Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 12 /09:20

Ukraina pareiškė nepriimsianti Rusijos „humanitarinės paramos“

Ukrainai ir tarptautinei bendruomenei nerimaujant, kad Rusijos humanitarinė misija tėra priedanga atsiųsti čia papildomas savo karines pajėgas, Vladimiras Putinas paskelbė, kad į Donbasą išsiųsta humanitarinė parama. Automobilių kolona į Ukrainą išvyko antradienį ryte iš šalia Maskvos esančio Naro-Fominsko miesto, skelbia lenta.ru. Ši kolona vyksta prie Rusijos pietvakarių sienos. Ukrainos atstovai pareiškė, kad ši parama į šalį nebus įleista, kadangi ji nėra suderinta su tarptautiniu Raudonuoju Kryžiumi.
Prorusiški separatistai Donecke
Bijoma, kad Rusija kartu su parama atsiųs ir savo karius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia dienraštis „Kyiv Post“, apie sprendimą į šalį neįleisti humanitarinę paramą gabenančios sunkvežimių vilkstinės pareiškė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenko.

„Ši vilkstinė nėra patvirtinta. Jos nepatvirtino tarptautinis Raudonasis Kryžius“, – teigė A.Lysenka.

Oficialiai skelbiama, kad kolona gabena apie du tūkstančius tonų humanitarinės paramos, joje – 280 „Kamaz“ automobilių. Humanitarinę paramą sudaro 400 tonų kruopų, 100 tonų cukraus, 62 tonos vaikų maisto, 54 tonos medikamentų, kitų produktų. 

Pirmadienį vakare  Vladimiro Putino atstovas patikino, kad Rusijos kariškių nebus kolonoje.

Oficialiai skelbiama, kad kolona gabena apie du tūkstančius tonų humanitarinės paramos, joje – 280 „Kamaz“ automobilių

„Karinės palydos nebus“, – atstovas Dmitrijus Peskovas sakė naujienų agentūrai AFP apie Rusijos planus pasiųsti didelę automobilių koloną į Ukrainą. Pasak jo, ta misija buvo „suderinta su Kijevu“ ir bus prižiūrima Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK). Tačiau Ukraina teigia, kad Maskva nesuderino šios akcijos su Ukrainos valdžia.

Jis sakė negalintis pateikti daugiau detalių apie tą koloną arba misijos kalendorių.

Rusijos prezidentas V.Putinas Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso sakė, kad Maskva „siunčia humanitarinę koloną į Ukrainą, bendradarbiaudama su Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto atstovais“.

Tuo tarpu J.M.Barroso „perspėjo nesiimti jokių vienašališkų karinių veiksmų Ukrainoje, prisidengiant kokiu nors pretekstu, įskaitant humanitarinį“, sakoma Briuselio pranešime.

Savo atsargiame pranešime TRKK nurodė, kad Rusijos ir Ukrainos pareigūnams pateikė dokumentą dėl pagalbos atgabenimo. Tačiau ši nepriklausoma agentūra pažymėjo, jog tai operacijai reikalingas visų šalių sutikimas, taip pat saugumo garantijos, nes kolona neturės ginkluotos palydos.

„Šios operacijos praktinės detalės turi būti išsiaiškintos, prieš imantis vykdyti šią iniciatyvą“, – sakė TRKK operacijų Europoje ir Centrinėje Azijoje vadovas Laurent'as Corbazas.

NATO baiminasi, kad bet kokia pagalbos misija gali būti panaudota Maskvos kaip priedanga prorusiškų sukilėlių gelbėjimo operacijai.

Pavadino apgailėtinu žingsniu

Pirmadienį Ukraina paskelbė, kad į Luhanską bus siunčiama humanitarinė pagalba, o tarptautinėje misijoje dalyvaus ir Rusija. Kremlius apie šią operaciją paskelbė šiek tiek anksčiau, mėgindamas nuopelnus dėl jos prisiimti sau. Ukraina tai pavadino apgailėtinu žingsniu ir istorine pamoka visam pasauliui. 

Po V.Putino pareiškimų, kad į Ukrainą siunčiamas „humanitarinės pagalbos“ konvojus, du rusų kariai atskleidė, kad „konvojus“ – baltai perdažyti kariniai sunkvežimiai, kuriuos lydės ir Rusijos kariai. Dalis sunkvežimių atrodo ir pažymėti šv.Georgijaus juostos spalvomis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius