-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos protestai: leidžiama peikti JAV prezidentą ir garbinti Vladimirą Putiną

Prieš dvejus metus Kremliaus sugriežtinti viešų demonstracijų įstatymai paveikė ir rusų gebėjimą reikšti savo politines idėjas. Ketvirtojo pagal dydį Rusijos miesto Jekaterinburgo žurnalistai nusprendė išsiaiškinti, kas leistina Vladimiro Putino Rusijoje.
Protestuotojas Rusijoje trypia JAV vėliavą
Protestuotojas Rusijoje trypia JAV vėliavą / „Scanpix“/AP nuotr.

2014 metais priimtas griežčiau protestų tvarką reglamentuojantis įstatymas buvo V.Putino atsakas į 2011 ir 2012 metų protestus Maskvoje. Tuomet žmonės išėjo į gatves, protestuodami prieš abejotinus Valstybės Dūmos rinkimų rezultatus ir jų eigą.

Tai buvo didžiausi Rusijos visuomenės protestai nuo pat V.Putino žengimo į Kremlių 2000-aisiais metais laikotarpio. Vietos valdžia Jekaterinburge patvirtino šiuos griežtesnius įstatymus ir juos tuojau pat ėmė taikyti Sverdlovsko gubernatorius.

Portalo 66.ru žurnalistai pabandė pateikti savo siūlymus 1,4 milijono gyventojų turinčio miesto valdžiai. Jie pateikė krūvą absurdiškų protestų temų, kurias valdininkai galėjo patvirtinti ir suteikti leidimą arba atmesti.

Iš 18 pateiktų protestų leidimo prašymų iškart atmesti buvo 3. Pirmajame turėjo būti protestuojama prieš Kremliaus politiką, o V.Putinas raginamas atsistatydinti. Antrajame reikalaujama griežtesnių JAV sankcijų Kremliui. Trečiajame – siūloma prezidento atstovui Uralo regione „grįžti atgal į fabriką“.

Pasak žurnalistų, oficiali jiems pateikta visų trijų protestų atmetimo priežastis – nesuderinamumas su konstitucija ir galimas saugumo valstybėje sumenkinimas.

O tuo metu patvirtintų protestų sąraše – „Vladimiras Putinas – mūsų prezidentas“, „Obama – didžiausias Rusijos priešas“. Taip patvirtinti leidimai rengti protestus, kuriuose kritikuojami ir giriami vietos deputatai – „Deputatais yra liaudies priešai“ ir „Jie žadėjo, jie ir padarė“.

Taip pat suteiktas leidimas rengti mitingą „Už šviesią Sverdlovsko žmonių ateitį“.

Taip pat suteiktas leidimas rengti mitingą „Už šviesią Sverdlovsko žmonių ateitį“.

Žurnalistus nustebino tai, kad visgi buvo leista reikalauti Sverdlovsko gubernatoriaus atsistatydinimo, tačiau protestas turėtų vykti miesto parke, o ne jo rengėjų siūlomoje vietoje.

„Mes atsiėmėme visus prašymus, nes mūsų tikslas nebuvo veltis į priešrinkiminę kovą ir palaikyti opoziciją ar valdžios atstovus“, – portale teigė Rusijos žurnalistai.

„Bet dabar bent jau žinome, apie ką galima viešai kalbėti, o kokių temų geriau neliesti Jekaterinburge“, – pridūrė eksperimento rengėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius