Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos moterys surėmė pečius prieš V.Putiną: reikalauja grąžinti vyrus namo

Marija Andrejeva, kurios vyras jau daugiau nei metus kariauja Ukrainoje, taip pat kovoja Maskvoje – siekia, kad jis grįžtų namo. Ir ji nėra vienintelė, skelbia naujienų agentūra „Reuters“, kurios žurnalistai susitiko su vis aršiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino vadovybės sprendimams besipriešinančiomis moterimis.
Moteris Rusijoje
Moteris Rusijoje / „AFP“/„Scanpix“

Augantis Rusijos moterų judėjimas reikalauja, kad iš fronto būtų grąžinti jų vyrai, sūnūs ir broliai, mobilizuoti po prezidento V.Putino mobilizacijos įsako praėjusių metų rugsėjį.

Nors iš pradžių judėjimo narės žadėjo būti ištikimos tam, ką Kremlius vadina „specialiąja karine operacija“, tačiau po truputį jos praranda ne tik tikėjimą, kad Rusija supranta, ką veikia Ukrainoje, bet ir palaikymą karo veiksmams.

Nuo tada, kai M.Andrejevos vyras pernai buvo mobilizuotas ir išsiųstas kovoti į Ukrainą, namo pas mažametę dukterį ir žmoną jis buvo grįžęs vos du kartus ir tai trumpam. Anot Marijos, to nepakanka nei patiems kariams, nei jų laukti likusioms šeimoms.

„Mes norime, kad mūsų vyrai būtų demobilizuoti ir galėtų grįžti namo, nes tikime, jog per daugiau nei metus jie padarė viską, ką galėjo – ar net daugiau“, – interviu agentūrai „Reuters“ Maskvoje sakė 34 metų M.Andrejeva.

„Man tai ne tik kova už tai, kad mano dukra turėtų tėvą, bet ir kova už mano santuoką“, – pridūrė moteris.

Praėjusių metų vasarį Rusija į Ukrainą pasiuntė dešimtis tūkstančių karių. Negana to, ankstesniuose karuose ji pasižymėjo didesne tolerancija gyvosios jėgos nuostoliams, negu būtų politiškai priimtina Vakarų šalyse.

Tačiau augančios Rusijos moterų judėjimo gretos pabrėžia sudėtingą nelygybės mechanizmą: daugybė vyrų kariauja ilgai ir be pertraukų, o nemaža dalis karinio amžiaus vyrų taip niekada ir neperžengia savo namų slenksčio.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusės Marijos Andrejevos vyras jau daugiau nei metus yra fronto linijoje
„Reuters“/„Scanpix“/Rusės Marijos Andrejevos vyras jau daugiau nei metus yra fronto linijoje

Rusijai tai nėra naujiena. Karių motinų grupės jau agitavo už geresnes sąlygas savo sūnums, tarnaujantiems ginkluotosiose pajėgose Sovietų Sąjungai žlungant, o vėliau – už jų sugrįžimą iš karų Rusijos Čečėnijos regione.

Kol kas dar per anksti vertinti Rusijos moterų judėjimo mastą ar poveikį visuomenėje, kuri, pasak valdžios institucijų, vieningai palaiko karo veiksmus. Moterys Ukrainoje taip pat reikalavo, kad jų vyrams būtų leista grįžti iš fronto.

Paklausta apie pavojus, kylančius kritiškai atsiliepiant apie taip vadinamą „specialiąją operaciją“ Ukrainoje, M.Andrejeva žurnalistams atšovė, kad tai jai nebėra baisu: „Noriu pasakyti, kad tiesiog nebeįmanoma su visu tuo taikstytis. To tiesiog per daug.“

Kai praėjusį rugsėjį V.Putinas įsakė iš dalies mobilizuoti 300 tūkst. rezervistų, šimtai tūkstančių jaunų vyrų suskubo palikti Rusiją.

Nuo to laiko Rusijos provincijose dar buvo įdarbinti tūkstančiai kontraktinių karių, kuriuos suviliojo dideli atlyginimai. Pasak Dmitrijaus Medvedevo, buvusio prezidento, kuris dabar yra Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas, Rusija šiemet jau įdarbino 452 tūkst. kontraktinių karių, taip pabrėždama savo kiekybinį pranašumą prieš Ukrainą.

R.Kadyrovo Telegram nuotr./Asociatyvi nuotr.
R.Kadyrovo Telegram nuotr./Asociatyvi nuotr.

Prašymai grąžinti vyrus namo beveik nesulaukė jokio atsako, o Rusijos gynybos ministerija su moterimis nebendravo, sakė M.Andrejeva. Ministerija neatsakė ir į „Reuters“ žurnalistų prašymą pateikti komentarą.

Pasak naujienų agentūros, atsakymo nebuvimas įtikino kai kurias moteris nustoti elgtis kaip „geroms mergaitėms“ dėl savo reikalavimų ir pakeitė jų požiūrį į konfliktą.

„Iš pradžių mūsų pozicija buvo tokia, kad mes suprantame, kodėl to reikia, mes tai palaikome. Mūsų pozicija buvo gana lojali, – kalbėjo moteris. – Tačiau dabar pozicija – taip pat ir mano – keičiasi, nes matome, kaip su mumis elgiamasi ir kaip elgiamasi su mūsų vyrais“.

Ji pažymėjo, kad valdžios institucijos neišdavė leidimų tęsti suplanuotus moterų protestus. Aktyvistės buvo apkaltintos, jog jas remia Vakarų disidentai ir opozicinės partijos.

Teigiama, kad jų įkurtam susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalui „Kelias namo“ priklauso 23 tūkst. narių.

Praėjusį mėnesį dvi moterys apipylė įstatymų leidėją Vitalijų Milonovą aštriais klausimais apie jų vyrų sugrįžimą, o jis bandė jų klausimus atremti frazėmis apie savo patriotizmą.

Vaizdo įraše V.Milonovas aiškino, kad kariai tikrai bus pakeisti, ir prašneko apie būsimą pergalę.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Tuo tarpu viena iš jį kalbinusių moterų pertraukė politiką ir pareiškė, kad yra tai girdėjusi ir anksčiau.

Ryžtingai nusiteikusi M.Andrejeva ir kitos kariškių žmonos, motinos ar seserys pabrėžė, kad karo naštos nelygybė yra itin jautri ir opi problema. Pasak jų, kai karinei tarnybai tinkamo amžiaus vyrai užplūs restoranus Maskvoje ir lauks Naujųjų metų, jų šeimų vyrai tuo tarpu šals tranšėjose, nežinodami, kada galės grįžti namo.

„Turime 1 proc. gyventojų, kurie prisiima visą „specialiosios karinės operacijos" naštą fronte, o kiti 99 proc. ruošiasi Naujiesiems metams ir linksminasi“, – pašaipiai komentavo M.Andrejeva.

„Linksmybės nėra tai, kas būtų numatyta mūsų vyrų ar mūsų šeimų kalendoriuose“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius