Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rytų Europą drebino demonstracijos prieš pabėgėlius:„Islamas bus Europos mirtis“

Tūkstančiai žmonių šeštadienį dalyvavo protestuose prieš migrantus trijose Rytų Europos valstybėse, po to, kai lyderiai iš Čekijos, Lenkijos ir Slovakijos nepritarė Europos Sąjungos (ES) schemai dėl pabėgėlių kvotų, pranešė korespondentai.
Protesto Varšuvoje akimirka
Protesto Varšuvoje akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per Lenkijos sostinę Varšuvą žygiavo beveik 5 tūkst. žmonių, kurių daugelis skandavo antiislamiškus šūkius.

„Islamas bus Europos mirtis“, – skelbė vienas transparantas.

Organizatoriai tvirtino, kad demonstracijoje dalyvavo 10 tūkst. žmonių, bet policija atsisakė patvirtinti šį skaičių.

„Esame čia tam, kad vyriausybė išgirstų mūsų balsą ir atsisakytų bet kokių planų priimti musulmonus“, – miniai pasakė vienas organizatorių, pradėjęs žygį maldomis, kuriomis dalyviai buvo identifikuoti kaip katalikai.

Dar maždaug tūkstantis žmonių prisidėjo prie atsakomosios demonstracijos už migrantų priėmimą Lenkijoje – itin katalikiškoje ES valstybėje, kurioje gyvena 38 mln. žmonių ir į kurią migrantai praktiškai nevykdavo, nors Europa išgyvena didžiausią žmonių judėjimą nuo pat Antrojo pasaulinio karo.

Maždaug 1 500 prieš migrantus nusistačiusių protestuotojų protestavo Slovakijos sostinėje Bratislavoje. Kai kurie jų laikė transparantus su užrašais „Jus čia nelaukiami, tad keliaukit namo“ ir „Daugiakultūriškumas yra utopija, neatverkite sienų“.

Mitingą organizavo kraštutinių dešiniųjų partija „Mūsų Slovakija“, kuriai vadovauja Marianas Kotleba.

Ne taip kaip į kaimynines Austriją ir Vengriją, į 5,4 mln. gyventojų turinčią euro zonos narę Slovakiją šią vasarą atvyko nedaug migrantų.

Policija Čekijos sostinėje Prahoje pranešė, kad maždaug 800 žmonių protestavo prieš pabėgėlių bei migrantų atvykimą ir laikė transparantus su tokiais užrašais kaip „Siųskit juos atgal!“ ir „Saugokit sienas“.

Demonstrantai ragino Čekijos vyriausybę atsistatydinti, be to, ragino pasitraukti iš ES, į kurią šalis įstojo 2004 metais.

Kitur 200 žmonių surengė atsakomąją demonstraciją ir reiškė paramą pabėgėlių priėmimui Čekijoje, kurioje gyvena 10,5 mln. žmonių ir į kurią pastaraisiais mėnesiais atvyko nedaug migrantų.

Vengrija, Lenkija, Slovakija ir Čekija, kurios yra tarp neturtingesnių ES narių, penktadienį atsisakė priimti pabėgėlius pagal privalomą kvotų sistemą, kurią bendrais bruožais pristatė Europos Komisija, tuo atmesdamos Vokietijos prašymus dėl Europos solidarumo sprendžiant migrantų krizę.

28 Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai pirmadienį turi susitikti ir aptarti minėtą Europos Komisijos planą, kuriuo numatoma kvotų sistema 160-čiai tūkst. pabėgėlių po visą bloką išskirstyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius