Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos užsienio reikalų ministras „nevynioja į vatą“: nenutrauktų karo net derybų metu

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kelių Rusijos žiniasklaidos priemonių atstovams pareiškė, kad šalis agresorė neketina nutraukti karo veiksmų Ukrainoje net ir derybų dėl Rusijos sukelto karo atveju.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Pasak Rusijos žiniasklaidos, S.Lavrovas tai pasakė interviu radijo stotims „Sputnik“, „Komsomolskaja pravda“ ir „Govorit Moskva“, komentuodamas Stambule tariamai aptartus susitarimus.

„Derybų metu nedarysime jokių pauzių kovoje. Procesas turi vykti toliau“, – pabrėžė ministras.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

Be to, jis pridūrė, kad Kinija turi pasaulinę saugumo iniciatyvą, kuri atkartoja Kremliaus nuomonę. Rusija reikalauja, kad Ukrainoje būtų uždraustos karinės bazės ir pratybos, kuriose dalyvautų trečiosios šalys, išskyrus atvejus, kai tam pritaria visos „šalys garantės“, įskaitant Rusiją ir Kiniją.

S.Lavrovas taip pat paminėjo, kad Stambule buvo aptartas Charkivo ir kitų Ukrainos regionų likimas.

„Turime atitraukti liniją, nuo kurios mūsų priešai gali mums smogti. Charkivas čia atlieka svarbų vaidmenį... “, – kalbėjo jis.

„Garantijose“ esą buvo numatyta, kad laikinai okupuotos Ukrainos dalys, ypač okupuotas Krymo pusiasalis ir Donbasas, turėtų priklausyti Rusijai.

S.Lavrovas: Rusija yra visiškai įsitikinusi, kad šiandien Ukrainoje reikia tęsti ginkluotąją operaciją

„Šiame „Stambulo dokumente“ buvo pateiktos garantijos... Vašingtono sutarties, kuria įsteigtas Šiaurės Atlanto aljansas, 5 straipsnis buvo laikomas rimtumo riba. Jis nebuvo atkartojamas pažodžiui, tačiau buvo susitarta dėl kelių kitų formų... Buvo konkrečiai parašyta, kad šios saugumo garantijos netaikomos Krymui ir Donbasui, o tai apskritai reiškė, kad jų negalima liesti, kitaip jokios garantijos negaliotų“, – sakė S.Lavrovas.

Tuo pačiu ministras atkreipė dėmesį, kad perspėjimai, jog Rusija ateinančiais metais užpuls NATO šalis, jei Ukraina bus nugalėta, esą yra „grėsmės eskalavimas“, „dalis sudėtingo plano, kaip iš parlamentų gauti pinigų karui tęsti“.

S.Lavrovas pridūrė, kad Rusija nepasitiki Ukraina, o Kremlius įsitikinęs, kad reikia tęsti kruviną karą.

„Rusija yra visiškai įsitikinusi, kad šiandien Ukrainoje reikia tęsti ginkluotąją operaciją“, – pabrėžė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai

Anksčiau pranešta, kad Turkija neva pasiūlė Rusijai ir Ukrainai savo „taikos“ susitarimo projektą, kuris įšaldytų karą. Buvo skelbta, kad projektas parengtas remiantis pirmosiomis derybomis Stambule ir į jį įtrauktos kai kurios 2022 m. formuluotės.

Anot ne pelno siekiančios organizacijos „Naujoji Europa“, šią sutartį gali paremti nemažai Europos politikų, ji taip pat bus pateikta kai kurioms pasaulio pietų šalims. Sąlygose esą buvo siūloma, kad Jungtinės Valstijos ir Rusija įsipareigotų jokiomis aplinkybėmis nenaudoti branduolinių ginklų ir atnaujintų Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START III) be galimybės ateityje vienašališkai pasitraukti.

Tai buvo draudimas bet kokiu būdu kištis į kitos šalies vidaus reikalus, galinčius destabilizuoti jos vyriausybę, įšaldyti karą palei esamą fronto liniją ir pan.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas pažymėjo, kad karas turėtų baigtis remiantis Ukrainos „taikos formule“, be spekuliacijų ir iliuzijų. Jo teigimu, nėra alternatyvių „taikos planų“, kuriuose būtų numatyta „ne/pralaimėti Rusijai“. M.Podoliakas sakė, kad kiti „planai“ liudija tik norą pratęsti karą, įšaldant, eskaluojant ir išsaugant Rusijos agresyvų režimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius