ nuotr./Vokietijos policija

Per kratą buvo paimti trys mobilieji telefonai ir nešiojamasis kompiuteris. Pareigūnai pridėjo tęsiantys tyrimus, ypač dėl įtarimų įžeidimu ir pritarimu nusikalstamoms veikoms.

Vokietijos Baudžiamojo kodekso 140 straipsnis numato baudžiamąją atsakomybę už „atlygį ir pritarimą“ nusikalstamoms veikoms. Kitaip tariant, draudžiama viešai pritarti neteisėtiems veiksmams.

Dar kovo pabaigoje Vokietijos Vidaus reikalų ministerija savo paskyroje „Twitter“ įspėjo: „Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą yra nusikalstama veika. Kiekvienas, kuris viešai pritaria šiai agresijai, gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.“

Ir užgauliojo, ir juokino

J.Prochorova išgarsėjo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metu. Šiemet gegužės 9-ąją būriui ukrainiečių ir jiems prijaučiančiųjų susirinkus Miunchene išreikšti paramą užpultai šaliai, ji šoko įsisupusi į Rusijos vėliavą pagal populiarias rusiškas dainas „Kalinka“ bei „Katiuša“.

Ekrano nuotr. iš vk.com/Julija Prochorova išgarsėjo Ukrainą palaikančiame renginyje pašokusi pagal rusišką dainą „Kalinka“
Ekrano nuotr. iš vk.com/Julija Prochorova išgarsėjo Ukrainą palaikančiame renginyje pašokusi pagal rusišką dainą „Kalinka“

Po spalio 10-osios atakų prieš daugelį Ukrainos miestų, kai buvo taikomasi į gyventojus bei infrastruktūrą ir žuvo mažiausiai 23 žmonės, o dešimtys buvo sužeista, rusė paskelbė cinišką įrašą.

Beveik 20 sek. trukmės įraše matyti sprogimas gatvėje, kuria važiuoja mašinos. Tokiame fone ji šoka pagal trankią muziką ir rusiškai pritaria dainai: „Pakaks rūkyti, kur papuolė, rūkykite, kur dar nepapuolė“.

O vasarą J.Prochorova išgarsėjo taip, kad pateko ir į Austrijos žiniasklaidos antraštes. Zalcburge ji sekė iš paskos dviem ukrainietėms ir jas įžeidinėjo. Ji šaukė „Rusija nugalės“, „Šlovė Rusijai“, „Kam priklauso Chersonas?“, šaipėsi, kad jame jau vyksta referendumas, keikėsi.

Mergina nufilmavo šią sceną ir vaizdo įrašą paskelbė internete, o kitą dieną sužinojo, kad jos atostogos Austrijoje netikėtai baigėsi. Mat viešbučių rezervavimo portalas „Booking“, iškart sureagavęs į šį išpuolį, ne tik atšaukė visas jos rezervacijas, bet ir užblokavo paskyrą.

Tai sužinojusi, J.Prochorova gerokai nustebo (mat esą tik garsiai pareiškusi, kad ruošiamasi referendumui) ir apsipylė ašaromis. Ji, riebiai keikdamasi, skundėsi, kad buvo sugadintos jos atostogos, ir įspėjo verčiau ilsėtis važiuosianti į Rusiją.

Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Tą dieną, kai tinklaraštininkė TV eteryte pasirodė su žiemine striuke, už lango buvo 11-17 laipsnių šilumos
Ekrano nuotr. iš 1tv.ru/Tą dieną, kai tinklaraštininkė TV eteryte pasirodė su žiemine striuke, už lango buvo 11-17 laipsnių šilumos

Spalį rusė, Vokietijoje gyvenanti nuo 2020 m. vasario, padėjo sukurti ir kiek komišką melagieną – Rusijos televizijos laidai pasiskundė, kad, nakčiai išjungus šildymą, ryte namie reikia striukės.

Taip pat skaitykite: Propagandininkės auka: taip nenori sankcijų, kad net prie +18 įlindo į striukę

Norėdama tai patvirtinti, ji eteryje pasirodė apsirengusi šilta žiemine striuke, nors lauke tomis dienomis būdavo kone 20 laipsnių šilumos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius