Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje panaikinta laikraščio „Novaja gazeta“ leisto žurnalo licencija

Rusija antradienį atšaukė pagrindinio šalies nepriklausomo laikraščio „Novaja gazeta“ leisto žurnalo licenciją, diena anksčiau atšaukusi paties laikraščio licenciją.
Dmitrijus Muratovas
Dmitrijus Muratovas / „Scanpix“/AP nuotr.

Žurnalą „Novaja rasskaz-gazeta“ leido „Novaja gazeta“, kurio vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas pernai pelnė Nobelio taikos premiją.

Teismas pirmadienį iš esmės uždarė šį liberalų leidinį, panaikindamas jo spaudos licenciją. Antradienį tas pats buvo padaryta dėl žurnalo.

„Maskvos Basmano rajono teismas panaikino „Novaja rasskaz-gazeta“ registravimo licenciją“, – socialiniuose tinkluose pranešė leidinys. Teismo sprendimas reiškia, kad žurnalo nebebus galima spausdinti.

Leidinio interneto svetainę Rusijos pareigūnai blokavo anksčiau.

Sprendimas buvo priimtas pasiskundus valstybinei žiniasklaidos priežiūros institucijai. Ji teigė, kad praėjo pernelyg daug laiko nuo žurnalo pavadinimo įregistravimo 2009-aisiais ir pirmojo numerio pasirodymo 2022 metų liepą.

Žiniasklaidos priežiūros institucija nepaaiškino, kodėl „taip ilgai laukė prieš pateikdama administracinį reikalavimą“, nurodė „Novaja gazeta“.

Rusijos nepriklausoma žiniasklaida pastaraisiais metais patyrė beprecedentį spaudimą, o Maskvai vasarį užpuolus Ukrainą, jis dar labiau sustiprėjo.

„Novaja gazeta“ kovą buvo priversta sustabdyti savo veiklą Rusijoje, kai po Kremliaus pajėgų įsiveržimo Ukrainą objektyvioms žiniasklaidos priemonėms buvo nustatytos neįgyvendinamos sąlygos darbui tęsti.

Rusijoje buvo uždarytos visos pagrindinės nepriklausomos žiniasklaidos priemonės arba sustabdyta jų veikla šalyje.

Maskvos teismas pirmadienį skyrė 22 metų įkalinimo bausmę gynybos klausimais rašydavusiam buvusiam reporteriui Ivanui Safronovui, nuteistam dėl kaltinimų valstybės išdavimu. Jo šalininkai sako, kad byla yra kerštas už jo darbą.

Per daugelį metų „Novaja gazeta“, kuris buvo įkurtas 1991-aisiais subyrėjus Sovietų Sąjungai, sumokėjo didelę kainą už savo nepriklausomą poziciją ir tyrimus.

Nuo 2000-ųjų šeši laikraščio žurnalistai ir bendradarbiai buvo nužudyti dėl savo darbo, įskaitant žurnalistę tyrėją Aną Politkovskają.

„Novaja gazeta“ vyriausiajam redaktoriui D. Muratovui ir filipiniečių žurnalistei Mariai Ressai 2021-aisiais buvo paskirta Nobelio taikos premija už pastangas „apsaugoti žodžio laisvę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius