-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija blokavo Vakarų bandymą JT pasmerkti Ukrainos teritorijų aneksiją

Rusija penktadienį JT Saugumo Taryboje vetavo Vakarų siūlymą pasmerkti Maskvos įvykdytą Ukrainos teritorijų aneksiją, tačiau nesulaukė ir palaikymo savo veiksmams, nes Kinija ir Indija per šį balsavimą susilaikė.
Pseudoreferendumas Donecko srityje
Pseudoreferendumas Donecko srityje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors abejonių dėl veto niekas neturėjo, galingosios Vakarų šalys tikėjosi parodyti Rusijos izoliaciją dėl jos pradėto karo. Dabar Vakarai teiks svarstyti šią pasmerkimo iniciatyvą JT Generalinei Asamblėjai, kur kiekviena valstybė turi balsą ir niekas neturi teisės atmesti kokią nors rezoliuciją.

Jungtinės Valstijos prastūmė Saugumo Tarybos rezoliucijos projektą kelios valandos po renginio Kremliuje, per kurį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Maskva aneksuoja dar keturis Ukrainos regionus, kur okupacijos sąlygomis neseniai įvyko pseudoreferendumai.

„Būtent tam ir buvo įsteigta Saugumo Taryba – ginti suverenitetą, saugoti teritorinį vientisumą, skatinti taiką ir saugumą“, – posėdžio pradžioje sakė JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield.

„Jungtinės Tautos buvo įkurtos remiantis idėja, kad niekada daugiau nebus leista kuriai nors šaliai jėga užimti kitos valstybės teritorijos“, – pridūrė diplomatė, vėliau pažadėjusi surengti balsavimą Generalinėje Asamblėjoje.

Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia savo ruožtu skundėsi, pasak jo, beprecedenčiu bandymu pasmerkti vieną iš penkių veto teisę turinčių nuolatinių Saugumo Tarybos narių.

„Ar jūs rimtai tikitės, kad Rusija gali svarstyti ir palaikyti tokį projektą? O jei ne, tuomet išeina, kad jūs tyčia spaudžiate mus pasinaudoti veto teise tam, kad paskui postringautumėte apie tai, kad Rusija piktnaudžiauja šia teise“, – sakė V.Nebenzia.

JAV ir Albanijos parengta rezoliucija būtų smerkiami kaip „neteisėti“ balsavimai, surengti Rusijos okupuotose Ukrainos srityse, o tarptautinė bendruomenė būtų raginama nepripažinti jokių karo draskomos šalies sienų pakeitimų.

Rezoliucijos autorės taip pat norėjo paraginti Maskvą nedelsiant išvesti savo karius iš Ukrainos ir taip užbaigti vasario 24 dieną pradėtą invaziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius