Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos žiniasklaida suskubo pranešti apie „pergalę“, bet tekstą turėjo pašalinti

Rusija buvo tokia tikra dėl greitos pergalės prieš Ukrainą, kad pasiruošė tekstą šia proga. Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ net suspėjo jį per klaidą paskelbti, tiesa, apsižiūrėję kitą dieną pašalino. Rašinyje buvo skelbiama, esą Ukraina grįžo Rusijai ir jos kartu su Baltarusija geopolitikoje tapo vienu subjektu. Tai nėra tiesa – praėjus beveik dviem savaitėms po Ukrainos užpuolimo kovos tebesitęsia.
Situacija Ukrainoje
Rusijos kariuomenės sugriauta infrastruktūra Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Išliko tik interneto archyve

Vasario 26-ąją, praėjus kiek daugiau nei 50 valandų nuo Ukrainos puolimo pradžios, agentūros „RIA Novosti“ tinklalapyje pasirodė rašinys pavadinimu „Rusijos ir naujo pasaulio puolimas“.

„Prieš mūsų akis gimsta naujas pasaulis, – pradėjo apžvalgininkas Piotras Akopovas. – Rusijos karinė operacija Ukrainoje pradėjo naują epochą <…>.“

Kitą dieną tekstas dingo – paspaudus nuorodą į jį, dabar pasirodo įspėjimas, kad nėra interneto ryšio arba toks tekstas neegzistuoja.

Tačiau internete išliko rašinio kopija. Tekstą perskaičius iki galo galima suprasti, kodėl jis nebeprieinamas. Mat, nors iš pradžių gali atrodyti, kad aptariami naujausi įvykiai – Ukrainos užpuolimas, toliau kalbama apie Rusijos pergalę.

„<…> Ukraina grįžo Rusijai, – teigė apžvalgininkas. – Tai nereiškia, kad jos valstybingumas bus likviduotas, tačiau ji bus pertvarkyta, atkurta ir grąžinta į natūralią rusų pasaulio dalies būklę.“

Tai nėra tiesa – karas Ukrainoje vasario 26-ąją toli gražu nebuvo pasibaigęs. Jis tęsiasi jau tryliktą dieną, pranešama, kad rusai persigrupuoja Kyjivo puolimui.

Ekrano nuotr. iš web.archive.org/Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskubėjo pranešti apie pergalę Ukrainoje
Ekrano nuotr. iš web.archive.org/Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskubėjo pranešti apie pergalę Ukrainoje

Galima spėti, kad tekstą P.Akopovas parašė iš anksto, kad, kaip tikriausiai tikėjosi Kremlius, greitos pergalės atveju būtų galima iškart paskelbti.

„Ukraina grįžo Rusijai“

Rašinyje aiškinama, esą Rusija atkuria savo vienybę: „1991-ųjų tragedija, ši siaubinga mūsų istorijos katastrofa, jos nenatūralus „išnirimas“, įveikta.

Taip, didele kaina, taip, per tragiškus praktiškai pilietinio karo įvykius, nes dabar broliai, atskirti dėl priklausymo Rusijos ir Ukrainos kariuomenei, vis dar šaudo vienas į kitą, – bet Ukrainos, kaip anti-Rusijos, nebebus.“

Rusija esą atkuria savo istorinę pilnatvę, suburdama rusų pasaulį, rusų tautą – „didžiųjų rusų, baltarusių ir mažųjų rusų visumą“.

Su didžiuliu patosu P.Akopovas gyrė, esą Vladimiras Putinas prisiėmė istorinę atsakomybę, nusprendęs nepalikti Ukrainos klausimo sprendimo ateities kartoms. Nacionalinio saugumo klausimas – Vakarų forposto Ukrainoje sukūrimas – esą buvo tik antras pagal svarbą.

Svarbiausia esą visada buvo „suskaldytos tautos, nacionalinio pažeminimo“ problema.

„Dabar šios problemos nėra – Ukraina grįžo Rusijai“, – rašė P.Akopovas. Tačiau jo džiaugsmas buvo pernelyg ankstyvas – kovos šioje šalyje tęsiasi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius