Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 18 /2016 09 19

Rinkimai Rusijoje: suskaičiavus ketvirtadalį balsų V.Putino „Vieningajai Rusijai“ – 51 proc.

Balsavimas rinkimuose į Rusijos parlamentą baigėsi – į Valstybės Dūmą turėtų patekti keturios partijos. Siurprizų nėra – Rusijos valdančioji partija veikiausiai dominuos naujos sudėties parlamente, sudarytame iš Kremliui ištikimų veikėjų.
Vladimiras Putinas sveikinasi Dmitrijumi Medvedevu rinkimų naktį
Vladimiras Putinas sveikinasi Dmitrijumi Medvedevu rinkimų naktį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

00.39 val.

Suskaičiavus 25 proc. balsų, pirmauja Vladimiro Putino „Vieningoji Rusija“ (51,04 proc.). Antra – Vladimiro Žirinovskio Liberalų demokratų partija (15,09 proc.). Trečia – Genadijaus Ziuganovo vadovaujama Komunistų partija (14,85 proc.). Ketvirta – Sergejaus Mironovo vadovaujama „Teisingoji Rusija“ (6,42 proc.)

22.41 val. Preliminarūs rezultatai

Rusijos Centrinis rinkimų komitetas (CRK) sekmadienio vakare paskelbė pirminius rinkimų į Valstybės Dūmą rezultatus. Jie beveik nesiskiria kiek anksčiau paskelbtų nuo exit polls duomenų.

Preliminariais duomenimis, Vladimiro Putino ir Dmitrijaus Medvedevo „Vieningoji Rusija“ gavo 44,15 proc. balsų. Antroje vietoje – Vladimiro Žirinovskio Liberalų demokratų partija (18,39 proc.). Trečioje – Genadijaus Ziuganovo vadovaujama Komunistų partija (17,24 proc.). Į Dūmą taip pat pateks Sergejaus Mironovo vadovaujama „Teisingoji Rusija“ (6,24 proc.)

Daugiau apie kiekvieną partiją skaitykite čia.

Rinkimuose balsą atidavė 39,37 proc. rinkėjų. Maskvoje ir Sankt Peterburge užfiksuoti aktyvumo antirekordai – sostinėje balsavo vos 29 proc., Sankt Peterburge – 16 proc.

21.17 val. Skelbiami pirmieji apklausų rezultatai

VCIOM atlikta exit polls (balsavusių rinkėjų apklausa) rodo, kad Vladimiro Putino „Vieningoji Rusija“ gali tikėtis 44,5 proc. balsų, ultranacionalistinė Liberalų demokratų partija – 15,3 proc., Komunistų – 14,9 proc., „Teisingoji Rusija“ – 8,1 proc.

Kitos partijos neturėtų peržengti 5 proc. slenksčio.

„Vieningoji Rusija“ 2011 m. buvo gavusi 49 proc. balsų.

16.12 val. Iki pietų balsavo 23 proc. rinkėjų

Iki 12 val. Maskvos laiku Rusijoje Valstybės Dūmos rinkimuose balsavo 23 proc. rinkėjų – daugiau nei per tą patį laiką 2011 metais. Tai pranešė Rusijos centrinė rinkimų komisija.

„Aktyvumas pagal 12 val. Maskvos laiku duomenis, yra maždaug 23 proc., tai šiek tiek daugiau, palyginti su 2011-aisiais ir kitais metais“, – sakė komisijos vadovės pavaduotojas Nikolajus Bulajevas.

14.24 val. Rinkimų rezultatai Sibire gali būti anuliuoti

Sekmadienio popietę Rusijos rinkimų komisijos vadovė Ela Pamfilova sakė, kad parlamento rinkimų rezultatai iš vieno Sibiro regiono gali būti anuliuoti, jei pasitvirtins įtarimai dėl jų klastojimo.

Vienas kandidatas iš liberalios partijos „Jabloko“ Sibiro Altajaus regione valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė, kad jauni žmonės balsavo pagyvenusių žmonių vardu.

„Mes dabar aiškinamės situaciją, kuri susiklostė Altajaus krašte. Jeigu tie faktai, apie kuriuos šiandien nuo ryto kalba per kai kurias radijo stotis, pasitvirtins, imsimės rimčiausių priemonių, iki baudžiamųjų bylų kėlimo ir klausimų dėl rinkimų atšaukimo galimybės nagrinėjimo“, – sakė E.Pamfilova.

Rinkimų „švarinimo“ šou

Rusai vėlai šeštadienį pradėjo balsuoti parlamento rinkimuose, per kuriuos savo dominavimą turėtų išlaikyti prezidentui Vladimirui Putinui lojalios partijos, nors Kremlius po masinių praėjusio karto protestų daro rinkimų „švarinimo“ šou.

​Rinkimai visoje šalyje vyksta po kelerių neramių metų, per kuriuos šalis aneksavo Ukrainos Krymą, įsitraukė į didžiausią nuo Šaltojo karo laikų priešpriešą su Vakarais, įklimpo į ekonominę krizę ir pradėjo karinę kampaniją Sirijoje.

Tačiau V.Putino populiarumas tebėra didelis, maždaug 80 proc., ir, Kremliui griežtai kontroliuojant žiniasklaidą bei viešąjį diskursą, valdžia, regis, tikisi, kad sklandus balsavimas sudarys sąlygas jam nesunkiai laimėti ketvirtą kadenciją per prezidento rinkimus 2018 metais.

Nepaisant dramatiškų įvykių, kurie sukrėtė šalį, rinkimų į Valstybės Dūmą kampaniją stebėtojai vadino nuobodžiausia pastaruoju laikotarpiu. Didelė rinkėjų apatija reiškia, kad jų aktyvumas per rinkimus, kuriuose kai kur bus renkami ir regionų lyderiai, gali būti mažas.

„Kampanija nebuvo įdomi, – sakė 70 metų Aleksandras, kuris sekmadienį ryte balsavo Maskvoje. – Jie visi daug žada, bet eina pramintu taku.“

Jis sakė atėjęs balsuoti dėl to, kad už jį „nespręstų kiti“. Jo balsas atiteko mažai Rusijos pensininkų partijai už teisingumą.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Rusijoje
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Rusijoje

Kita pagyvenusi rinkėja, 75 metų Valentina Pantelejeva, sakė, kad remia valdančiąją „Vieningąją partiją“, nes Maskvos meras Sergejus Sobjaninas „mums daug padarė“.

40 metų valstybės tarnautoja Svetlana sakė, kad balsavo už verslui palankią Augimo partiją, kuriai vadovauja Kremliaus verslo ombudsmenas. „Nes ten yra žmonių, kuriuos aš gerbiu“, – sakė ji.

Rinkimų apylinkės tolimiausiai į rytus nutolusiame Kamčiatkos regione buvo atidarytos šeštadienį 20 val. Grinvičo (23 val. Lietuvos) laiku, o Rusijos Kaliningrado srityje bus uždarytos sekmadienį 18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku.

Pirmą kartą Juodosios jūros Krymo pusiasalio gyventojai yra tarp maždaug 110 mln. rinkėjų, galinčių dalyvauti 450 vietų Dūmos rinkimuose, ir tai labai piktina Ukrainą.

„Raginu jus ateiti į rinkimų apylinkes, balsuoti, išreikšti savo poziciją, – rinkėjus ragino V.Putinas. – Pasirinkite, balsuokite už Rusiją.“

Šeštadienį jis parėmė valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“, nors dieną prieš balsavimą agitavimas yra draudžiamas.

„Įkūriau „Vieningąją Rusiją“ kaip partiją, tad komentarų čia nereikia“, – sakė jis, žurnalistų paklaustas, už ką balsuos.

„Vieningoji Rusija“ turėtų gauti daugiausiai balsų ir aplenkti kitas Kremliui lojalias partijas, tokias kaip komunistai ir ultranacionalistų Liberalų demokratų partija.

2011-ųjų masiniai protestai

„Raginu jus ateiti į rinkimų apylinkes, balsuoti, išreikšti savo poziciją, – rinkėjus ragino V.Putinas. – Pasirinkite, balsuokite už Rusiją.“

Šeštadienį jis parėmė valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“, nors dieną prieš balsavimą agitavimas yra draudžiamas.

„Įkūriau „Vieningąją Rusiją“ kaip partiją, tad komentarų čia nereikia“, – sakė jis, žurnalistų paklaustas, už ką balsuos.

Valdžia prisimena masinius protestus, kurie vyko po praėjusių parlamento rinkimų 2011 metais, kai dešimtys tūkstančių žmonių dėl įrodymų apie suklastotus biuletenius išėjo į gatves. Tai buvo didžiausias iššūkis V.Putino dominavimui nuo pat 2000-ųjų, kai jis iškilo į valdžią.

„Vieningoji Rusija“ turėtų gauti daugiausiai balsų ir aplenkti kitas Kremliui lojalias partijas, tokias kaip komunistai ir ultranacionalistų Liberalų demokratų partija.

Bet valdžia prisimena masinius protestus, kurie vyko po praėjusių parlamento rinkimų 2011 metais, kai dešimtys tūkstančių žmonių dėl įrodymų apie suklastotus biuletenius išėjo į gatves. Tai buvo didžiausias iššūkis V.Putino dominavimui nuo pat 2000-ųjų, kai jis iškilo į valdžią.

Šiuo metu priežasčių nepasitenkinimui taip pat yra: šalis įklimpusi į ilgiausią per 16 metų trunkantį V.Putino valdymą recesiją: esant žemoms naftos kainoms ir galiojant Vakarų sankcijoms dėl Ukrainos.

Kremlius suvaržė teisę rengti demonstracijas ir, norėdamas padidinti savo populiarumą, kurstė po Krymo aneksijos ir priešpriešos su Vakarais prasiveržusį nacionalizmą.

Stengiantis pastiprinti rinkimų teisėtumą, į skandalus įsivėlusį ankstesnį rinkimų vadovą pakeitė žmogaus teisių gynėja Ela Pamfilova, kuri rūpinasi, kad būtų eliminuoti akivaizdžiausi rinkimų sukčiavimo atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius