Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų Alepe subombarduota paskutinė ligoninė: „Tai pragaras. Jie nori, kad čia liautųsi egzistuoti gyvybė“

Paskutinė Sirijos sukilėlių kontroliuojamoje rytinėje Alepo pusėje veikusi ligoninė buvo subombarduota per antskrydžius, pranešė „Baltieji šalmai“ – šalyje veikianti savanorių organizacija.
Alepas po surengtų antskrydžių
Alepas po surengtų antskrydžių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie 250 tūkst. rytų Alepe tebegyvenančių žmonių dabar yra likę be galimybės sulaukti profesionalesnės medikų pagalbos – nebėra net vietos, kur galima atlikti operacijas.

Penktadienį buvo priverstos užsidaryti keturios ligoninės – po to, kai jos buvo stipriai apgriautos per antskrydžius. Galiausiai apie 20.30 val. bombų sviediniai smogė ir paskutinei medicinos įstaigai – Omaro bin Abdulo Azizo vardu pavadintai ligoninei, rašo „The Guardian“.

„Jos visos buvo pastarąsias kelias dienas nuolat puolamos“, – teigia Davidas Nottas – ne vieną dešimtmetį karo zonose dirbantis chirurgas, ir kuris dabar padeda Alepo medikams.

„Nemanau, kad per visus ilgus mano darbo metus esu matęs tokias siaubingas nuotraukas – sužeidimų, ant grindų ligoninėse gulinčių susimaišiusių gyvų ir mirusių žmonių“, – sakė gydytojas.

Per penktadienio antskrydžius žuvo mažiausiai du ligoninėse dirbę gydytojai. Penktadienį ir šeštadienį per bombardavimus iš viso žuvo apie 300 žmonių.

D.Nottas baiminasi, kad ligoninės Alepe uždarytos visam laikui – pastatai stipriai apgriauti, čia trūksta ir personalo, ir medikamentų.

„Alepo ligoninės buvo vėl ir vėl atidaromos tiek kartų – po žeme, naujose vietose. Tačiau esant apsiausčiai ir nuolatiniams bombardavimams nemanau, kad dabar yra įmanoma jas vėl atkurti“, – sakė D.Nottas.

Nemano, kad išgyvens daugiau nei dvi savaites

Alepo pietryčiuose gyvenanti gydytoja Farida sakė, kad miestas nuolat atakuojamas, tačiau tokio bombardavimo ji dar nebuvo mačiusi. „Tai pragaras. Jie nori, kad Alepe liautųsi egzistuoti gyvybė. Jie negali paimti teritorijas sausuma, tai mėgina tą padaryti iš dangaus. Jie subombardavo visas ligonines ir mokyklas, todėl nebelieka jokio gyvenimo, ir žmonės pasiduoda. Jeigu taip ir bus toliau, žmonės nebegalės išlaukti, kol visa tai pasibaigs“, – sakė ji.

Pagalbos organizacijos neturi jokios galimybės patekti į Sirijos režimo pajėgų apsuptą teritoriją ir padėti žmonėms ar atgabenti medikamentų. Alepe tebelikę gydytojai teigia, kad gyventojams maisto ir vaistų užteks daugiausiai dviems savaitėms.

„Vaistai, vakcinos baigsis. Nemanau, kad mums jų užteks daugiau nei dviems savaitėms“, – sakė Farida.

„Niekam mes nerūpime. Mes esame tik arabai sunitai, gyvenantys Alepe. Jeigu čia būtų bent vienas prancūzas, visas pasaulis sukiltų. nebelikę jokio žmogiškumo. Sužeistieji miršta. Pacientas operacijos metu turi būti paliktas su atvertu skrandžiu, nes reikia gelbėtis nuo bombų. Ką tik pagimdžiusios moterys vis dar kraujuodamos turi bėgti, nes ligoninė yra puolama. Kūdikiai žūsta, nes deguonies balionai yra tušti, o generatoriai neveikia“, – kalbėjo gydytoja.

„Médecins Sans Frontières“ („Gydytojai be sienų“) pranešė, kad rytų Alepo ligoninės nuo apsiausties pradžios liepos mėnesį buvo bombarduotos per daugiau nei 30 antskrydžių.

JAV perspėjo nutraukti atakas Alepe

Jungtinės Valstijos šeštadienį pareikalavo nedelsiant nutraukti atakas Sirijos Alepo mieste, kur tądien žuvo apie 20 žmonių.

Baltieji rūmai teigia, kad smūgiai prieš gydymo įstaigas yra baisus veiksmas. Alepo apgultis atsinaujino antradienį.

Sukilėlius atakuoja Sirijos vyriausybės pajėgos, o Rusija teigia, kad jos kariai mūšiuose Alepe nedalyvauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius