-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytinė Libijos dalis pasiskelbė autonomine Kirenaika

Libijos rytuose Bengazio mieste antradienį genčių vadai ir politiniai lyderiai paskelbė naftos turtingą Kirenaikos regioną autonominiu; dėl to stiprėja nerimas, jog šalis gali susiskaldyti, nuvertus Muamaro Kadhafi režimą.
Kirenaikos laikinosios tarybos vadovas šeichas Ahmedas Zubairas al-Senussi
Kirenaikos laikinosios tarybos vadovas šeichas Ahmedas Zubairas al-Senussi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagrindiniame šalies rytų mieste Bengazyje, tapusiame aštuonis mėnesius trukusio sukilimo lopšiu, surengtoje konferencijoje, kurioje dalyvavo apie trys tūkstančiai žmonių, jie taip pat paragino grįžti prie federalizmo.

„Federalinė sistema pasirinkta Kirenaikos regione“, kuris driekiasi nuo centrinio pajūrio miesto Sirto iki Libijos ir Egipto sienos rytuose, sakoma bendrame vadovų pareiškime.

„Įsteigta Kirenaikos laikinoji taryba, kuriai vadovauja šeichas Ahmedas Zubairas al-Senussi ir kuris rūpinsis regiono reikalais bei gins gyventojų teises“, – sakoma pranešime, kuris skelbiamas ir internete.

Jame taip pat nurodoma, jog regiono vadovu išrinktas šeichas Ahmedas Zubairas al-Senussi, kuris yra valdančiosios Libijos laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) narys.

Sukurtas organas turėtų veikti Libijos laikinojoje vyriausybėje, kuri bus „šalies vienybės simbolis bei teisėta atstovė tarptautiniuose forumuose“.

Autonomijos šalininkai sako, jog šio sprendimo teisėtumas kyla iš 1951 metų konstitucijos, kuri buvo priimta valdant karaliui Idrisui ir kurioje Libija padalinta į tris valstijas – Kirenaiką, Tripolitaniją ir Fezaną.

A.Z.al-Senussi yra velionio karaliaus giminaitis, M.Kadhafio valdymo laikais ilgiausiai kalėjęs politinis kalinys.

„Ši konferencija parinko tokį vyriausybės tipą, kuris tinka Libijos žmonėms, ypač Kirenaikos regionui“, – sakė Abu Bakras Bayira, vienas judėjimo iniciatorių.

Federalizmo idėjos gynėjai sako, jog tai neleis menkinti rytų, kaip būdavo anksčiau; tuo tarpu priešininkai nuogąstauja, jog tokiu atveju šalis bus suskaldyta ir užkirs kelią susitaikymui.

Keliose Libijos miestuose, taip pat ir Bengazyje, vyko mitingai prieš federalinę valdžios sistemą su plakatais ir šūkiais, pabrėžiančiais tautos vienybę ir valstybingumą su vienintele sostine Tripoliu.

Aukšti pareigūnai Tripolyje, tarp jų ir laikinasis lyderis Mustafa Abdel Jalilis bei laikinasis premjeras Abdel Rahimas al-Kibas, propaguojantys decentralizavimo programą, kategoriškai atmetė federalistų projektą.

M.Abdel Jalilis pirmadienį sakė agentūrai AFP, kad raginimai įdiegti federalinę sistemą nekelia didesnio jo vyriausybės susirūpinimo, nes „Libiai kovėsi už vieningą Libiją“.

Per valstybinės televizijos programą „Sutikime ministrą“ pirmadienį A.R.al-Kibas griežtai atmetė raginimus paversti Libiją federacija.

„Mums nereikia federalizmo, nes mes einame decentralizavimo link ir mes nenorime grįžti 50 metų atgal,“ – pareiškė jis.

Taip jis kalbėjo po sekmadienį vykusio laikinosios vyriausybės posėdžio, kuriame buvo aptariamas įstatymo projektas, kuriuo siūlomas decentralizavimo principas.

Antradienį Tripolyje laikinasis vidaus reikalų ministras Fawzi Abdelalas taip pat sakė, jog nesama „jokio pagrindo“ federalizmui Libijoje.

„Mes neturime pagrindo federalizmui, nes Libijoje nėra skirtingų žmonių grupių ar religijų“, – sakė jis ir pridūrė, kad tokia vyriausybė ne visada būna sėkminga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius