Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje po sprogimo radiacijos lygis prie bandymų poligono iki 16 kartų viršijo normą

Po sprogimo Rusijos raketų bandymų poligone netoliese esančiame mieste radiacinis fonas iki 16 kartų viršijo normą, antradienį pranešė Rusijos nacionalinė hidrometeorologijos tarnyba.
Radiacijos matuoklis
Radiacijos matuoklis/Asociatyvinė nuotr. / Bendrovės nuotr.

Ketvirtadienį per sprogimą Archangelsko srityje esančiame raketų bandymų poligone žuvo penki Rusijos branduolinės agentūros mokslininkai. Vėliau agentūra patvirtino, kad jie dalyvavo naujų ginklų bandymuose. Dar daugiau nukentėjusiųjų buvo hospitalizuoti.

Rusijos federalinė hidrometeorologijos ir aplinkos stebėjimo tarnyba „Rosgidromet“ pranešė, kad jos spinduliuotės matavimo įranga Severodvinsko mieste, esančiame maždaug už 30 kilometrų nuo Nionoksos raketų bandymų poligono, užfiksavo, kad gama spinduliuotės fonas „nuo keturių iki šešiolikos“ kartų viršijo normą.

Pasak „Rosgidrometo“, padidėjęs spinduliuotės lygis buvo užfiksuotas šešiose iš aštuonių Severodvinsko stočių, tačiau po pustrečios valandos daviklių rodmenys vėl buvo normos ribose.

Vienas iš daviklių rodė 1,78 mikrosivertų per valandą – gerokai daugiau už vietos vidutinį radiacinį foną, bet mažiau pavojingo lygio.

Rusijos valstybinė branduolinės energetikos agentūra „Rosatom“ nurodė, kad jos mokslininkai dalyvavo bandant raketą, turinčią radioaktyviųjų izotopų energijos šaltinių, kai sprogimo banga juos nubloškė nuo bandymų platformos į jūrą.

JAV ekspertai sieja šį incidentą su branduolinėmis sparnuotosiomis raketomis „9M730 Burevestnik“, pagal NATO klasifikaciją – „SSC-X-9 Skyfall“.

Vasarį V. Putinas tvirtino, kad šių raketų bandymai vyksta sėkmingai.

Praėjusią savaitę Severodvinsko valdžios pareigūnai paskelbė informaciją apie padidėjusį radiacinį foną, bet vėliau pranešimą panaikino. Vienas vietos pareigūnas patikino, kad radiacijos lygis neviršijo normos.

Pirmadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad „Jungtinės Valstijos daug sužinojo iš nepavykusios raketos sprogimo Rusijoje“ ir pridūrė, kad Vašingtonas turi „panašių, bet pažangesnių technologijų“.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį nepatvirtino, kad šis incidentas yra susijęs su raketos „Burevestnik“ projektu.

D.Peskovas pridūrė, kad Rusijos moksliniai tyrimai ir plėtra branduolinių raketų srityje „smarkiai lenkia kitų šalių pasiekimus ir yra gana unikalūs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius