Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Rusai apkaltino amerikiečius nuplagijavus savo himno melodiją

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame teigiama, esą Jungtinių Amerikos Valstijų himnas tėra rusų liaudies dainos plagiatas, ir net pateikiami abiejų kūrinių fragmentai, kurie skamba tarsi būtų panašūs. Tačiau tai nėra tiesa.
JAV vėliava
JAV vėliava / 123RF.com nuotr.

Socialiniame tinkle „Instagram“ platinamą vaizdo įrašą lydi komentaras:

„Visiems patriotams. Ar žinojote, kad JAV himnas nėra originalus? Tai rusų liaudies dainos „Chasbulat udaloy“ koveris“.

Vaizdo įraše taip pat pateikiami JAV himno ir rusų dainos fragmentai, kurių skambesys, ko gero, turėtų įtikinti žiūrovą kūrinių panašumu.

Įdomu, kad ši melagiena pasirodė gana seniai: Rusijos žiniasklaidoje nuo pat 2014 m. galima aptikti publikacijų, kuriose tvirtinama, kad amerikiečiai „pasiskolino“ savo himną iš rusų, arba bent jau kalbama apie „abipusės įtakos“ galimybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV vėliava

Ne visai daina ir visai ne liaudies

Pirmiausia reikėtų pažymėti, kad „Chasbulat udaloy“ nėra rusų liaudies daina.

Eilėraštis „Elegija“, tapęs pagrindu šiam romansui buvo parašytas 1858 m., o jo autorius žinomas – tai Aleksandras Ammosovas.

Tai autorinis kūrinys, neturintis jokių folkloro bruožų.

Prasilenkė laike

Poema, tapusi Jungtinių Valstijų himnu, buvo parašyta kiek anksčiau – 1814 m. bei vadinasi „Defence of Fort McHenry“ ( liet. „McHenry forto gynyba“).

Kaip matyti iš pavadinimo, ji skirta McHenry forto gynybai Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos karo metu.

Poemos autorius Francis Scottas Key – 35 metų teisininkas ir poetas, himną parašė kaip poemą po McHenry forto bombardavimo Baltimorėje, Merilande.

F.S.Key tuo metu buvo britų nelaisvėje. Naktį jis vis pažvelgdavo į gretimą amerikiečių McHenry fortą ir žiūrėdavo, ar ant jo dar plazda JAV vėliava, o galbūt jį jau užėmė britai. Pasak jo, vėliavą apšviesdavo tik „sviedinių raudonas spindesys“ (apie kurį kalbama pirmame himno posme).

Jo svainis Josephas H.Nicholsas pastebėjo, kad eilėraščiui puikiai tiko 1775 m. britų kompozitoriaus Johno Staffordo Smitho parašytos „The Anacreontic Song“, kuri buvo populiari ir tarp amerikiečių, melodija.

Himno kelias

1889 m. daina oficialiai tapo Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno himnu, o XX a. pradžioje egzistavo dešimtys skirtingų versijų.

1916 m. JAV prezidentas Woodrowas Wilsonas pavedė Visuomenės švietimo biurui parengti standartinę himno versiją, o 1931 m. kitas prezidentas – Herbertas Hooveris – patvirtino ją kaip nacionalinį himną.

„The Anacreontic Song“ buvo parašyta 1775 m. – ne tik gerokai anksčiau, nei sukurta „Elegija“, bet net ir anksčiau, nei gimė jos autorius.

15min verdiktas: melas. Pateikiama neteisinga informacija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius