Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Propaganda džiaugiasi per anksti: Europoje tualetinio popieriaus dar yra

Toliau skelbdama, kad Europos Sąjunga (ES) kenčia nuo Rusijai taikomų sankcijų, propaganda skambina pavojaus varpais: Vakarai liko be tualetinio popieriaus. Bet, kaip dažnai nutinka pastaraisiais mėnesiais, ji vėl paklydo vertime ir persūdė. Tiesa, kad šiai prekei sankcijos turės įtakos, bet Europos ir JAV žiniasklaida, kur rusų žurnalistai rado šią naujieną, įspėjo tik dėl sumenkusios celiuliozės gamybos ir didesnių kainų.
Kačiukas
Vaikas ant puoduko / 123RF.com nuotr.

„Nebesiprausia ir nebeskalbia“

Dar ne taip seniai – 2020-ųjų pirmoje pusėje – parduotuvėse bene greičiausiai ištuštėjo lentynos, kur buvo išrikiuoti tualetinio popieriaus rulonai. Prasidėjus pandemijai, žmonės stengėsi apsirūpinti šia, atrodo, pirmo būtinumo preke, kad užsitęsus karantinui dėl jos nebereikėtų sukti galvos.

„Ir vėl Europos gyventojai rizikuoja likti be šios naudingos prekės“, – prieš kelias dienas paskelbė portalas „Komsomolskaja pravda“.

Remiantis jo teksto pavadinimu, „Europa dėl antirusiškų sankcijų liko be tualetinio popieriaus“. Panašios antraštės figūravo ne viename rusiškame tinklalapyje: „Europa dėl antirusiškų sankcijų liko be kokybiško tualetinio popieriaus“, „Antirusiškos sankcijos paliko Vakarus be tualetinio popieriaus“, „Vakarai susidūrė su tualetinio popieriaus deficitu“.

Nepaisant skambių pavadinimų, tekstuose aprašyta ne tokia katastrofiška situacija. Portalai lenta.ru, mk.ru, news-front.info, remdamiesi Čekijos interneto leidiniu „iDNES“, informavo, kad dėl draudimo Rusijai eksportuoti beržus tualetinis popierius Vakaruose tiesiog pabrango.

Beržo mediena būtina minkštam tualetiniam popieriui gaminti. Čekijos žurnalistų teigimu, dėl įvestų apribojimų pasaulinėse rinkose trūksta medienos, jos kokybė prastėja, o galutinių produktų kainos kyla. COVID-19 pandemijos metu dėl vietos tiekimo sutrikimų esą trūko celiuliozės, kuri yra pagrindinė šių higienos produktų sudedamoji dalis.

Šiemet rinkoje, „iDNES“ skelbiamais duomenimis, trūks iki 1,2 mln. tonų celiuliozės. Išlaidos žaliavoms nuo metų pradžios jau išaugo 45 proc. dėl padidėjusių skiedrų smulkinimo ir malimo sąnaudų. Europoje dėl šios medžiagos prasidėjusi arši konkurencija.

„Komsomolskaja pravda“ savo ruožtu pranešė, kad medienos iš Rusijos trūkumas verčia uždaryti gamyklas. To priežastis – draudimas eksportuoti rusiškus beržus, kurio mediena sudaryta iš trumpo pluošto, dėl šio tualetinis popierius būna minkštesnis.

„Dėl žaliavų trūkumo higienos gaminių gamintojai priversti tiesiog kovoti dėl likusių žaliavų, o visame pasaulyje popierius brangsta ir plonėja“, – rašoma tekste. Šis frazė ir tolesnės pastraipos, kuriose aptariamas celiuliozės trūkumas, neatitinka pavadinimo, kad „Europa liko be tualetinio popieriaus“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova nuėjo dar toliau – nupiešė kone apokaliptinę situaciją Europoje, kur esą trūksta ne tik tualetinio popieriaus.

„Rusija pradėjo naują eskalacijos etapą. Reikalingas naujas sankcijų paketas“, – sakė (Ukrainos prezidentas Volodymyras) Zelenskis.

ES jau nebesiprausia, nebeskalbia drabužių, tualetinio popieriaus iš mūsų neperka, nebepila degalų į savo automobilius ir namuose nenusirengia, o klounui reikia naujo paketo. Senąjį jis jau išnaudojo“, – sarkastiškai komentavo ji savo paskyroje susirašinėjimų programėlėje „Telegram“.

Celiuliozės jau sumažėjo 1,4 mln. tonų

„Komsomolskaja pravda“ žurnalistas nurodė cituojantis „Bloomberg“ straipsnį. Nei jo pavadinime („Tualetinis popierius brangs. Kaltinkite Rusiją“), nei pačiame tekste nerašoma, kad šios prekės Europoje nebeliko.

Paantraštėje autorės įspėja, kad celiuliozės gamyba greičiausiai sumažės dėl rusiško beržo draudimo, ir siūlo tualetinį popierių įtraukti į produktus, kurių gamybai dėl Rusijos invazijos į Ukrainą gresia pabrangti, o žaliavų tiekimo grandinei – tapti pažeidžiama.

„Tai – naujausia krizė, ištikusi tualetinio popieriaus pasiūlą, kuri dažnai kenčia dėl įvairių tiekimo grandinės sutrikimų, kurie nuo pat pandemijos pradžios užklupo rinką, – rašoma tekste. – Trūkumas 2020-aisiais, kai panikos apimti vartotojai, susidūrę su precedento neturinčiu karantinu, puolė pirkti tualetinį popierių ir kitus namų apyvokos daiktus, buvo ankstyvas įspėjimas, kad ekonomiką netrukus ištiks didelio masto sutrikimai.

Ekrano nuotr. iš news-front.info/Europa jau pajuto medienos trūkumo pasekmes, bet įtakos tualetinio popieriaus gamybai turi ne vien sankcijos ir jis iš parduotuvių lentynų dar nedingo
Ekrano nuotr. iš news-front.info/Europa jau pajuto medienos trūkumo pasekmes, bet įtakos tualetinio popieriaus gamybai turi ne vien sankcijos ir jis iš parduotuvių lentynų dar nedingo

Vėliau uostuose susidariusios konteinerinių laivų spūstys dar labiau sutrikdė pasaulinius popieriaus gamybai reikalingo medienos pluošto srautus.“

Straipsnyje priminta, kad kovą Rusija uždraudė beržo medienos eksportą, taip keršydama už JAV ir ES sankcijas dėl įsiveržimo į Ukrainą. Todėl, remiantis pramonės vertinimais, iš rinkos turėtų dingti 0,8-1,2 mln. tonų celiuliozės (čekiškame tekste, kurį taip pat citavo Rusijos žurnalistai, minimas tik didesnis skaičius).

Celiuliozės kainos šiemet jau pakilo apie 45 proc., nes išaugo daug energijos sunaudojančio medienos skiedrų perdirbimo į celiuliozę proceso sąnaudos. Europos gamintojams ėmus jausti tiekimo trūkumą, popieriaus gamintojams esą tenka konkuruoti dėl žaliavos.

Be rusiškos medienos trūkumo, pasaulinę celiuliozės pasiūlą sumažino ir neplanuoti kelių gamyklų veiklos sustabdymai. Pavyzdžiui, metų pradžioje Suomijoje dėl darbuotojų streiko gamyba buvo sustabdyta daugiau kaip trims mėnesiams.

123rf.com nuotr./Tualetinis popierius
123rf.com nuotr./Tualetinis popierius

Dėl sausros Ispanijoje kompanija „Ence Energia Y Celulosa SA“ liepą uždarė savo gamyklą Pontevedroje. Brazilijos įmonė „Suzano“, didžiausia pasaulyje celiuliozės gamintoja, beveik dviem mėnesiams sustabdė vieną celiuliozės liniją Arakūzo gamykloje, kad galėtų vėl ją įjungti ketvirtą ketvirtį. Šiemet iki rugsėjo rinka jau neteko daugiau kaip 1,4 mln. tonų celiuliozės.

„Santander“ tyrimų analitiko Rafaelio Barcellos teigimu, įtampa celiuliozės rinkoje turėtų išlikti iki 2023 m. antro pusmečio. Jis tikisi, kad kainos ims palaipsniui mažėti tik tuomet, kai Čilėje ir Urugvajuje statomos gamyklos kitąmet pradės tiekti savo produkciją.

Suomijos popieriaus ir pakuočių gamintoja „Stora Enso“ pripažino, kad dėl žaliavų iš Rusijos trūkumo buvo priversta pakeisti receptūrą ir naudoti ilgo pluošto medieną. Tokia celiuliozė popierių padaro tvirtesnį, tačiau jis yra ne toks minkštas ir brangesnis.

Rusijoje asortimentas sumažėjo

Beje, pačioje Rusijoje dėl sankcijų, įvestų dėl invazijos į Ukrainą, tualetinio popieriaus asortimentas greitai gerokai susitraukė.

Tyrimų bendrovė „NielsenIQ“ dar vasaros pradžioje paskelbė, kad, mažėjant importui, prekių asortimentas šios šalies parduotuvėse pradėjo mažėti.

Iš ne maisto prekių labiausiai sumažėjo skalbimo priemonių (32,7 proc.), asmens higienos priemonių (31,8 proc.) ir indų ploviklių (31,2 proc.) asortimentas.

25,5 proc. sumažėjo šampūnų, 23,8 proc. – dantų pastos ir 13,9 proc. – tualetinio popieriaus asortimentas.

Analitikų skaičiavimu, kovą-balandį asortimentas sumažėjo 155 skirtingose maisto ir ne maisto prekių kategorijose, o išsiplėtė 12 kategorijų. Tai buvo energetiniai gėrimai, alkoholiniai kokteiliai ir džinas.

Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

Rusijos portalų pranešimuose išsamiai pacituoti užsienio žiniasklaidos straipsniai apie sumažėjusią celiuliozės pasiūlą ir augančią tualetinio popieriaus kainą bei prastėjančią kokybę. Tačiau labiausiai kaip to priežastis akcentuojamos ES taikomos sankcijos, praleidžiant arba tik pora sakinių paminint kitas aplinkybes: nepalankias oro sąlygas, darbuotojų streikus ir pan.

Pavadinimai yra propagandiniai, dar labiau klaidinantys ir skelbia žinią – esą Europoje nebeliko tualetinio popieriaus, kuri tekstais paneigiama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius