-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija prašo JAV perduoti būsimų taikinių Sirijoje koordinates – taip, kaip pernai

Viešai grasinimus JAV svaidanti Rusija patyliukais bendrauja ir su amerikiečiais, ir su NATO – tiek tiesiogiai, tiek per tarpininkus. „Kommersant“ teigimu, Maskva jau paprašė, kad Pentagonas perduotų jai būsimų taikinių Sirijoje – jei Vašingtonas apsispręs smogti Basharo al Assado režimui – koordinates.
Jei JAV smogs Sirijai, į kokius objektus bus taikomasi?
Jei JAV smogs Sirijai, į kokius objektus bus taikomasi? / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Toks prašymas nėra netikėtas – siekiama išvengti tiesioginio JAV ir Rusijos pajėgų susidūrimo ar rusų, dislokuotų Sirijoje, žūties.

Be to, tokią užklausą Maskva jau buvo nusiuntusi amerikiečiams, kai pernai pavasarį po cheminės atakos Sirijoje Donaldo Trumpo administracija paleido raketų salvę į sirų Šairato karinių oro pajėgų bazę. Tada JAV perdavė taikinio koordinates Rusijai.

Tarpininkas – B.Netanyahu?

Rusija, kuri yra Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė ir kuri, kaip ir Damaskas, neigia, kad cheminė ataka Dumos mieste apskritai įvyko, veikia ir kitais frontais.

Stebėtojų teigimu, Rusija kartu su JAV, kurių prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį į vieno Rusijos diplomato grasinimą numušti amerikiečių raketas atsakė pareikšdamas, kad „raketos – gražios, naujos, išmanios – atkeliaus“, jau dirba siekdamos deeskaluoti situaciją.

Rusijos ginkluotosios pajėgos jau anksčiau pranešė, kad apie situaciją Sirijoje bendrauja su JAV pajėgų Generaliniu štabu. Be to, pasitelkus tarpininkę – Turkijos kariuomenę – palaikomas ryšys su NATO.

Šalies prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį telefonu kalbėjosi su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu.

V.Putinas – nieko nuostabaus – pakartojo, kad reikia gerbti Sirijos suverenumą ir susilaikyti nuo veiksmų, kurie „gali dar labiau destabilizuoti situaciją šalyje“. Tačiau B.Netanyahu Rusijos lyderiui pareiškė, kad Izraeliui nėra priimtinas Irano – Sirijos ir Rusijos sąjungininko – dalyvavimas konflikte.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Maskvoje manoma, kad B.Netanyahu gali užimti svarbią tarpininko V.Putino ir D.Trumpo dialoge vaidmenį – Rusijai tai palanku, nes Izraelis jau kuris laikas sumaniai balansuoja tarp Baltųjų rūmų ir Kremliaus interesų regione.

VIDEO: Protestuotojai Paryžiuje ragina imtis veiksmų, kurie galutinai išspręstų konfliktą Sirijoje

Bruzdėjimai Viduržemio jūroje

Vis dėlto Rusija mano, kad JAV smūgiai Sirijai išties tikėtini – nepaisant to, kad D.Trumpas savaitės pradžioje žadėjo iki trečiadienio vakaro apsispręsti, ką daryti. Aišku, galbūt ir apsisprendė, tačiau smūgių dar nebuvo.

Kaip elgiasi Maskva? Visų pirma, Rusijos karinis jūrų laivynas paskelbė apie karines pratybas Viduržemio jūros rytinėje dalyje – prie Sirijos krantų.

Tai reiškia, kad oro erdvė virš rusų laivų bus „uždaryta“ dėl šaudymų. Pratybos prasidėjo trečiadienį ir tęsiasi ketvirtadienį, vėliau vyks balandžio 17–19 ir 25–26 dienomis 10–18 val. Lietuvos laiku.

„Kommersant“ taip pat skelbia, kad Viduržemio jūroje dabar plaukioja 15 Rusijos Juodosios jūros karinio laivyno laivų. Be to, ten neseniai nusiųsti patruliniai lėktuvai „Il-38H“, kurie fiksuoja priešininkų povandeninių laivų judėjimą.

Ant žemės, Sirijos teritorijoje, aktyvinti priešlėktuvinės gynybos kompleksai S-400, taip pat – Rusijos gamybos priešlėktuvinės gynybos sistemos „Pancir S1“. Jomis prireikus būtų ginamos rusų bazės Hmeimime ir Tartuse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Hmeimimo karinių oro pajėgų bazėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Hmeimimo karinių oro pajėgų bazėje

Galiausiai, kaip jau minėta, Rusija tikisi, kad JAV perduos tikslias galimų taikinių Sirijoje koordinates, nes tik taip greičiausiai būtų įmanoma išvengti Rusijos pajėgų narių žūties. Rusų karių šiuo metu esą yra dešimtyse Sirijos karinių objektų.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pareiškė, kad Kremlius atidžiai seka Vašingtono pareiškimus apie galimus raketų smūgius Sirijai.

„Žinote, kad Rusijoje atidžiai sekami atitinkami pareiškimai, sklindantys iš Vašingtono“, – žurnalistams sakė D.Peskovas.

V.Putinas nedrįs pulti NATO trijulės

Ekspertai vis dar svarsto, ką galėtų reikšti Rusijos grasinimai numušti JAV raketas, jei jos smogtų taikiniams Sirijoje, o tuomet suduoti atsakomuosius smūgius objektams, iš kurių buvo paleistos raketos.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

„Jei bus amerikiečių smūgiai, mes numušime raketas ir tuomet taikysimės į vietas, iš kurių jos buvo paleistos. Per pastarąsias dienas matome eskalavimą didelės krizės link“, – antradienį pareiškė Rusijos ambasadorius Libane Aleksandras Zasypkinas, pridūręs, kad jo žodžius derėtų laikyti oficialia Maskvos pozicija.

Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Richardas Barronsas netrukus duodamas interviu nacionaliniam transliuotojui BBC pareiškė, kad Rusijai darant tokius pareiškimus reikėtų būti labai atsargiai.

„Jeigu jis (A.Zasypkinas, – red.) turėjo omenyje mėginimus skandinti laivus ir numušti lėktuvus, tai yra karas“, – perspėjo R.Barronsas.

Rusijos karinis jūrų laivynas paskelbė apie karines pratybas Viduržemio jūros rytinėje dalyje – prie Sirijos krantų.

O analitikai perspėja Rusiją, kad tokie grasinimai kol kas tuštoki. Antai garsus JAV žurnalistas ir Vidurio Rytų ekspertas Michaelas Weissas „Twitter“ priminė, kad rusai iš esmės grasina ne tik Amerikai, bet ir Prancūzijai bei Jungtinei Karalystei – beveik neabejojama, kad šios šalys irgi dalyvautų misijoje Sirijoje.

„Rusija neturi nė vienos sąjungininkės su galingomis oro pajėgomis ar laivynu. Jei Iranas smogtų Izraeliui, Izraelis sutriuškintų al Assado režimą“, – vieno aukšto Izraelio pajėgų pareigūno perspėjimą priminė M.Weissas.

Žurnalisto teigimu, realiausias scenarijus toks: „Rusija pabandys perimti kelias sparnuotąsias raketas – net po to, kai gaus duomenų apie JAV/Jungtinės Karalystės/Prancūzijos taikinius. Al Assado režimui bus sukruvinta nosis, bet jis gyvuos ir toliau.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./JAV žurnalistas Michaelas Weissas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./JAV žurnalistas Michaelas Weissas

„Jei JAV nusiteikusios rimtai, smūgiai joms bus proga atgrasyti režimą nuo agresijos prieš JAV įtakos zoną Sirijoje, į rytus nuo Eufrato upės. Smūgiai tokioms bazėms kaip T-4 (ją raketomis pirmadienio naktį jau apšaudė – greičiausiai – Izraelio naikintuvai, – red.) atitiktų tokią politiką.

Tie, kurie mano, kad Putinas pultų tris dideles NATO galias vienu metu, turbūt galvoja, jog Putinas išprotėjęs“, – rašo M.Weissas.

Perspėjimai Jungtinėse Tautose

Jungtinės Tautos trečiadienį perspėjo galingąsias šalis neleisti „nevaldomai vystytis“ krizei dėl Sirijoje esą įvykdytos cheminės atakos prieš civilius.

„Šiandien paskambinau penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių ambasadoriams, kad pakartočiau savo didelį susirūpinimą dėl dabartinės aklavietės pavojų ir akcentuočiau būtinybę vengti leisti situacijai nevaldomai vystytis“, – sakė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas, turėdamas omenyje JAV, Rusiją, Kiniją, Prancūziją ir Jungtinę Karalystę.

Ekspertų teigimu, labiausiai tikėtina, kad Jungtinės Valstijos elgsis kaip praeitais metais, kai surengė sparnuotųjų raketų smūgį, atsakydama į kitą cheminę ataką Sirijoje. Tąsyk raketų salvė buvo paleista iš Viduržemio jūroje plaukiojančių amerikiečių karo laivų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV smogė raketomis Sirijai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV smogė raketomis Sirijai

Dumoje, kur šeštadienį buvo įvykdyta numanoma cheminė ataka, jau iškelta Sirijos režimo vėliava. Tai rodo, kad vyriausybinės pajėgos perėmė viso sukilėlių kontroliuoto Rytų Gutos anklavo kontrolę.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ketvirtadienį šaukia nepaprastąjį savo kabineto posėdį padėčiai Sirijoje aptarti.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas dėl savo šalies atsako turi nuspręsti artimiausiomis dienomis. Anksčiau jis teigė, kad „nenori eskalavimo“ ir kad bet koks atsakas bus sutelktas į Sirijos cheminių ginklų pajėgumus, o ne į režimo sąjungininkus.

Siekdama užkirsti kelią Vakarų smūgiams Sirija sakė pakvietusi apsilankyti įtariamos cheminės atakos vietoje Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW), kuri kaltino režimą dėl ankstesnių atakų.

OPCW nurodė, kad netrukus į Dumą išsiųs komandą faktams nustatyti, bet JAV pareigūnai sakė, kad vadovaujasi savo informacija ir nebūtinai susilaikys.

Damaskas 2013 metais sutiko perduoti savo cheminį arsenalą, taip vos išvengdamas amerikiečių ir prancūzų aviacijos smūgių reaguojant į vieną įtariamą zarino ataką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius