-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija laiko Krymo totorių aktyvistą psichiatrijos klinikoje

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) ir Ukrainos pareigūnai penktadienį pareiškė protestą prieš vieno iškilaus Krymo totorių aktyvisto, kaltinamo ekstremizmu šiame Rusijos aneksuotame pusiasalyje, laikymą psichiatrijos ligoninėje.
Krymo totorius
Krymo totorius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

HRW penktadienį paragino Rusijos valdžią Kryme paleisti aktyvistą Ilmį Umerovą, atšaukti jam iškeltus baudžiamuosius kaltinimus separatizmu ir užtikrinti jam reikalingą medicinos priežiūrą.

59 metų I.Umerovas laikomas psichiatrijos klinikoje pagrindiniame Krymo mieste Simferopolyje nuo rugpjūčio 18 dienos, kai tyrėjai pareikalavo nustatyti jo psichikos būklę.

Kaltinamojo advokatas Nikolajus Polozovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad I.Umerovas buvo perkeltas iš paprastos ligoninės, kur buvo gydomas dėl aukšto kraujospūdžio ir širdies ligos.

„Jo gyvybei tebegresia pavojus“, – pabrėžė N.Polozovas ir pridūrė, kad jo klientas kenčia nuo ūmais kraujospūdžio padidėjimo.

Gegužę I.Umerovas buvo apkaltintas, kad kalbėdamas Krymo televizijos ATR tiesioginėje laidoje ragino pažeisti Rusijos teritorinį vientisumą. Už šį nusikaltimą jam gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo.

I.Umerovas ilgą laiką buvo šio pusiasalio Bachčisarajaus rajono administracijos vadovas ir atsistatydino, kai kontrolę Kryme perėmė Maskva.

Jis taip pat buvo Krymo totorių parlamento (Medžliso) pirmininko pavaduotojas. Rusija uždraudė šį renkamą organą, paskelbusi jį ekstremistiniu.

N.Polozovas pabrėžė, kad I.Umerovas yra psichiškai „visiškai sveikas“ ir kad jam turėtų būti užtikrinta teisė atsisakyti psichiatrinės ekspertizės.

Advokatas pridūrė, kad jo klientas laikomas psichiatrijos ligoninėje, neturinčioje širdies ligų specialistų, o „jeigu kas nors jam nutiktų, greitoji pagalba nespėtų laiku atvažiuoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius