-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 26 /2014 08 27

Rusija ir Ukraina sutarė rengti konsultacijas dėl sienos uždarymo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atskrido į Minską, kur dalyvauja Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pasiūlytame viršūnių susitikime tarp Maskvos vadovaujamos Eurazijos muitų sąjungos šalių, Europos Sąjungos (ES) atstovų ir Ukrainos. Antradienio vakare po bendro visų šalių susitikimo įvyko ir privatus V.Putino bei Ukrainos vadovo Petro Porošenkos pokalbis.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Petro Porošenkos ir Vladimiro Putino susitikimas

8.10 val. 5-ojo kanalo svetainėje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame Ukrainos prezidentas Petro Porošenka apibendrino derybas. Jis apibūdino derybas kaip „labai sunkias“. Kaip rašo naujienų agentūra „Unian“, P.Porošenka kalbėjo per spaudos konferenciją, skirtą deryboms, kuriose dalyvavo Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Kazachstano vadovai, taip pat Europos Sąjungos (ES) atstovai.

P.Porošenka pažymėjo, kad vis dėlto visi valstybių vadovai „pritarė taikaus plano logikai“. Taip pat susitarta išlaisvinti Ukrainos piliečius, kurie neteisėtai laiko ginkluotos formuotės. Anot Ukrainos prezidento, nedelsiant darbą pradės trišalė kontaktinė grupė, bus pradėtos konsultacijos tarp pasieniečių ir Generalinių štabų pirmininkų.

VIDEO: P.Porošenka apibendrino derybų rezultatus

1.33 val. V.Putinas: girdėjau, kad rusų kariai į Ukrainą įžengė netyčia

Rusijos prezidentas po susitikimo su P.Porošenka kartojo Kremliaus aiškinimus, kad Ukrainoje sulaikyti Rusijos kariai esą ten atsidūrė per klaidą – peržengė sieną patruliuodami Rusijos teritorijoje. V.Putinas tikino, kad dėl incidento dar nėra gavęs ataskaitos iš Gynybos ministerijos.

Jis taip pat priminė, kad ir Ukrainos kariai šią vasarą buvo priversti įžengti į Rusijos teritoriją. „Problemų dėl to nekilo“, – Rusijos naujienų agentūra „Itar-Tass“ cituoja V.Putiną. Ukrainos 5-asis kanalas pranešė, kad Ukrainos žurnalistams konferencijoje nebuvo leista dalyvauti. 

Ukrainos žurnalistams nebuvo leista dalyvauti V.Putino spaudos konferencijoje

„Tikiuosi, kad šiuo atveju iš Ukrainos pusės taip pat nebus problemų“, – aiškino V.Putinas, tarsi pamiršdamas, kad į Rusijos teritoriją įžengę nuo teroristų besitraukiantys Ukrainos kariai buvo sulaikyti, apkaltinti karo nusikaltimais, o tik vėliau paleisti.

Rusijos prezidentas taip pat sakė, kad su P.Porošenka sutarė dėl humanitarinės pagalbos Donbaso regionui. „Kalbėjomės apie humanitarinės pagalbos būtinybę Donecke ir Luhanske. Sutarėme, kaip dėl to bendrausime. Nenoriu užbėgti už akių, tačiau bet kokiu atveju tam tikri susitarimai pasiekti“, – sakė Rusijos vadovas.

V.Putinas taip pat sakė, kad Kijevui ir Maskvai būtina atnaujinti dialogą dėl dujų tiekimo, o Rusija, Ukraina ir ES sutarė intensyviau dirbti su klausimais dėl Asociacijos sutarties. „Mes sutarėme intensyviau dirbti ir ieškoti sprendimų“, – sakė Rusijos vadovas pridurdamas, kad jeigu jie nebus rasti, „Rusija imsis apsisaugojimo priemonių“.

V.Putinas aiškino, kad tarp Rusijos ir Ukrainos tebėra daug neatsakytų klausimų, bet „ir Rusija, ir Ukraina, ir mūsų Europos partneriai nori juos išspręsti“.

1.21 val. P.Porošenka ir V.Putinas susitarė dėl konsultacijų dėl sienos uždarymo

Po dvišalio susitikimo su Rusijos prezidentu Ukrainos vadovas P.Porošenka žurnalistams sakė, kad abi pusės sutiko nedelsiant pradėti konsultacijas tarp Rusijos ir Ukrainos tarnybų tam, kad šalių pasienyje būtų įvesta kontrolė ir per ją negalėtų pervažiuoti karinė technika ir smogikai.

„Galiu pasakyti, kad taikos planą galų gale parėmė visi be išimties“, – pranešė P.Porošenka

Pasak Ukrainos vadovo, pokalbio Minske pagrindinė tema buvo taikus situacijos Rytų Ukrainoje sprendimas. „Galiu pasakyti, kad taikos planą galų gale parėmė visi be išimties“, – pranešė jis.

P.Porošenka susitikime su V.Putinu taip pat pareikalavo, kad nedelsiant būtų paleisti neteisėtai sulaikyti ukrainiečiai. 

Po pokalbio su V.Putinu Ukrainos prezidentas susitiko su ES diplomatijos vadove Catherine Ashton.

23.43 val. Baigėsi P.Porošenkos ir V.Putino susitikimas

Prieš vidurnaktį Minske baigėsi dvišalis Ukrainos ir Rusijos prezidentų susitikimas. Kaip praneša naujienų agenūra „Unian“, P.Porošenka ir V.Putinas privačiai kalbėjosi ilgiau nei dvi valandas.

22.32 val. A.Lukašenka: žingsnis tinkama kryptimi

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka po Muitų Sąjungos, ES ir Ukrainos susitikimo sakė, kad visos šalys parėmė P.Porošenkos siūlymą Minską paskirti reguliaria dialogo ir derybų vieta.

Derybos buvo nelengvos, o požiūriai kai kuriais atvejais skyrėsi radikaliai

Pasak jo, buvo sutarta, kad iki rugsėjo 12 dienos ekspertų grupė parengs siūlymus dėl Muitų sąjungos nerimo, kurį jai kelia Ukrainos ir ES asociacijos sutartis. A.Lukašenka taip pat sakė, kad Minske buvo „rimta diskusija dėl krizės Ukrainoje“.

„Žinoma, mes visi norėtume proveržio, konkrečių susitarimų, politinio dialogo tarp visų. Tačiau pats faktas, kad įvyko susitikimas, yra neabejotina sėkmė ir žingsnis tinkama kryptimi“, – sakė Baltarusijos vadovas.

Jis pabrėžė, kad derybos buvo nelengvos, o požiūriai kai kuriais atvejais skyrėsi radikaliai. „Bet visi sutarė dėl vieno – mums reikia dialogo“, – sakė A.Lukašenka pridurdamas, kad būtina deeskaluoti situaciją Rytų Ukrainoje, paleisti įkaitus ir užkirsti kelią humanitarinei katastrofai.

22.09 val. Prasidėjo V.Putino ir P.Porošenkos susitikimas

Antradienio vakare Minske prasidėjo dvišalis V.Putino ir P.Porošenkos susitikimas. Apie tai oficialioje „Twitter“ paskyroje pranešė Ukrainos prezidento spaudos tarnyba. Daugiau detalių apie privatų abiejų prezidentų pokalbį neatskleidžiama.

21.08 val. Derybos gali būti tęsiamos Ankaroje

Kitas Ukrainos ir Rusijos vadovų susitikimas ir tolimesnės derybos gali įvykti Ankaroje, per naujai išrinkto Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano inauguraciją, skelbia eurointegration.com.ua, remdamiesi diplomatiniais šaltiniais.

Diplomatai mano, kad gali būti surengtas ir dvišalis Ukrainos ir Rusijos, ir trišalis – Ukrainos, Rusijos bei Turkijos – susitikimas. Oficialiai nei Kijevas, nei Maskva to nepatvirtino.

16.43 val. P.Porošenka pasiryžęs svarstyti įvairius variantus

Ukrainos prezidentas Minske sakė suprantantis, kad visi situacijos Ukrainoje dalyviai nori pasitraukti nepažeminti.

„Esu pasirengęs diskutuoti apie įvairius variantus, kurie sukurtų tokią pasitraukimo stragegiją – kad būtų sukurta ir taiki ateitis Ukrainai, ir taiki ateitis Europai“, – sakė P.Porošenka.

16.19 val. P.Porošenka: nuo susitikimo priklauso Europos likimas

„Šiandien Minske, be jokios abejonės, sprendžiamas pasaulio ir Europos likimas. Būtent taip ir vertinu šį susitikimą. Mes privalome kartu surasti vienintelį teisingą sprendimą, nuo kurio priklauso nei daug, nei mažai – taika žemyne. Norėčiau, kad po susitikimo mes priartėtume prie bendro sutarimo keliais svarbiais klausimais, visų pirma, pagarbos suverenitetui ir visų šalių teritoriniam vientisumui, tarp jų ir Ukrainos“, – pabrėžė P.Porošenka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka

16.00 val. Agresorius V.Putinas sako, kad negalima išspręsti situacijos Donbase jėga

Agresiją prieš Ukrainą vykdančios Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitikime Minske pareiškė, kad susiklosčiusios situacijos Donbase negalima spręsti toliau naudojant jėgą ir eskaluojant konfliktą. Kremliaus lyderis dviveidiškai pasisakė už taikaus dialogo būtinybę.

„Mes pasiryžę apsikeisti nuomonėmis dėl susiklosčiusios krizinės situacijos Ukrainoje, kurios, esu įsitikinęs, negalima išspręsti toliau naudojant jėgą ir neatsižvelgiant į pietryčių regionų interesus ir neorganizuojant taikaus dialogo su jų atstovais“, – pareiškė V.Putinas, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Prasidėjo susitikimas Minske

Šiame susitikime dalyvauja trys Europos Sąjungos komisarai: Bendrijos išorės politikos vadovė Catherine Ashton, prekybos komisaras Karelas de Guchtas ir energetikos komisaras Guntheris Oettingeris.

Rusijos prezidentas V.Putinas ir Ukrainos lyderis Petro Porošenka paspaudė vienas kitam rankas, prieš prasidedant deryboms.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka pareiškė, kad aukšto lygio derybos dėl Ukrainos krizės neturėtų atnešti didesnio persilaužimo, tačiau turėtų padėti pradėti taikos procesą.

„Greičiausiai sunku šiandien tikėtis kokio nors didžiulio persilaužimo, bet mes turėtumėme pradėti judėti taikos link“, – sakė A.Lukašenka.

Per šį susitikimą Ukrainos prezidentas P.Porošenka antrąkart per pastaruosius tris mėnesius susitinka su V.Putinu, tarpininkaujant trečiosios šalies prezidentui. Kol kas nebuvo oficialiai patvirtinta, ar įvyks atskiras dvišalis V.Putino ir P.Porošenkos susitikimas.

Rugsėjį ratifikuos sutartį su ES

Prieš šį susitikimą P.Porošenka pareiškė, kad jo šalis rugsėjį ratifikuos asociacijos su ES sutartį ir išsiųs ratifikavimo dokumentus Briuseliui.

„Ukraina rugsėjį ratifikuos asociacijos sutartį su ES ir nedelsdama išsiųs atitinkamus ratifikavimo instrumentus Briuseliui“, – prezidento atstovas Sviatoslavas Ceholka citavo P.Porošenkos žodžius.

P.Porošenka pažymėjo, kad pirmalaikiai parlamento rinkimai netaps kliūtimi ratifikuoti asociacijos sutartį.

„Mūsų integracija į ES yra mūsų civilizuotas pasirinkimas, kuris jokiu būdu nėra nukreiptas prieš kitas mūsų kaimynes. Priešingai, ji padarys teigiamą poveikį ryšiams su visais mūsų kaimynais, pirmiausiai ekonomikos srityje“, – sakė prezidentas.

Ukrainos prezidentūros pranešime sakoma, kad P.Porošenka ir C.Ashton per savo pokalbį daugiausiai dėmesio skyrė Ukrainos, ES ir vadinamojo Eurazijos trejeto – Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano – deryboms.

P.Porošenka sakė, kad tų derybų pagrindinis tikslas – pažanga įgyvendinant jo taikos planą, turintį užbaigti konfliktą rytų Ukrainoje su prorusiškais teroristais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius