-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sakartvelo VRM vadovas: policija buvo „priversta“ imtis priemonių prieš protestuotojus

Sakartvelo vidaus reikalų ministras Georgijus Gacharija dėl praėjusios nakties įvykių Tbilisyje penktadienį apkaltino politikus ir partijas.
Protestas Tbilisyje
Protestas Tbilisyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vakar politikai ir politinės partijos sugebėjo teisingą ir nuoširdų mūsų piliečių protestą paversti prievarta, nukreipta į policiją ir institucijas, galiausiai peraugusią į parlamento šturmą“, – sakė jis žurnalistams.

Pasak ministro, panašių įvykių Sakartvele nebuvo kelis dešimtmečius.

„Vyko grupinės policijos atakos, buvo puolamas parlamento pastatas, siekiant į jį prasiveržti. Deja, padėtis komplikavosi taip, kad policijos pareigūnai buvo priversti imtis specialių priemonių, nors maksimaliai stengėsi išsaugoti savitvardą“, – kalbėjo G.Gacharija.

Jis pažadėjo pateikti visuomenei medžiagą, kurioje sekundžių tikslumu aprašyta viskas, kas vyko.

VIDEO: Tbilisyje įpykusi minia šturmavo parlamentą: pajėgos vaikė guminėmis kulkomis, vandens patrankomis

Visi prisidėję prie šios provokacijos organizavimo asmenys bus griežtai nubausti, patikino VRM vadovas.

Pasak jo, ketvirtadienį policija tik gynėsi.

Žurnalistų paklaustas, ar įmanoma, kad jis atsistatydins, G.Gacharija pareiškė, kad postą paliks tada, kai atsiras tokia būtinybė.

Audringi protestai sostinėje Tbilisyje kilo po to, kai vienas Rusijos įstatymų leidėjas kreipėsi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje tarp Tbilisio ir Maskvos ne vienerius metus tvyrančią įtampą.

Kaip pranešė Sakartvelo sveikatos apsaugos ministerija, per susirėmimus nukentėjo 240 žmonių, įskaitant 80 policininkų.

„Gruzijos žmonės ir opozicinės partijos reikalauja pirmalaikių rinkimų ir parlamento pirmininko bei vidaus reikalų ministro atsistatydinimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė opozicinio Vieningojo nacionalinio judėjimo lyderis Grigolas Vašadzė.

„Taikūs masiniai protestai tęsis, kol bus įvykdyti šie reikalavimai“, – sakė jis ir pridūrė, kad nauja protesto akcija prasidės penktadienį 19 val. (18 val. Lietuvos laiku).

Penktadienį apie parlamento pirmininko Iraklijaus Kobachidzės atsistatydinimą paskelbė valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

„Pirmininko Kobachidzės sprendimas trauktis yra aukštų atskaitingumo standartų, nustatytų mūsų partijos, įrodymas, o ne nuolaida neatsakingiems opozicijos partijų reikalavimams“, – per spaudos konferenciją pareiškė „Sakartvelo svajonės“ generalinis sekretorius Kacha Kaladzė.

Tačiau kitą spaudos konferenciją surengę opozicinės partijos lyderiai sakė, kad reikalauja „VRM vadovo G.Gacharijos atsistatydinimo, prašo atlikti tyrimą dėl kelių sulaikytų mitingo dalyvių sulaikymo ir nedelsiant paleisti visus“, kurie buvo sulaikyti sostinės Rustavelio prospekte.

Opozicijos pareiškime taip pat sakoma, kad jie reikalauja pereiti prie proporcinio atstovavimo rinkimų sistemos ir pradėti derybas dėl pirmalaikių parlamento rinkimų organizavimo.

I.Kobachidzės atsistatydinimą opozicija pavadino savo „pirmąja pergale“.

Šiuo metu prie parlamento pastato Tbilisyje vyksta opozicijos šalininkų mitingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius