Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Cichanouskaja: Baltarusijos įtraukimas į karą Ukrainoje prilygtų „politinei savižudybei“

Viena Baltarusijos opozicijos lyderių Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį pareiškė, kad autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka įvykdytų „politinę savižudybę“, jei įtrauktų šalies kariuomenę į kaimyninėje Ukrainoje Rusijos sukeltą karą.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jei jis privers mūsų kariuomenę dalyvauti (kare Ukrainoje), jam tai bus politinė savižudybė“, – sakė S.Cichanouskaja naujienų agentūrai AFP prieš savo kalbą kasmetinėje Jungtinės Karalystės pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos konferencijoje Liverpulyje šiaurės vakarų Anglijoje.

„Net tie žmonės, kurie palaiko jo režimą ir yra Lukašenkos sąjungininkai, yra prieš karą Ukrainoje“, – pridūrė ji.

2020 metų rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vyko prezidento rinkimai. Paskelbus, kad juos vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas A.Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą.

Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Su A.Lukašenka rinkimuose konkuravusi S.Cichanouskaja savo politinę veiklą tęsia iš Vilniaus.

40-metė opozicionierė taip pat pasmerkė „fiktyvius“ referendumus dėl aneksijos, kuriuos prokremliška valdžia šią savaitę surengė keturiuose Rusijos kontroliuojamuose Ukrainos regionuose.

Maskvos primesti pareigūnai teigė pasiekę triuškinančią pergalę, bet Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais ir laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas.

Pasak S.Cichanouskajos, šie balsavimai tėra fiktyvus Kremliaus bandymas „parduoti kažką (Rusijos žmonėms) kaip pergalę“, kuri nesulauks pasaulinio pripažinimo.

„Visi matė, kad Kremliaus kariuomenė nėra tokia galinga, kad karalius yra nuogas. Taigi, nė viena normali šalis nepripažins šio referendumo“, – pridūrė ji.

Tačiau po neseniai nuskambėjusių grasinimų Baltarusijoje ypač sustiprėjo baimė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali panaudoti taktinį branduolinį ginklą aneksuotoms teritorijoms ginti.

S.Cichanouskaja pažymėjo, kad anksčiau šiais metais A.Lukašenka sėkmingai pasinaudojo savo paties surengtu „vadinamuoju referendumu“, kuris suteikė jam teisines galimybes šalyje dislokuoti Rusijos branduolinius ginklus.

„Katastrofa“

„Mums nerimą kelia tai, kad branduoliniai ginklai gali būti paleisti iš Baltarusijos teritorijos“, – sakė viena opozicijos lyderių.

„Galbūt mūsų šalis gali būti panaudota tokiems panašiems, gėdingiems tikslams, ir, žinoma, tai bus katastrofa“, – pridūrė ji.

Tačiau S.Cichanouskaja, kurią Vakarai laiko tikrąja 2020 metų prezidento rinkimų nugalėtoja, teigė, kad dėl šios savaitės pseudoreferendumų A.Lukašenka atsidūrė „sunkioje padėtyje“.

Ji sakė, kad A.Lukašenkos padėtis yra „labai trapi“, ir pridūrė, kad Baltarusijos disidentai „sukuria dar daugiau spaudimo taškų“.

Tikimasi, kad Rusijos karinis aktyvumas Baltarusijoje po neseniai V.Putino paskelbtos dalinės mobilizacijos didės, todėl šis pasipriešinimas apima slaptus kanalus, kuriais bendraujama su baltarusių kariškiais ir „elito“ veikėjais.

„Ateis momentas, kai kariškiai, KGB, bus Baltarusijos žmonių pusėje“, – sakė ji, turėdama omenyje Baltarusijos valstybės saugumo komitetą.

„Bendraujame su kariškiais. Bendraujame su elitu, – teigė S.Cichanouskaja. – Mūsų užduotis – suskaldyti juos skirtingomis priemonėmis, ir tikimės, kad tam tikru momentu viskas pavyks.“

„Jie mato, kad dėl Lukašenkos politikos mūsų šalis praranda nepriklausomybę, suverenitetą, o ant kortos pastatytas pats mūsų šalies egzistavimas“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius