-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romos politinis teatras: atšaukęs ministrus, Silvio Berlusconi pritarė vyriausybei

Amžinajame mieste – nieko pastovaus. Tie, kas vakar sakė „ne“, po valandos sako „taip“. Ir atvirkščiai. Savi tampa priešais, o priešai – savais. Vyriausybės griūtį prieš kelias dienas suplanavęs Italijos ekspremjeras paskutinę minutę radikaliai pakeitė nuomonę.
Milijardierius Silvio Berlusconi nuomonę dėl vyriausybės pakeitė paskutinę akimirką
Milijardierius Silvio Berlusconi nuomonę dėl vyriausybės pakeitė paskutinę akimirką. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ryški premjero E.Letta pergalė

Praėjusį savaitgalį Silvio Berlusconi atšaukė penkis koalicinės vyriausybės ministrus. O dabar persigalvojo: „Tegu dirba.“ Valstybės ir reformų labui.

Silvio Berlusconi broliui Paolo priklausantis Milano dienraštis „Il Giornale“: Artimiausi bendražygiai paliko Silvio. Tai pasibjaurėtina išdavystė. Niekšiška apleisti lyderį sunkiu jam momentu, kai gresia areštas.

Aukštieji Italijos parlamento rūmai balsavo už Enrico Lettą ir jo vyriausybę. 235 senatoriai balsavo „už“, 70 „prieš“.

Trečiadienio vakare laukia dar vienas institucinis egzaminas – balsavimas žemuosiuose parlamento rūmuose. Tačiau jis, matyt, jau nieko nebepakeis: kairysis E.Letta liks vyriausybės vadovo poste.

Labiausiai visus nustebino ne kas kitas, o pats Silvio Berlusconi. Žūtbūtinį karą vyriausybei skelbęs milijardierius taikos užsigeidė likus geram pusvalandžiui iki balsavimo šalies senate pradžios. Trečiadienio rytą S.Berlusconi dar gąsdino Italiją, Milano akcijų biržą ir visą euro zoną pareiškimais apie neišvengiamą jo partijos „Popolo della liberta“ (it. Laisvės tauta) valią surengti pirmalaikius rinkimus į parlamentą lapkričio mėnesį.

Išvengė Vaterlo mūšio ir sutriuškinimo

Bet šįsyk 77 metų Italijos politikos patriarcho niekas neišsigando. Ir jis pats puikiai tai suprato. S.Berlusconi sprendimas partijos vardu balsuoti už myriop pasmerktą vyriausybę yra „Laisvės tautos“ lyderio pralaimėjimas. Televizijos magnatas išvengė tikrojo Vaterlo mūšio ir akivaizdaus sutriuškinimo, tačiau absoliučios S.Berlusconi politinės galios epocha Italijoje baigėsi spalio 2-ąją, 12.30 val. Romos laiku.

Dvidešimt metų šalį valdęs politikas pralaimėjo ne tik oponentams, bet ir saviškiams. Jo judėjimą balsavimo Senate išvakarėse paliko 23 senatoriai. Šią situaciją labai vaizdingai aprašė S.Berlusconi broliui Paolo priklausantis Milano dienraštis „Il Giornale“: „Artimiausi bendražygiai paliko Silvio. Tai pasibjaurėtina išdavystė. Niekšiška apleisti lyderį sunkiu jam momentu, kai gresia areštas.“

Galbūt. Bet, matyt, neveltui premjeras E.Letta senate 50 minučių trukusioje emocingoje kalboje ne tik perspėjo italus apie valstybei gresiantį pavojų, bet ir paprašė: „Balsuokite už pasitikėjimą vyriausybe. Balsuokite ne prieš kažką, o už Italiją, už itales ir italus.“

Deberluskonizacija bus ilga

„Grande!“ (it. – didis) – pratarė ir sarkastiškai nusišypsojo E.Letta, išgirdęs milijardieriaus sprendimą skelbti paliaubas. Jis norėjo atviro susidūrimo su S.Berlusconi.

Tačiau Italijos deberluskonizacija, matyt, bus lėta ir skausminga. Neveltui buvęs Lombardijos regiono valdytojas Roberto Formigoni sensacingai įvertino ekspremjero politinį driblingą: „Galų gale vis tiek visada laimi jis – Berlusconi.“

Turtuolis atsitraukė, supratęs, kad pralaimės. Tačiau kažin ar jis susitaikys su stipriu savo įkurto judėjimo nukraujavimu ir 23 pabėgėliais. „Laisvės tautos“ disidentai pirmą kartą išdrįso paprieštarauti savo bosui. Ar paskutinį? S.Berlusconi turi savo arsenale nemažai būdų sutramdyti maištininkus. Vienas jų – finansinis.

Milano televizijos magnatui teks pertvarkyti kovos strategiją. Galimas daiktas, jis partijos lyderio vietą užleis savo vyriausiajai dukteriai Marinai, kuri šiuo metu vadovauja tėvo įkurtam „Fininvest“ koncernui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius