-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina pasiruošusi lemtingam mūšiui, bet jo eigą nuspėti dar sunku

Rusija pradėjo naująją puolimo prieš Ukrainą fazę. Jos tikslas yra užimti visą Luhansko ir Donecko sričių teritoriją. Kyjivas taip pat jau kurį laiką teigė, kad Maskva persiorientuoja į Donbaso regioną. Karo ekspertai ir Ukrainos karo žurnalistai neabejoja, kad Rytų Ukrainoje šiuo metu prasideda lemiamas mūšis. Tačiau Kremliui pasiekti savo tikslų nebus paprasta.
Severodoneckas
Severodoneckas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad Rusija pradėjo didžiulio masto puolimą Rytų Ukrainoje. Toks Maskvos žingsnis nieko nenustebino, nes perspėjimai apie tai skambėjo jau seniai.

Juolab ir pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau teigė, kad dabar Maskvos tikslas yra užimti Donbasą administracinėse Donecko ir Luhansko sričių ribose.

„Ten jau seniai yra pragaras“

Tuo, kad padėtis Rytų Ukrainoje yra labai įtempta, įsitikino ir Ukrainos televizijos kanalo „Ukraina 24“ žurnalistas Jevhenas Nazarenka. Nors vyras fiksuoti kovos veiksmų Donbase vyksta dar nuo 2015 metų, sako dabar pamatęs „tikrąjį“ karą.

„Galiu pasakyti, kad iki vasario 24 dienos iš tiesų nedirbau kare. Taip, buvau Donbase daugybę kartų, tačiau dabar galiu palyginti ir teigti, kad Donbase anksčiau vyko kariniai susidūrimai, karo veiksmai, tačiau ne plataus masto karas“, – 15min sakė žurnalistas.

Jis apibūdina padėtį Donbase dabar kaip „kovos veiksmus neįtikėtina jėga“.

„Į mus kas nors atskrenda, mes atsišaudom, ir taip iš esmės kas 20–30 sekundžių. Šaudoma absoliučiai iš visko. Jei anksčiau atskrisdavo mina ir visi žurnalistai subėgdavo jos filmuoti, tai dabar „Grad“, „Smerč“ lekia be paliovos. Veikia viskas – tankai, aviacija“, – pasakojo J.Nazarenka.

Jam ir pačiam teko slėptis nuo rusų aviacijos Ukrainos karių įtvirtinimuose.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Salvinės sistemos „Grad“
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Salvinės sistemos „Grad“

„Spėjau nuvykti į kelias vienas Donbase. Jei vienur bent kiek buvo ramiau, Severodonecke, Lysyčanske karas vyksta pilnu tempu. Pavyzdžiui, Severodonecke maždaug 70 proc. namų nukentėjo nuo Rusijos kariuomenės. Nesvarbu, į kurį kiemą užeitum, vienur išdaužyti langai, pažeisti stogai, sienos, kitur – duobės žemėje nuo atskridusių minų, raketų“, – teigė Ukrainos žurnalistas.

Pasak jo, kol kas būtų ne visai tikslu sakyti, kad miestas jau visiškai sunaikintas, tačiau artimiausiu metu taip tikrai gali nutikti.

J.Nazarenka: rusai neturi reikiamų pajėgumų įvykdyti savo planus, nes visi jų elitiniai daliniai jau yra sutriuškinti dar prie Kyjivo, Sumų, Černihivo.

„Esu įsitikinęs, kad rusai šturmuos Severodonecką. Galima sakyti, jie jau pradėjo jo šturmą antradienio naktį“, – teigė J.Nazarenka.

Tačiau jis nesutinka, kad kova dėl Donbaso prasidėjo būtent šiomis dienomis.

„Ten jau seniai yra pragaras. Kasdien rusai bando šturmuoti Donecko ir Luhansko sritis. Štai ir prieš kelias dienas Marjinkoje mūsų kariai susprogdino rusų tankų koloną, kuri bandė prasibrauti toliau. Taip, dabar mūsų priešas ėmė veikti aktyviau, tačiau manyti, kad iki tol jis stovėjo ramiai ir nebandė prasibrauti, būtų klaidinga“, – sakė Ukrainos karo žurnalistas.

Rusijai neužteks pajėgumų?

„Dabar galime patvirtinti, kad Rusijos kariai pradėjo mūšį dėl Donbaso, kuriam ilgai ruošėsi. Šiam puolimui yra priskirta didžiulė Rusijos kariuomenės dalis“, – „Telegram“ platformoje pirmadienį nurodė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tačiau, pasak jo, nesvarbu, kiek Rusijos karių čia bus atgabenta, Ukraina kausis.

Ukrainos karo žurnalistas J.Nazarenka mano, kad šiuo metu Rusijos sukauptų pajėgų nepakanka visam Donbasui užimti.

Asmeninio archyvo nuotr./Evhenas Nazarenka
Asmeninio archyvo nuotr./Evhenas Nazarenka

„Rusai neturi reikiamų pajėgumų įvykdyti savo planus, nes visi jų elitiniai daliniai jau yra sutriuškinti dar prie Kyjivo, Sumų, Černihivo. Ukraina iš esmės sunaikino rusų desantininkus. Tokios rusų pajėgos, galima sakyti, neegzistuoja daugiau. Galimai jie bandys vykdyti mobilizaciją ir rinkti kažkokius ivanus į šiuos dalinius, bet tai nepatyrę vadai, kariai.

Kol kas dar yra Rusijos specialiosios pajėgos. Šiuo metu jie veikia prie Iziumo, jie bando prasiveržti, bet mūsų pajėgos juos naikina. Be abejo, mūsų kariams prie Iziumo yra sunku, tačiau rusų specialiosios pajėgos kol kas irgi nieko esminio ten nuveikti nesugeba“, – kalbėjo J.Nazarenka.

Pasak jo, Donbaso teritorija yra didelė ir vien dėl to Rusijos kariuomenei yra pernelyg sudėtinga ją užimti.

„Dabar visoje Ukrainoje yra maždaug 100 tūkstančių rusų karių. Tai – labai mažai. Visų pirma, mūsų yra daugiau. Antra, nereikia baigti karo akademijos, kad žinotum, jog puolančioji jėga turi būti didesnė nei besiginančioji. Todėl sausumos operacija jiems seksis sunkiai.

Galbūt jie užims kažkiek teritorijų, galbūt net ir Severodonecką, nes pastarasis yra žemumoje ir laikytis jo įsikibus nėra prasmės – tai reikštų jo sunaikinimą. Geriau atsitraukti iki Lysyčansko, kur galima įsitvirtinti aukštumoje esančiose pozicijose“, – teigė karo žurnalistas.

Anot jo, būtent dėl galimos nesėkmės sausumos kovose Rusija gali griebtis „provokacijų“.

„Nesu tikras dėl branduolinio ginklo panaudojimo, bet cheminis tikrai gali būti panaudotas. Jau yra pirminės informacijos, kad cheminis ginklas buvo panaudotas prie Iziumo. Kol kas tarptautiniai ekspertai to nepatvirtino, bet tokių kalbų jau yra“, – tvirtino J.Nazarenka.

Bando perimti Vakarų karo strategiją

Kad Rusija galimai neturi pakankamai pajėgumų pasiekti savo tikslus Donbase, sutinka ir karo ekspertas Egidijus Papečkys.

„Dabar bus siauresnis fronto ruožas, bet Donbase yra gerai įrengta ukrainiečių gynyba, stovi pakankamai patyrusios pajėgos, kurias dabar papildė ir naujai suformuoti daliniai. Patys rusai praneša užfiksavę naujas ukrainiečių brigadas Donbase. Todėl matome, kad rusams ir vėl gali neužtekti jėgų įveikti ukrainiečių pasipriešinimą“, – 15 min kalbėjo karybos ekspertas.

Tačiau „lengvo pasivaikščiojimo“ Ukrainos kariams Donbase taip pat tikėtis neverta. Nors šalies valdžia teigė, kad žinodami Maskvos planus jie siekė maksimaliai pasiruošti naujai karo fazei Rytų Ukrainoje.

„Manau, jie pasiruošę. Tačiau jei priešas sukaups daug didesnes pajėgas, gali tekti atsitraukti ir iš labai gerai įrengtų pozicijų“, – mano E.Papečkys.

Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys
Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys

Pasak jo, Rusija dabar bando perimti Vakarų karo strategiją – paralyžiuoti oro gynybą, vadovavimą, izoliuoti karo veiksmų zoną, kad į ją negalėtų patekti pastiprinimas, reikalingi resursai, tačiau kol kas jų pastangos nėra iki galo sėkmingos.

„Rusai bando smogti komunikaciniams centrams, taip mėgindama sutrukdyti permesti pastiprinimą ukrainiečiams. Maskva siekia, kad mūšio metu Ukrainos kariai pajustų šaudmenų stygių. Tačiau tai kol kas rusams nesiseka. Todėl apšaudomos priešakinės linijos, panaudojama daug artilerijos ir salvinių raketinių sistemų, be to, labai aktyviai naudojama aviacija. Ji naudojama tiek prieš ukrainiečių artileriją, vadovybės, gynybos postus“, – paaiškino karybos ekspertas.

Donbase Rusijos kariuomenė visomis išgalėmis bando palaužti Ukrainos karių gynybą Mariupolyje. Antradienį Maskva dar kartą paragino ukrainiečius pasiduoti, tačiau jie tokį pasiūlymą atmeta.

J.Nazarenka tvirtino, kad Ukrainos pajėgos neketina okupantams pasiduoti.

E.Papečkys: jei į priekį pavyks žengti tik nežymiai arba nepavyks iš viso, manau, kad jau greitai Maskva turėtų pradėti kalbas apie derybas.

„Visi kariai, su kuriais kalbėjau, sako esantys įsitikinę, kad šiuo metu dalyvauja istorinės reikšmės įvykiuose. Jie supranta privalantys vieną kartą ir visiems laikams palaužti Rusiją. Esą jei jų nenugalės dabar, jie po kurio laiko vėl sugrįš“, – pasakojo žurnalistas.

Nesėkmės atveju rusai sės derėtis

J.Nazarenka įsitikinęs – Vakarų karinė ir finansinė pagalba Ukrainai šiuo metu yra labai didelė.

„Nejuokauju sakydamas, kad be šito galbūt jau būtume pralaimėję karą“, – teigė J.Nazarenka.

Tačiau E.Papečkys teigė, kad karinės paramos Ukrainai iš Vakarų reikia ir toliau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis

„Dabar vyksta tokio intensyvumo karas, kad šaudmenys labai greitai baigiasi. Akivaizdu, kad atsargas nuolat reikia papildyti. Taip pat labai reikalingos oro gynybos sistemos.

Jau girdėjome, kad Slovakija permetė turėtas į Ukrainą. Matėme ir įrodymų, kad šarvuota technika į Ukrainą vyksta iš Lenkijos, Čekijos. Žinome, kad visą šimtą šarvuotos technikos vienetų suteiks Jungtinės Amerikos Valstijos. Atsiranda ir koviniai dronai, artilerija. Tačiau viso to reikėtų dar daugiau“, – vardijo karybos ekspertas.

Jis taip pat tvirtino, kad būtina sustiprinti Ukrainos aviaciją.

Kuria kryptimi įvykiai klostysis toliau, pasak E.Papečkio, bus aiškiau per ateinančias kelias savaites.

„Bus aišku, kiek efektyvi yra dabar Rusijos pasirinkta taktika ir apšaudymai Donbase, ar jiems pavyks prasiveržti pirmyn. Jie nori išeiti į administracines Donecko ir Luhansko sričių ribas, o tada jas paskelbti vadinamųjų separatistinių darinių ribomis. Jei ukrainiečiai neatsilaikytų ir tokie planai pavyktų, Rusija bandys pulti toliau.

Kita vertus, jei į priekį pavyks žengti tik nežymiai arba nepavyks iš viso, manau, kad jau greitai Maskva turėtų pradėti kalbas apie derybas“, – mano karybos ekspertas.

Antradienį Ukrainos prezidento patarėjas ir derybų su Maskva grupės narys Mychailo Podoliakas teigė, kad šiuo metu jos yra įšaldytos. Pasak jo, rusų kariuomenės veiksmai Mariupolyje, kuris yra bemaž sulygintas su žeme, užkerta kelia sėstis prie bendro stalo su rusais.

E.Papečkys mano, kad ukrainiečiai dabar yra nusiteikę labai ryžtingai ir didesnių nuolaidų Rusijai daryti nebus linkę. Tačiau viena Ukraina pati nėra pajėgi palaužti Rusijos karine prasme.

„Vien Ukrainos pajėgų nepakanka nei išvaduoti Rytų Ukrainą, nei atsikovoti Krymą. Tai supranta ir realistai Kyjive“, – teigė karybos ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius