TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija taikinių nesirenka: per apšaudymus nukentėjo Odesos meno muziejus

Vėlų lapkričio 5 d. vakarą Rusijos dronų ir raketų ataka Odesoje padarė didelę žalą Odesos vaizduojamojo meno muziejui, visuomeniniam transliuotojui „Suspilne“ sakė meras Hennadijus Truchanovas.

„O šiandien yra muziejaus gimtadienis – 124 metai! Odesos dailės muziejus uždarytas. Atidedame visus renginius ir atšaukiame planuotą nemokamo įėjimo dieną“, – sakoma oficialiame muziejaus pranešime.

Pažymima, kad žmonės nenukentėjo. Šiuo metu vyksta žalos įvertinimo, žalos padarinių fiksavimo ir tyrimo veiksmų procesas.

Pasak mero, per ataką buvo beveik sunaikinti keli svarbūs kūriniai ir pačios muziejaus patalpos.

VIDEO: Rusijos dronų ir raketų ataka nuniokojo Odesos meno muziejų

„Truputį čia, truputį ten, ir mes galėjome prarasti daugybę savo kūrinių, eksponatų, kurie yra labai garsūs visame pasaulyje. Laimei, taip neatsitiko“, – sakė H.Truchanovas.

Odesos vaizduojamojo meno muziejuje saugoma daugiau kaip 10 000 meno kūrinių. Jo galerijos įsikūrusios Potockių rūmuose, vienuose seniausių miesto rūmų.

Nuo 2022 m. vasario mėn. prasidėjusios plataus masto invazijos pradžios Rusijos atakos prieš miestą apgadino daugelį Odesos istorinių objektų.

VIDEO: Naktį smogta Odesai, sužeisti penki žmonės

UNESCO pasmerkė pasikartojančius smūgius Odesos kultūros paveldo objektams ir 2023 m. įtraukė miestą į Pasaulio paveldo pavojaus zonų sąrašą.

Masinio praeitą naktį įvykdyto Odesos srities apšaudymo metu Rusija pasitelkė raketas „Iskander-M“ ir „Onyx“ dronus. Buvo pataikyta į pramoninės paskirties pastatą, o sprogimo banga apgadino kelis daugiaaukščius gyvenamuosius namus.

Rusijos pajėgos taip pat nukreipė dronus į miesto uosto infrastruktūrą: 15 dronų buvo sunaikinta, tačiau smūgiai apgadino sandėlius, iškrovimo įrangą ir sunkvežimius su grūdais.

Per smūgius sužeisti 5 Odesos gyventojai. Miesto centre, viduryje gatvės, susidarė didžiulė įgriuva. Dėl žalos infrastruktūrai buvo pakeisti tramvajų maršrutai.

Miesto meras taip pat sakė „Suspilne“, kad buvo pažeista Odesos vandentiekio sistema.

„Padėtis dabar nėra lengva, nes vandentiekio sistema pažeista, o slėgis gana didelis. Situacija kontroliuojama, tačiau reikės labai nuodugnaus tyrimo, kad įsitikintume, jog viskas gerai“, – aiškino H.Truchanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius