-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

R.Tillersonas nešvelnina tono: atsakomybė dėl cheminių atakų Sirijoje tenka Rusijai

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas šeštadienį pareiškė nekeičiantis savo pozicijos, kad atsakomybė už pastaruoju metu Sirijoje įvykdytas chemines atakas tenka Rusija, nors Maskva tokius kaltinimus griežtai neigia.
Įtariama, kad dujų ataka buvo surengta Gutos regione esančiame Dumos mieste
Įtariama, kad dujų ataka buvo surengta Gutos regione esančiame Dumos mieste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tiesiog nepriimtinas cheminių medžiagų dislokavimas tokiais būdais, kurie pažeidžia visas konvencijas, pasirašytas pačios Rusijos.

Tai pažeidžia susitarimus, kad Rusija prisiėmė atsakomybę už cheminių ginklų Sirijoje identifikavimą ir eliminavimą“, – R.Tillersonas sakė per vizitą Varšuvoje.

„Ten aiškiai esama cheminių ginklų, jie naudojami prieš civilius gyventojus Sirijoje – ir pažeidžiamiausi yra vaikai“, – JAV diplomatijos vadovas sakė per bendrą spaudos konferenciją su Lenkijos užsienio reikalų ministru Jaceku Czaputowicziumi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas ir Jacekas Czaputowiczius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas ir Jacekas Czaputowiczius

„Taigi, Rusiją laikome atsakinga už šios problemos sprendimą. Jie yra Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkai. Jie yra šių konvencijų nariai ir yra prisiėmę įsipareigojimų. Jie privalo laikytis šių įsipareigojimų“, – pabrėžė jis.

Kaltinimų Maskvai R.Tillersonas pirmiausiai pažėrė antradienį, 29 šalių diplomatams susitikus Paryžiuje tartis dėl sankcijų ir baudžiamųjų kaltinimų Sirijoje įvykdytų cheminių atakų kaltininkams.

Rusija ir Kinija blokavo Vakarų šalių pastangas per Jungtines Tautas paskelbti sankcijas Damaskui už cheminių ginklų naudojimą.

Trečiadienį Rusija atrėžė, kad R.Tillersonas už tai, kad šis „paskubomis apkaltino Sirijos – kaip jie tai vadina, „režimą“ – dėl atakos Rytų Gutoje“ ir kad „dabar jie mėgina įvelti į tai ir Rusiją“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Įtariama, kad dujų ataka buvo surengta Gutos regione esančiame Dumos mieste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Įtariama, kad dujų ataka buvo surengta Gutos regione esančiame Dumos mieste

Damaskas ne kartą kaltintas tuo, kad naudoja prieš civilius cheminius ginklus. Jungtinės Tautos apkaltino Sirijos vyriausybines pajėgas 2017 metų balandį surengus zarino dujų ataką sukilėlių kontroliuotame Chan Šeichūno mieste, per kurią žuvo 87 žmonės, tarp jų daug vaikų.

Kaip rodo Prancūzijos vertinimai, Sirijojs nuo 2012 metų buvo įvykdyta mažiausiai 130 atskirų cheminių atakų. „Islamo valstybė“ taip pat kaltinama Sirijoje bei Irake naudojusi ipritą.

Ateinančią savaitę Maskva ketina Juodosios jūros kurorte Sočyje surengti derybas, turinčias padėti užbaigti Sirijos pilietinį karą, nors pagrindinė opozicijos grupė pareiškė šią konferenciją boikotuosianti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius