Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 24 /19:03

Rygoje iškėlus istorinę baltarusių vėliavą, Latvija ir Baltarusija išsiunčia diplomatus

Latvijos ambasadoriui Baltarusijoje buvo nurodyta per 24 valandas išvykti iš šalies, valstybinė naujienų agentūra cituoja Baltarusijos užsienio reikalų ministrą Vladimirą Makėjų. Išvykti turės ir visi diplomatijos bei administracijos darbuotojai. Latvija atsakė nurodydama iš šalies išvykti baltarusių diplomatams.
Istorinė baltarusių vėliava
Istorinė baltarusių vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Latvijos ambasadoriaus buvo paprašyta per 24 valandas išvykti iš šalies. Visi ambasados diplomatijos ir administracijos darbuotojai taip pat buvo paprašyti išvykti iš Baltarusijos per 48 valandas. Pasiūlėme, kad jie paliktų vieną administracijos ir techninį pareigūną prižiūrėti pastatą“, – teigė V.Makejus.

Pirmadienį Ledo ritulio pasaulio čempionate Rygoje tarp dalyvaujančių valstybių vėliavų pirmadienį buvo iškelta istorinė, baltos ir raudonos spalvų Baltarusijos vėliava.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius ir Rygos meras Martinis Stakis viešbutyje „Radisson Blu Hotel Latvija“, kur čempionato metu gyvena Baltarusijos nacionalinė ledo ritulio rinktinė, oficialią Baltarusijos vėliavą pakeitė baltos ir raudonos spalvų istorine baltarusių vėliava.

„Negalime palikti tokių provokuojančių veiksmų be atsako“, – teigė V.Makejus.

„Esame nustebę matydami tokius veiksmus tuo metu, kai Baltarusija išreiškė pasiryžimą atlikti skaidrų atvirą tyrimą dėl incidento su „Ryanair“ lėktuvu dalyvaujant tarptautiniams ekspertams.

Tačiau ne tik sakomi šmeižikiški politiniai pareiškimai prieš Baltarusiją, bet ir imamasi konkrečių veiksmų bei provokacijų“, - pridūrė jis.

Reaguodama į Baltarusijos sprendimą latvių ministerija iškvietė baltarusių reikalų patikėtinį ir informavo, kad Baltarusijos diplomatai išsiunčiami iš šalies ir galės sugrįžti tik tada, kai abiejų šalių santykiai bus normalizuoti.

M.Stakis sakė, kad šis gestas buvo Rygos miesto tarybos iniciatyva siekiant išreikšti paramą nuo autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimo kenčiantiems žmonėms. Pasak jo, iniciatyvą parėmė Baltarusijos opozicija.

„Vėliavai, simbolizuojanti režimą, užsiimantį valstybiniu terorizmu, Rygoje ne vieta – taigi, mes ją nuėmėme“, – per „Twitter“ parašė sostinės meras.

E. Rinkevičius pridūrė, kad oficialios Baltarusijos vėliavos pakeitimas istorine taip pat parodo Latvijos požiūrį į Baltarusijos valdžios „terorizmo aktą“: iš Atėnų į Vilnių skridusio keleivinio lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske siekiant areštuoti opozicijos žurnalistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius