Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 21 /16:16

Rusija: Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos ekspertai vyksta į Dumą

Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ekspertai vyksta į Sirijos Dumos miestą, kur anksčiau šį mėnesį galimai buvo įvykdyta cheminė ataka. Apie tai pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, rašo BBC.
Sirijos karas
Sirijos karas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Organizacijos komanda iš Damasko į netoliese esantį Dumos miestą išvyko šeštadienį, priduriama pranešime.

Kiek anksčiau šią savaitę OPCW vadovas Ahmetas Uzumcu paskelbė, kad cheminių ginklų ekspertai į Dumą vyks tik jei jiems bus suteikta netrukdoma prieiga.

Vakarai kaltina Sirijos vyriausybę, esą ji balandžio 7 d. įvykdė cheminio ginklo ataką, kurios metu žuvo daugybė žmonių.

Damaskas ir Maskva tokius kaltinimus neigia. Jų teigiamu, organizacijos „Baltieji šalmai“ užfiksuoti vaizdai atakos metu – surežisuoti.

Atsakydamos į cheminio ginklo panaudojimą, JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija į tris objektus Sirijoje paleido iš viso 105 sparnuotąsias raketas.

JAV Jungtinio vadų štabo vadovas, generolas Josephas Dunfordas teigė, kad Him Šinšaro cheminių ginklų sandėlis netoli Homso miesto yra vieta, kur Sirijos valdantysis režimas gamina ir saugo zariną bei kitokias chemines medžiagas.

Amerikiečiai, prancūzai ir britai į šį sandėlį iš viso paleido 22 raketas. Ten nuskriejo devynios JAV sparnuotosios raketos „Tomahawk“ ir aštuonios britiškos „Storm Shadow“.

Dar vienas objektas, į kurį buvo smogta, – irgi į pietus nuo Homso esantis cheminių ginklų bunkeris, kuriame taip pat buvo įrengtas vadovybės postas.

Kaip skelbia JAV pajėgos, į bunkerį pataikė septynios raketos SCALP.

Skelbiama, kad Barzės mokslinių tyrimų centras Damasko šiauriniame pakraštyje buvo Basharo al Assado režimo cheminių ginklų programos epicentras.

Į šį tyrimų centrą buvo paleistos net 76 raketos. Pernai BBC skelbė, kad režimas, naudodamasis būtent šiuo centru, bandė „prikabinti“ cheminius ginklus prie ilgojo nuotolio raketų. Taip Damaskas pažeidė 2013 metų susitarimą atsisakyti cheminių ginklų arsenalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius