-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 02 10 /21:58

Rusija ir jos kolaborantai raketomis apšaudė Kramatorską – žuvo mažiausiai 15 civilių

Skelbiama, jog Rusijos remiami teroristai nusitaikė į Kramatorsko miestą. Raketos iš „Tornado“ sistemų buvo leidžiamos į netoli nuo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadavietės esantį oro uostą ir gyvenamuosius rajonus.
Raketa, nukritusi Kramatorske.
Raketa, nukritusi Kramatorske. / „Twitter“ nuotr.

21.58 val. Rytų Ukrainoje prorusiškų separatistų antradienį surengtos raketų atakos, kurios taikiniu tapo Kramatorsko miestas, aukų skaičius padidėjo iki 15, pranešė Kijevo vyriausybės pareigūnai.

Dar 63 žmonės, tarp jų penki vaikai, buvo sužeisti per apšaudymą mieste, kuriame įsikūręs pagrindinis Ukrainos vyriausybės pajėgų operacijos prieš separatistus štabas, sakoma Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovo Oleksandro Turčynovo pranešime.

Vyriausybei pavaldi Donecko srities anksčiau antradienį administracija nurodė, kad veikiausiai buvo šaudoma iš teritorijos prie separatistų kontroliuojamo Horlivkos miesto, esančio už maždaug 50 km nuo Kramatorsko.

Teroristai naudoja „Smerč“ ir kasetinius užtaisus

Ukrainos antiteroristinės operacijos štabas paskelbė, kad sukilėliai per šį smūgį panaudojo salvinės reaktyvinės ugnies sistemas „Smerč“, kurių raketos gali nuskrieti apie 90 kilometrų, ir kad raketų kovinės galvutės buvo kasetiniai užtaisai.

Kasetiniai šaudmenys – bombos, raketos arba artilerijos sviediniai – sprogdami didelėje teritorijoje išmėto nedidelius antrinius sprogimo įtaisus, kurių daugelis nesprogsta iš karto.

Kasetiniai šaudmenys – bombos, raketos arba artilerijos sviediniai – sprogdami didelėje teritorijoje išmėto nedidelius antrinius sprogimo įtaisus, kurių daugelis nesprogsta iš karto. Jie gali daug metų išgulėti žemėje ir sprogsta esant kontaktui kaip minos. Daugelis šalių įsipareigojo nenaudoti tokių ginklų pagal 2010 metais priimtą tarptautinę konvenciją, tačiau Ukraina nėra jos pasirašiusi.

Vyriausybės pajėgų kontroliuojamas Kramatorskas yra už maždaug 50 km nuo fronto linijos. Jame įsikūręs štabas vadovauja operacijoms prieš prorusiškus separatistus.

P.Porošenka: štabui smogė raketa „Tornado“

„Prieš 25 min. mūsų antiteroristinės operacijos pagrindiniam štabui smogė raketa „Tornado“. Pastatas atlaikė smūgį, bet kita salvė teko Kramatorsko gyvenamajam rajonui“, – parlamente sakė prezidentas Petro Porošenka.

„Gauta informacijos apie sužeistus karius. Taip pat esama informacijos apie didelį sužeistųjų skaičių tarp civilių“, – pridūrė jis.

Kramatorske esantis naujienų agentūros „Reuters“ fotografas pranešė matęs moterį, žuvusią per smūgį daugiaaukščių namų rajonui.

JAV ambasadorius Geoffrey Pyattas suskubo sureaguoti ir pasmerkė Rusijos remiamų teroristų bombardavimus Kramatorske. Ukrainos diplomatas Dmytro Kuleba, užbėgdamas už akių bet kokioms spekuliacijoms patvrtino, kad „Tornado“ raketų paleidimo sistemomis disponuoja tik Rusijos pusė, Ukraina tokių raketinių sistemų tiesiog neturi. 

Kramatorske esantis žurnalistas Christopheris Milleris socialiniame tinkle „Twitter“ skelbia, jog prasidėjus bombardavimui civilių gyventojų gretose kilo panika. Daugelis jų puolė slėptis, kur papuola.

.

Ironiška, bet šis civilių apšaudymas įvyko būtent vasario 10-ąją, kai Rusijoje švenčiama diplomatijos diena.

Tuo pat metu Ukrainos karinių pajėgų „Azovo“ būrys skelbia numušęs „Su-25“ karinį Rusijos lėktuvą. Tiesa, Ukrainos karinės pajėgos šios informacijos vis dar nei patvirtino, nei paneigė.

Šį rytą buvo numuštas Rusijos karinių oro pajėgų šturmo lėktuvas Su-25. Lėktuvas nukrito netoli Kuibyševės“ miesto, esančio į šiaurės vakarus nuo Mariupolio

„Šį rytą buvo numuštas Rusijos karinių oro pajėgų šturmo lėktuvas Su-25. Lėktuvas nukrito netoli Kuibyševės“ miesto, esančio į šiaurės vakarus nuo Mariupolio uostamiesčio, naujienų agentūra „Interfax“ citavo pranešimą, kuris buvo paskelbtas „Azov“ paskyroje socialiniame tinkle „VKontakte“.

Jame teigiama, kad Rusijos karo lėktuvai buvo pastebėti batalionui pradėjus puolamąją operaciją prieš separatistų pozicijas Mariupolio rajone.

Tuo tarpu Ukrainos kariuomenės oficialus atstovas Andrijus Lysenka sakė kol kas neturintis jokios informacijos apie tame regione numuštą Rusijos lėktuvą.

„Kalbant apie numuštus lėktuvus – Antiteroristinės operacijos štabas tokios informacijos nepatvirtina“, – sakė jis per spaudos konferenciją Kijeve.

VIDEO: Kramatorsko apšaudymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius