Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos užsienio reikalų ministras pasmerkė „neteisėtas“ sankcijas Venesuelai

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, penktadienį atvykęs į Karakasą oficialaus vizito, pasmerkė „neteisėtas“ JAV sankcijas Venesuelai.
Sergejus Lavrovas ir Nicolasas Maduro
Sergejus Lavrovas ir Nicolasas Maduro / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

„Šios sankcijos yra neteisėtos. Jos yra pagrindinė Venesuelos ekonomikos krizės priežastis“, – po susitikimo su venesueliečių užsienio reikalų ministru Jorge Arreaza sakė S.Lavrovas.

Rusija yra viena svarbiausių Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro vyriausybės rėmėjų – kartu su Kinija ir Kuba.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė naujų griežtų sankcijų Venesuelos ekonomikai, jau daug metų krečiamai krizės, taip pat N.Maduro ir jo ministrams.

Tarp šių priemonių yra praeitais metais Vašingtono paskelbtos sankcijos Venesuelos naftos pramonei, nukreiptos prieš šios šalies pagrindinį užsienio valiutos šaltinį. Be to, penktadienį JAV paskelbė sankcijų šalies pagrindinei oro bendrovei „Conviasa“.

JAV administracija aiškina, kad šiomis sankcijomis siekiama priversti N.Maduro atsistatydinti.

Tuo metu Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido, pasiskelbęs teisėtu šalies prezidentu, viešėjo JAV Kongrese, kai D.Trumpas anksčiau šią savaitę skelbė savo metinį pranešimą. Vėliau jis susitiko su D.Trumpu Baltuosiuose rūmuose, kur buvo priimtas kaip valstybės vadovas.

Vašingtonas perspėjo Venesuelą nemėginti pakenkti J.Guaido ir netrukdyti jam sugrįžti į savo šalį.

Ketvirtadienį JAV administracijos patikėtinis Venesuelos reikalams Elliottas Abramsas užsiminė, kad Vašingtonas planuoja imtis priemonių prieš Rusiją dėl jos teikiamos paramos Karakasui. Kaip pranešama, JAV gali paskelbti sankcijų Rusijos naftos milžinei „Rosneft“ dėl jos stiprinamų ryšių su Venesuela.

„Rusija gali greitai suvokti, kad jų tęsiama parama Maduro nebebus nieko nekainuojanti“, – perspėjo E.Abramsas.

Kelionės po Pietų Ameriką išvykęs S.Lavrovas JAV grasinimų imtis priemonių prieš „Rosneft“ konkrečiai neminėjo, bet sakė, kad Maskva laiko „sankcijas nepriimtinomis – tai mėginimas primesti vienos šalies įstatymus kitai“.

Vėliau penktadienį jis susitiko su N.Maduro.

Kol S.Lavrovas viešėjo Venesueloje, Kolumbijos, artimiausios JAV karinės partnerės Lotynų Amerikoje, gynybos ministras dalyvavo derybose Vašingtone.

Per bendrą spaudos konferenciją JAV gynybos sekretorius Markas Esperis netiesiogiai užsiminė apie Rusiją, kalbėdamas, kad Vašingtonas yra „vieningas“ su Kolumbija.

„Tai ypač svarbu didžiųjų galybių varžymosi laikais, kai mūsų strateginiai varžovai siekia dominuoti ir daryti žalingą įtaką tokiuose regionuose kaip Lotynų Amerika“, – kalbėjo M.Esperis.

Pentagono vadovas pridūrė, kad N.Maduro valdymo poveikis Venesuelai buvo „gėdingas“.

„Manome, kad itin svarbu, jog šis neteisėtas, brutalus, engėjiškas režimas, vadovaujamas Maduro, pasitrauktų. Mums reikia, kad [Venesuela] sugrįžtų prie demokratijos“, – sakė M.Esperis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius