Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos laikraščiai smerkia „visišką Politkovskajos bylos žlugimą“

Rusijos laikraščiai penktadienį negailestingai sukritikavo teismo proceso dėl Anos Politkovskajos nužudymo baigtį ir konstatavo, jog šis fiasko atskleidė visišką Rusijos nesugebėjimą patraukti atsakomybėn garsios žurnalistės žudikus.
Ana Politkovskaja
Ana Politkovskaja / „Scanpix“ nuotr.

„Novaja gazeta“ reporterės Anos Politkovskajos nužudymo ... tyrimas ir baudžiamasis persekiojimas vakar baigėsi visišku žlugimu“, – pirmajame puslapyje rašo įtakingas opozicinis dienraštis „Kommersant“.

„Kommersant“, remdamasis nukentėjusiųjų atstovų nuomone, rašo, kad teismui buvo pateikta neužbaigta tirti byla ir kad vienu metu teisėsaugos institucijų veiksmuose buvo galima pamatyti „panikos požymių“.

„Novaja gazeta“ reporterės Anos Politkovskajos nužudymo ... tyrimas ir baudžiamasis persekiojimas vakar baigėsi visišku žlugimu“, – pirmajame puslapyje rašo įtakingas opozicinis dienraštis „Kommersant“.

Kaltinamieji byloje dėl garsios žurnalistės nužudymo buvo paleisti iš arešto teismo salėje. Kaltinamuosius išteisino prisiekusiųjų kolegija.

Kilę iš Čečėnijos broliai Ibragimas ir Džabrailas Machmudovai buvo kaltinami dalyvavimu nužudyme, o buvusiam Maskvos milicijos darbuotojui Serejui Chadžikurbanovui buvo inkriminuojamas nusikaltimo organizavimas.

Ketvirtasis teisiamasis byloje – Federalinės saugumo tarnybos (FST) papulkininkis Pavelas Riaguzovas, kaltinamas bylos epizode, nesusijusiame su tiesioginiu A.Politkovskajos nužudymu", taip pat buvo išteisintas.

Išteisintųjų advokatai jau pranešė, kad paduos ieškinį dėl jų ginamiesiems padarytos moralinės ir materialinės žalos atlyginimo.

Centristų dienraštis „Vremia novostei“ remdamasis A.Politkovskajos šeimos advokatu pirmajame puslapyje skelbia: „Mums reikia tikrojo žudiko“.

Laikraštis išspausdino dviejų brolių čečėnų, kurie buvo tarp keturių išteisintų ir teismo salėje paleistų atsakovų, nuotrauką.

A.Politkovskaja, žinoma savo kritiniais straipsniais apie Kremliaus politiką Čečėnijoje ir žmogaus teisių pažeidimus, buvo nušauta 2006 metų spalio 7 dieną namo Lesnaja gatvėje Maskvoje, kuriame nuomojo butą, laiptinėje.

Jos žūtis sukrėtė visą pasaulį. Žurnalistų gynimo komiteto, kurio būstinė yra Jungtinėse Valstijose, duomenimis, A.Politkovskajos nužudymas – 13-asis užsakytas žurnalisto pašalinimas Rusijoje, kai jos prezidentu buvo Vladimiras Putinas.

Ketvirtadienį išteisinti atsakovai buvo kaltinami tik bendrininkavimu ją nužudant. Milicijai kol kas nepavyko sulaikyti įtariamo žudiko, nurodyti šios žmogžudystės organizatoriaus ar nustatyti aiškaus nusikaltimo motyvo.

„Praėjus dvejiems metams nuo to laiko, kai buvo užvesta byla, teisėsaugos institucijos parodė visišką savo bejėgiškumą, tirdamos pastarojo meto daugiausiai atgarsių sukėlusį politinį nužudymą“, – rašo dienraštis „Nezavisimaja gazeta“.

Bylos dėl A.Politkovskajos nužudymo procesas vyko nuo praėjusi metų lapkričio ir „visą tą laiką prokurorai tikino ir valdžią, ir piliečius, kad turi nepaneigiamų teisiamųjų sąsajų su nusikaltimo padarymu įrodymų“, rašo dienraštis.

„Tyrimas priminė viešųjų ryšių kampaniją: be paliovos mirgėjo televizorių ekranuose kadrai, kuriuose žudikas ar tai įeina, ar tai išeina iš namo laiptinės, kur įvyko nužudymas, buvo rodomi fotorobotai. 2007 metų rugpjūtį pasirodė pranešimas, kuris turėjo patvirtinti žaibišką tyrimo operatyvumą: 10 sulaikytųjų A.Politkovskajos byloje yra susiję su užsakytų žmogžudysčių įvykdymu ne tik Rusijoje, bet taip pat Ukrainoje ir Latvijoje“, – toliau laikraštis pasakoja, kaip sulaikytieji buvo paleisti, o kolegos žurnalistai pateikė „susirūpinimą keliančius“ įvykių komentarus.

Pasak „Nezavisimaja gazeta“, kaltinimas sugriuvo „kaip kortų namelis“, subyrėjo net antrasis bylos epizodas, kuris „buvo atsarginis“.

Bulvarinis dienraštis „Komsomolskaja pravda“ irgi nurodo, jog tokia proceso baigtis reiškia, kad „dveji tyrimo metai buvo bergždi“.

Net oficiozas „Rossiiskaja gazeta“, kurio tonas ir turinys svarbiais klausimais dažniausiai atspindi vyriausybės poziciją, nesusilaikė nepateikęs ciniško komentaro.

Pašaipiai perfrazuodamas 9-ajame dešimtmetyje buvusio sovietų lyderio Michailo Gorbačiovo išpopuliarintą frazę „viešumo“ politikos nustatymui nusakyti, dienraštis rašo: „Procesas nepajudėjo“.

„Izvestija“, kuris darosi vis labiau populistinis, ne pirmajame puslapyje spausdina straipsnį tiesiu pavadinimu „Jie nekalti“ ir nuotrauką, kurioje įamžinta, kaip milicininkas teismo salėje nuima antrankius dviems kaltintiems broliams čečėnams.

Liberalus verslo dienraštis „Vedomosti“ apie šio teismo proceso baigtį taip pat rašo gana ramiai. Atskiroje jo faktų skiltyje taip pat paminima, kad Maskvos teismas prieš trejus metus taip pat išteisino su čečėnus, kaltintus JAV žurnalisto Paulo Klebnikovo nužudymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius