Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romano Abramovičiaus turtai: nauji įrodymai atskleidžia korupcinius sandorius

Britų nacionalinio transliuotojo BBC tyrimas atskleidė naujų įrodymų apie korupcinius sandorius, kurie leido praturtėti Rusijos oligarchui Romanui Abramovičiui, kuris vis labiau spaudžiamas į kampą ekonominių sankcijų dėl ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.
Romanas Abramovičius
Romanas Abramovičius / „Scanpix“/AP nuotr.

Milijardus „Chelsea“ savininkas uždirbo po to, kai 1995 m. fiktyviame aukcione iš Rusijos vyriausybės nusipirko naftos bendrovę.

Už „Sibneft“ R.Abramovičius sumokėjo apie 250 mln. dolerių (190 mln. svaro sterlingų), o 2005 m. ją vėl pardavė Rusijos vyriausybei už 13 mlrd. dolerių.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Romanas Abramovičius ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Romanas Abramovičius ir Vladimiras Putinas

Jo advokatai teigia, kad nėra pagrindo teigti, jog jis labai didelį turtą susikrovė nusikalstamu būdu.

R.Abramovičius yra pripažinęs, kad mokėjo kyšius

Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės vyriausybė paskelbė sankcijas Rusijos milijardieriui dėl jo ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

R.Abramovičiaus turtas buvo įšaldytas, jis buvo nušalintas nuo „Chelsea“ futbolo klubo valdymo. R.Abramovičius paskelbė, kad nusprendė parduoti klubą, bet šis sprendimas buvo užblokuotas.

Rusijos milijardierius Jungtinės Karalystės teisme jau prisipažino, kad bandydamas įsigyti „Sibneft“ mokėjo kyšius.

2012 m. Londone jam ieškinį buvo pateikęs dabar jau miręs jo buvęs verslo partneris Borisas Berezovskis.

„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Berezovskis ir Romanas Abramovičius 2000 metais
„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Berezovskis ir Romanas Abramovičius 2000 metais

R.Abramovičius bylą laimėjo, tačiau teisme jis papasakojo, kaip pirminis „Sibneft“ aukcionas buvo suklastotas jo naudai ir kaip jis perdavė B.Berezovskiui 10 mln. dolerių, kad šis atsiskaitytų su neįvardytu Kremliaus pareigūnu.

Slaptas dokumentas

BBC „Panorama“ gavo dokumentą, kuris, kaip manoma, buvo slapta išgabentas iš Rusijos.

Informaciją laidai pateikė slaptas šaltinis, kuris teigia, kad ji buvo slapta nukopijuota iš bylų, kuriose minimas R.Abramovičius. Šias bylas saugo Rusijos teisėsaugos institucijos.

BBC negali to patikrinti, tačiau patikrinus kitus šaltinius Rusijoje daugelis penkių puslapių dokumento detalių pasitvirtino.

Dokumente teigiama, kad Rusijos vyriausybė, sudarydama sandorį su „Sibneft“, buvo apgauta ir prarado 2,7 mlrd. dolerių – šį teiginį patvirtina 1997 m. atliktas Rusijos parlamento tyrimas. Dokumente taip pat teigiama, kad Rusijos valdžios institucijos norėjo apkaltinti R.Abramovičių sukčiavimu.

Jame rašoma: „Ekonominių nusikaltimų tyrimo departamento tyrėjai priėjo prie išvados, kad jei R.Abramovičių būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jam būtų pareikšti kaltinimai sukčiavimu..., kurį įvykdė organizuota nusikalstama grupė“.

J.Skuratovo tyrimą užgesino B.Jelcinas

BBC „Panorama“ susirado buvusį Rusijos generalinį prokurorą, kuris dešimtajame dešimtmetyje tyrė šį sandorį.

„Twitter“ nuotr./Buvęs Rusijos generalinis prokuroras Jurijus Skuratovas.
„Twitter“ nuotr./Buvęs Rusijos generalinis prokuroras Jurijus Skuratovas.

Jurijus Skuratovas nežinojo apie slaptą dokumentą, tačiau nepriklausomai patvirtino daugelį „Sibneft“ pardavimo detalių.

J.Skuratovas laidai sakė: „Iš esmės tai buvo sukčiavimo schema, kai privatizavime dalyvavę asmenys sudarė vieną nusikalstamą grupę, kuri leido Abramovičiui ir Berezovskiui apgauti vyriausybę ir nesumokėti pinigų, kurių ši bendrovė iš tikrųjų buvo verta.“

Dokumente taip pat teigiama, kad R.Abramovičių protegavo buvęs Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas.

Jame teigiama, kad teisėsaugos bylos apie R.Abramovičių buvo perduotos į Kremlių ir kad prezidentas sustabdė J.Skuratovo tyrimą.

Dokumente rašoma: „Skuratovas rengė baudžiamąją bylą dėl „Sibneft“ konfiskavimo, remdamasis jos privatizavimo tyrimu. Tyrimą nutraukė prezidentas Jelcinas... Skuratovas buvo atleistas iš pareigų.“

J.Skuratovas buvo atleistas po to, kai 1999 m. buvo paviešintas sekso vaizdo įrašas, kuriame generalinis prokuroras buvo užfiksuotas su prostitutėmis. Jis teigia, kad tai buvo sąmokslas, kuriuo siekta diskredituoti jį ir jo tyrimą.

Jis sakė: „Akivaizdu, kad visa tai buvo politinis reikalas, nes atlikdamas tyrimus aš labai artimai bendravau su Boriso Jelcino šeima, taip pat ir atlikdamas tyrimą dėl „Sibneft“ privatizavimo.“

R.Abramovičius liko Kremliaus artimiausioje aplinkoje, kai 2000 m. į valdžią atėjo Vladimiras Putinas.

„Slavneft“ įsigijimo istorija: po pagrobimo konkurentai kinai pasitraukė

Dokumente pateikiama išsami informacija apie kitą fiktyvų aukcioną po dvejų metų, kuriame dalyvavo Rusijos naftos bendrovė „Slavneft“.

R.Abramovičius sudarė partnerystę su kita įmone, kad įsigytų „Slavneft“, tačiau konkuruojanti Kinijos įmonė ketino pasiūlyti beveik dvigubai didesnę kainą.

Jei aukcioną būtų laimėję kinai, būtų pralaimėję daug įtakingų asmenų – nuo Kremliaus iki Rusijos parlamento.

Dokumente teigiama, kad vienas Kinijos kompanijos delegacijos narys buvo pagrobtas, kai atvyko į Maskvą dalyvauti aukcione:

„Kinijos bendrovė CNPC, labai stipri konkurentė, turėjo pasitraukti iš aukciono po to, kai vienas iš jos atstovų buvo pagrobtas atvykus į Maskvos oro uostą ir paleistas tik po to, kai bendrovė paskelbė pasitraukianti.“

Pasakiau, kad kinai nori ateiti ir nori mokėti daug didesnę kainą. Jie sako, kad tai nesvarbu, užsičiaupkite, ne jūsų reikalas. Tai jau nuspręsta. „Slavneft“ atiteks Abramovičiui, kaina sutarta.

Pagrobimo istoriją patvirtina nepriklausomi šaltiniai, kurie nežinojo apie dokumentą.

Vladimiras Milovas buvo Rusijos energetikos ministro pavaduotojas, kai buvo rengiamasi „Slavneft“ pardavimui. Jis nekomentavo pagrobimo istorijos, tačiau teigė, kad aukšto rango politiniai veikėjai jau buvo nusprendę, kad aukcioną laimės R.Abramovičius su partneriais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vladimiras Milovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vladimiras Milovas

„Pasakiau, kad kinai nori ateiti ir nori mokėti daug didesnę kainą. Jie sako, kad tai nesvarbu, užsičiaupkite, ne jūsų reikalas. Tai jau nuspręsta. „Slavneft“ atiteks Abramovičiui, kaina sutarta. Kinai bus kaip nors pašalinti“, – prisiminė V.Milovas.

BBC pažymi, jog nėra jokių įtarimų, kad R.Abramovičius ką nors žinojo apie pagrobimą ar kaip nors jame dalyvavo.

Jo advokatai BBC teigė, kad teiginys apie pagrobimą „visiškai nepagrįstas“ ir jis „nieko nežino apie tokį incidentą“.

Dėl „Slavneft“ kontrolės kovojo įvairios grupuotės, o Kinijos kompanijos pasiūlymui daug kas priešinosi.

Kad ir kokia būtų Kinijos kompanijos pasitraukimo priežastis, R.Abramovičiaus ir jo partnerių pasiūlymas buvo vienintelis. Jie nusipirko „Slavneft“ už mažiausią kainą.

R.Abramovičiaus advokatai teigia, kad kaltinimai korupcija įsigyjant „Slavneft“ ir „Sibneft“ yra melagingi, ir jis neigia, kad jį protegavo B.Jelcinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius