-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija dar labiau griežtina „nepageidaujamų“ užsienio asmenų ir firmų persekiojimą

Rusijos įstatymų leidėjai balsuos dėl naujų draudimų, skirtų užsienio nevyriausybinėms organizacijoms, asmenims ir įmonėms, kurie įvardinami kaip „nepageidaujami“ ir kenkiantys valstybės saugumui, skelbia bbc.co.uk.
Vladimiro Putino konferencija
Vladimiro Putino konferencija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Terminas „nepageidaujamos“ įstatymo apibrėžime taip ir nepaaiškinimas. Pagal dabartinį, 2012 metais priimtą įstatymą, lėšomis iš užsienio išlaikomos Rusijos nevyriausybinės organizacijos registruojamos kaip „užsienio agentai“.

Rusijos lyderiui pavaldi „Vieningosios Rusijos“ partija siūlo naują įstatymą, kuris įtvirtintų, jog sprendimą dėl „nepageidaujamų“ įmonių galės priimti Rusijos teisėsauga ir užsienio reikalų ministerija.

„Nepaigeidajamu“ įvardintas asmuo ar įmonė turės sumokėti 500 tūkstančių rublių (10 tūkstančių dolerių) baudą. Be to, jam gali grėsti net šešeri metai kalėjimo.

Įstatymą siūlančios „Vieningosios Rusijos“ narys Aleksandras Tarnavskis teigė, kad taip ginamas nuo užsienio šnipų veiklos Rusijoje. „Deja, bet kai kurios organizacijos dėl nežinomų tikslų dirba prieš Rusiją“, – sakė jis.

„Tai gali būti ir ideologinės priežastys, ir užsienio akcininkų ar investuotojų noras daryti įtaką. Jiems normalu sakyti: „Pirmyn, paspaudžiam Rusiją, palaukiam, kol jos įmonių akcijų vertė nukris, o tada superkam“, – aiškino A.Tarnavskis.

Manoma, kad šis įstatymas pirmiausia palies tokias nevyriausybines organizacijas kaip „Reporteriai be sienų“, „Transparency International“ ir „Medecins Sans Frontieres“.

Manoma, kad šis įstatymas pirmiausia palies tokias nevyriausybines organizacijas kaip Reporteriai be sienų, Transparency International.

Rusijos žmogaus teisių aktyvistas Pavelas Čikovas sakė: „Tiesiog paskelbti, kad kažkokios įmonės ar organizacijos yra nepageidaujamos bei jas bausti, bus grubus tarptautinės teisės pažeidimas, teisinių principų, civilinės teisės pažeidimas“. 

Šiuo įstatymu Kremlius siekia dar labiau riboti galimų pilietinės visuomenės apraiškų Rusijoje plėtrą ir užkirsti kelią opozicijos judėjimams. Opozicijos politikams jau pavyko pasiekti kelias skambias pergales vietos valdžios rinkimuose. Jų atstovai tapo trečio ir ketvirto pagal dydį Rusijos miestų merais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius