-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 30 /16:20

Prezidentė apie Rusijos abejones dėl Lietuvos nepriklausomybės teisėtumo: „Savo likimą spręsime patys“

Rusijos generalinė prokuratūra ėmėsi tirti Baltijos valstybių nepriklausomybės pripažinimo teisėtumą, praneša naujienų agentūra „Interfax“. Pasak tyrėjų, šis atvejis gali būti prilygintas Krymui, kurio perdavimas 1954 metais Ukrainos teritorijai buvo pripažintas neteisėtu.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Generalinė prokuratūra pripažino faktą, kad Krymo perdavimas Ukrainai Nikitos Chruščiovo valdymo laikotarpiu buvo atliktas nekonstituciškai. Sprendimus atliko tokios galios neturinčios institucijos“, – aiškino prokuratūros atstovas.

Dabar panašų procesą ketinama įgyvendinti ir Sovietų Sąjungos atliktam Baltijos valstybių nepriklausomybės pripažinimui. Jau pateikta versija, jog toks pripažinimas atliktas tokios konstitucinės teisės neturinčių organų.

Dabar panašų procesą ketinama įgyvendinti ir Sovietų Sąjungos atliktam Baltijos valstybių nepriklausomybės pripažinimui. Jau pateikta versija, jog toks pripažinimas atliktas tokios konstitucinės teisės neturinčių organų.

Prokuratūros atstovo teigimu, dabar Krymas jau vėl priklauso Rusijai, tad nėra būtinybės kalbėti apie sprendimo keitimą. Tiesa, jo teigimu, tokią galią turintis valdžios atstovas gali imtis sprendimo įgyvendinimo peržiūrėjimo.

Pasak jo, tokio sprendimo peržiūrėjimas gali sukelti ir rimtų problemų, kalbant apie buvusių Sovietų Sąjungos valstybių teisėtumą bei jų nepriklausomybės teisinį pagrindą.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai Rusijoje suabejojama dėl Baltijos šalių nepriklausomybės. Anksčiau panašios diskusijos vyko Dūmos deputatų gretose.

Rusijos generalinės prokuratūros veiksmai sulaukė atgarsio Lietuvoje

„Mūsų Nepriklausomybė iškovota Lietuvos žmonių krauju. Ir niekas negali į ją kėsintis. Savo likimą spręsime tik mes patys“, – tokius Rusijos žingsnius pakomentavo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad Rusijos prokurorų tyrimas, ar Sovietų Sąjunga teisėtai pripažino Baltijos šalių nepriklausomybę, „mažų mažiausiai vertintina kaip provokacija“.

„Iš esmės tai yra teisinis, moralinis ir politinis absurdas. Deja, tai ne pirmas pastaruoju metu panašaus pobūdžio veiksmas. Kiek giliai bus klimpstama į šią absurdišką situaciją, priklausys tik nuo pačios Rusijos, ir aš tikiuosi artimiausiu metu ir politinių komentarų šiuo klausimu iš Rusijos pusės. Tikiuosi, kad bus sustabdytas kelias šitam beprasmiškam veiksmui“, - BNS sakė ministras.

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas BNS teigė, kad Rusijoje pradėtas tyrimas „veda į niekur“.

„Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės atkūrimas yra faktas ir realybė, pripažinta narystėmis Jungtinėse Tautose, Europos Sąjungoje, NATO ir kitose tarptautinėse organizacijose“, - sakė diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius