Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO paskelbė 1003 kiaulių gripo atvejus 20 valstybių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paskelbė kiaulių gripo vertinimo duomenis, kurie rodo, jog šios ligos atvejų 20 šalyje užregistruota 1003; tai pranešė PSO vadovė Margaret Chan.
Vaistinė
Vaistinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo metu patvirtinti 1003 H1N1 atvejai 20 valstybių“, – sakė ji vyresniesiems JT pareigūnams Niujorke per audio konferenciją.

„Mes nežinome kiek praeis laiko, kol paskelbsime šeštąjį etapą. Šeši reiškia ... pandemiją. Tačiau mes dar to nepasiekėme“, – aiškino ji. Kol kas PSO yra paskelbusi penktąjį pavojaus lygį pagal šešių lygių (arba etapų) skalę.

Kalbėdama iš Ženevos per neoficialų JT Generalinės Asamblėjos posėdį, ji pateikė PSO požiūrį apie kiaulių gripo plitimą ir kaip rengiamasi įveikti A (H1N1) virusą.

Sekmadienį PSO buvo pranešusi apie 985 patvirtintus kiaulių gripo atvejus 20 valstybių. Vien Meksikoje – 590 ligos ir 25 mirties atvejų, o JAV – 226 ligos atvejai, o vienas vaikas miręs.

Pirmadienį Meksikoje patvirtinta, kad nuo kiaulių gripo mirė 26 asmenys, dar 701 yra užsikrėtę, tvirtino sveikatos ministras Jose Angelis Cordova.

Pasak jo, laboratorijose atlikti tyrimai parodė „727 teigiamus atvejus – 701 gyvas, 26 mirę.“

Pradėdamas JT būstinėje posėdį JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pareiškė, jog „dar daug kas nežinoma apie šią naują (gripo viruso) padermę ir jos keliamus pavojus.“

„Mes neturėtume leisti žiniasklaidos pranešimais kelti paniką. Tuo pačiu turėtume išvengti klaidingo saugumo jausmo, jeigu tokių pranešimų sumažėtų“, – kalbėjo jis.

„Nežinomybės akivaizdoje turime būti budrūs“, – paragino JT vadovas.

Dar Ban Ki-moonas pažymėjo: jeigu PSO nuspręs paskelbti aukščiausią šeštąjį pavojaus lygį, tai nereikš, jog ši liga pasidarė labiau mirtina.

„Neužmirškime, kad net jeigu PSO paskelbs šeštąjį etapą, pandemiją, tai būtų tik pranešimas apie geografinį viruso plitimą, ne apie jo žalingumą“, – pabrėžė jis.

„Laimei, pasaulis yra geriau negu bet kada anksčiau pasirengęs veikti pandemijos atveju“, –nurodė jis ir pridūrė, jog šitaip veikti paskatino 2003-aisiais pasireiškęs paukščių gripas.

„Mūsų siekis dabar yra užtikrinti, kad visos šalys turėtų išteklių, kurių reikia stebėjimui ir žmonėms apsaugoti“, – sakė Ban Ki-moonas.

„Po dviejų savaičių Ženevoje aš ketinu suvesti draugėn donores ir privatų sektorių, kad būtų išsiaiškinta, kuo jie visi galėtų prisidėti“, – nurodė JT vadovas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius