-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Propaganda imasi mokslinės fantastikos: laimėti esą trukdo Ukrainos kuriami mutantai

Praėjus beveik pusmečiui Rusijos valdžia rado pasiteisinimą, kodėl jos kariuomenei Ukrainoje sekasi ne taip gerai, kaip tikėtasi užpuolant šią šalį. Savo invaziją, be kita ko, aiškinusi biologinio ginklo gamyba, dabar tvirtina, kad tose pačiose laboratorijose kovotojai paverčiami mutantais. Tai tariamai atskleista ištyrus nelaisvėn paimtų karių kraują. O kovoti su tokiais nenugalimais antžmogiais turimomis priemonėmis esą neįmanoma.
Rusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai
RRusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Išvados – iš kraujo tyrimų

Tai yra ne fantastinio filmo, paremto pastarųjų mėnesių įvykiais Ukrainoje, siužetas, o parlamentinį tyrimą vykdančių politikų atradimas.

Kai kuriuos darbo rezultatus žurnalistams neseniai pristatė tariamų „Amerikos biolaboratorijų“ veiklą tiriančios komisijos vadovai – Federacijos tarybos ir Valstybės Dūmos vicepirmininkai Konstantinas Kosačiovas bei Irina Jarovaja.

Panašu, kad jie jau sugalvojo, kaip paaiškinti didelius užpuolikų nuostolius ir faktą, kad „specialiosios operacijos“ nepavyko užbaigti ne tik per kelias dienas, kaip buvo žadama, bet ir per bemaž pusmetį.

To priežastis – ne pasenusi ar vakarietiškai neprilygstanti karo technika, ne išsikvepianti karinė dvasia (iki tiek, kad žmonės ima žaloti save) ir atsisakymai eiti į mūšį, net ne Ukrainos kovotojų profesionalumas, patriotizmas ir užsienio pagalba. Paaiškėjo, kad Rusijai laimėti kliudo laboratorijose sukurti kariai-mutantai!

Neseniai buvo surengtas parlamentinės komisijos „Amerikos biologinių laboratorijų veiklai Ukrainos teritorijoje tirti“ posėdis. Vėliau jos vadovai susitiko su žiniasklaidos atstovais ir papasakojo, ką jau išsiaiškino.

„Ukrainos kariškių kraujo tyrimai parodė, kad buvo atlikti slapti eksperimentai, kurie juos pavertė žiauriausiais monstrais“, – straipsnyje, pavadintame „Pažvelgė į monstrų akis“, politikus citavo kadaise solidžiu verslo leidiniu laikytas, o dabar prokremlišku tapęs dienraštis „Kommersant“.

Teisinį išsilavinimą turinti politikė esą teigė: „Žiaurumas ir žvėriškumas, kurių apimti Ukrainos kariai, nusikaltimai, kuriuos jie vykdo prieš taikius gyventojus, tie siaubingi nusikaltimai, kuriuos jie vykdo prieš karo belaisvius, patvirtina, kad visa tai yra vieninga žiauriausios žudymo mašinos valdymo ir kūrimo sistema, kuri buvo įdiegta vadovaujant Jungtinėms Valstijoms...“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai

Ir tie dopingai, kurie jiems toliau skiriami siekiant visiškai neutralizuoti paskutinius žmogiškosios sąmonės pėdsakus bei paversti juos žiauriausiais ir mirtiniausiais, tai irgi patvirtina.“

Tokius žodžius politikai pagrindė sveikatos tyrimų rezultatais. Anot K.Kosačiovo, paimtų į nelaisvę Ukrainos karių kraujo mėginių analizė patvirtina, kad „daugelio ligų, tarp jų – ir netipinių Ukrainos teritorijai, atvejais atitinkamų medžiagų kiekis leistinas normas viršija kelis kartus“.

Tai esą reiškia, „kad su jais buvo atliekami eksperimentai ir eksperimentuojama su itin pavojingomis ligomis, kurios tam tikromis aplinkybėmis galėjo būti platinamos kariniais tikslais“

Savo eksperto vertinimas: perdėjo

I.Jarovaja jau anksčiau, kolegoms pristatydama pirmųjų trijų mėnesių komisijos darbo rezultatus, minėjo eksperimentus su Ukrainos kariais.

Taip pat skaitykite: Rusijos propaganda invaziją bando pateisinti išgalvotu biologiniu ginklu

Tuomet ji kalbėjo ir apie nepripažintoje Luhansko Liaudies Respublikoje tuberkuliozės virusu (nepaisant to, kad šią ligą sukelia bakterija) užkrėstus banknotus ir apie dujų gangrenos tyrimą vienoje iš Mariupolio veterinarijos laboratorijų.

Penktadaliui į nelaisvę paimtų Ukrainos gynėjų esą buvo nustatyta Vakarų Nilo karštinė. Jų kraujyje tariamai aptikta narkotikų pėdsakų ir itin aukšti hepatito A titrai, kurie esą patvirtina slaptų biolaboratorijų egzistavimą.

Parlamento vicepirmininkė pakartojo jau prieš keletą metų Rusijoje klajojusią sąmokslo teoriją: „Pamename, kad Ukrainos sveikatos apsaugos ministrė, JAV pilietė, buvo pastebėta užsiimanti lobizmu farmacijos kompanijų interesų naudai, kad būtų perkami brangūs ir labai reaktyvūs vaistai būtent nuo hepatito gydymo pasekmių. Ir visai gali būti, kad buvo kalbama apie šių vaistų testavimą su kariškiais.“

Šiuo metu Ukrainos Sveikatos apsaugos ministerijai vadovauja Viktoras Liaško, kuris nėra JAV pilietis. I.Jarovaja turėjo omeny Ulianą Suprun, kuri 2016-2019 m. buvo sveikatos apsaugos ministro pirmoji pavaduotoja, tačiau beveik visą tą laiką ėjo ministro pareigas.

„Wikipedia.org“ nuotr./Uliana Suprun
„Wikipedia.org“ nuotr./Uliana Suprun

JAV gimusi, todėl šios šalies pilietybę turinti U.Suprun 2013 m. su vyru – ukrainiečių kilmės kanadiečiu Marko Suprunu – persikėlė į Ukrainą, netrukus prisijungė prie Euromaidano, vėliau įsiliejo ir į politiką. Vadovaudama ministerijai ji, be kita ko, rūpinosi, kad ukrainiečiai gautų vaistų tokioms ligoms, kaip hepatitas, gydyti. Abu su vyru jie gavo ir Ukrainos pasus.

Prieš gerus pusantrų metų, jai jau nebedirbant vyriausybėje, Rusijoje imta kalbėti apie „diversiją“ – kaip U.Suprun atstovavo amerikiečių farmacininkų interesams ir Ukraina tapo „JAV poligonu biologiniams ginklams gaminti“.

Per susitikimą su žurnalistais I.Jarovaja dar leidosi į išvedžiojimus, kad tariamai Ukrainoje aptiktų JAV karinių laboratorijų mėgintuvėliuose reikėtų ieškoti paukščių ir kiaulių gripo, koronaviruso ir beždžionių raupų pėdsakų. Šie užkratai esą galėjo būti užmaskuojami kaip natūralūs patogenai ir naudojami epidemijoms sukelti.

Taip pat skaitykite: Ukrainos biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Net patys „Kommersant“ žurnalistai suabejojo, ar politikų atradimai yra pagrįsti, ir pakalbino genetiką Kirilą Volkovą. Šis pripažino nemanantis, kad kaliniams nustatytos ligos yra netipiškos Ukrainai.

Dabar esą pastebima bendra subtropinių ligų plitimo tendencija, o Vakarų Nilo karštligės atvejų užfiksuota ir pietiniuose Rusijos regionuose, todėl Ukrainoje jų gali būti dar daugiau. Anot eksperto, hepatitas A yra gana tipiška liga.

Tiesa, jis pripažino, kad esama „protą keičiančių“, agresyvių medžiagų ir kad šiuo metu visos kariuomenės atlieka tyrimus šioje srityje. Bet parlamentarų pareiškimus apie JAV vykdomas „biologines atakas“ K.Volkovas įvertino kaip hipertrofuotus.

Laboratorijos neslepiamos

Vaistais, narkotikais ar kitomis medžiagomis sukurti kariai-monstrai – naujas epizodas sąmokslo teorijoje apie Ukrainoje tariamai veikiančias „JAV biolaboratorijas“.

Dar prieš Rusijos įsiveržimą į Ukrainą internete sklandė daugybė gandų apie tariamas amerikiečių laboratorijas pastarojoje šalyje. Ten esą buvo kuriamas biologinis ginklas, šią informaciją aktyviausiai platino prokremliški socialinių tinklų vartotojai, tinklaraštininkai ir tinklalapiai, o ypač – prezidentas Vladimiras Putinas.

Nuo invazijos pradžios šis naratyvas buvo kartojamas itin dažnai. Bent keli socialinių tinklų vartotojai ir tinklalapiai neseniai su piktdžiuga kaip naujieną pranešė, jog Vašingtonas pripažino, kad biolaboratorijų būta ir kad joms tikrai buvo skiriama parama. Tačiau faktas, kad JAV taip bendradarbiauja su Kyjivu, viešas jau seniai, o biologinis ginklas laboratorijose nekuriamas.

Jie atkreipė dėmesį į Pentagono birželio 9 d. paskelbtą informacinį lapelį, kuriame atsakoma į kai kuriuos klausimus apie laboratorijų finansavimą. Bet tai nebuvo nei informacijos apie laboratorijas atskleidimas, nei patvirtinimas, kad jose buvo kuriamas biologinis ginklas.

Netiesa, kad JAV aktyviai neigė „finansavusi net 46 biologines laboratorijas Ukrainoje“, kaip tvirtino vienas internautas. Jau prieš porą metų JAV ambasada Ukrainoje kaltinimus pavadino dezinformacija. Nuo 2005 m. buvo bendradarbiaujama su Kyjivu, siekiant užtikrinti, kad, be kita ko, būtų kuo anksčiau nustatomi ligų protrūkiai ir apie juos pranešama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Darbas su ligų sukėlėjais laboratorijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Darbas su ligų sukėlėjais laboratorijoje

Šiemet kovą, praėjus porai savaičių nuo karo pradžios, laboratorijos buvo paminėtos Gynybos departamento spaudos konferencijoje. Vienas iš Pentagono atstovų nurodė, kad JAV vyriausybė „Ukrainoje investavo apie 200 mln. dolerių ir parėmė 46 laboratorijas, sveikatos priežiūros įstaigas bei diagnostikos centrus“.

Vašingtonas ir Kijevas pradėjo bendradarbiauti šioje srityje dar 2005 m. Kaip anuomet skelbė „Washington Post“, buvo siekiama padėti Ukrainos vyriausybei pagerinti tyrimų laboratorijų, kuriuose buvo laikomi pavojingi patogenai, saugumą.

Patogenų tyrimai yra įprasta praktika visame pasaulyje, jie atliekama daugelyje universitetų ir mokslinių tyrimų centrų, bet jie nesusiję su biologinių ginklų kūrimu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius