Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šaltasis laivybos karas: Turkija sulaikė dar du Rusijos oligarcho Vladimiro Lisino laivus

Turkijos Samsuno uoste sulaikytas dar vienas laivas su Rusijos vėliava. Jau penktas per mažiau nei savaitę. Ir jau antras, priklausantis Rusijos oligarcho Vladimiro Lisino verslo imperijai. Negana to, turkai Trabzono uoste sulaikė ir septintą rusų laivą. Ir vėl - iš V.Lisino imperijos.
Laivas Neva Leader 5
Laivas Neva Leader 5 / Vesseltracker.com nuotr.

Kaip skelbiama vietos laivybos administracijos duomenų bazėje, šeštadienį Samsune sulaikytas laivas „Neva Leader 5“, priklausantis V.Lisino imperijos įmonei „Severo Zapadnoje Parochodstvo“. Krovininis laivas kol kas nėra paleistas, kaip ir ketvirtadienį sulaikytas laivas „Crystal“, taip pat plaukiojantis su Rusijos vėliava.

Vėliau pirmadienį paskelbta, kad Trabzono uoste sulaikytas laivas „Volzhskiy 55“. Tai dar vienas V.Lisino imperijos krovininis laivas. Laivo sulaikymo motyvai – gelbėjimo įrangos ir radijo ryšio priemonių trūkumai.

Samsuno tarnybos „Neva Leader 5“ sulaikė dėl avarinių sistemų bei gelbėjimo įrangos trūkumų. Kitas V.Lisino imperijos laivas „Rusich-1“ dvi dienas buvo sulaikytas Samsune dėl saugos ir taršos standartų neatitikimo.

Rusijos olimpinio komiteto (roc.ru) nuotr./Vladimiras Lisinas
Rusijos olimpinio komiteto (roc.ru) nuotr./Vladimiras Lisinas

V.Lisinas laikomas Kremliui artimu oligarchu. „Forbes“ jo turtą vertina beveik 10 mlrd. JAV dolerių. Plieno ir laivybos magnatas taip pat yra Rusijos olimpinio komiteto viceprezidentas. Europos Sąjungai sprendžiant dėl sankcijų taikymo Rusijai, jo verslas grasino Briuseliui masiniais atleidimais įmonese, kurias valdo ES šalyse.

Šeštadienį, kai paskelbta apie keturių Rusijos laivų sulaikymą Samsune, Rusijos žiniasklaida tai interpretavo kaip atsakomąjį Turkijos smūgį. Mat tą pačią savaitę Rusija sulaikė net šešis laivus su Turkijos vėliava.

„Neva Leader 5“ sulaikymas – vienas iš virtinės incidentų tarp Ankaros ir Maskvos, pasipylusių po to, kai pasienio su Sirija ruože Turkija numušė Rusijos bombonešį. Šalys svaidosi abipusiais kaltinimais, o savaitgalį žibalo į ugnį įpylė ir Rusijos kariškiai. Rusijos karo laivui Bosforo sąsiauriu plaukiant pro Stambulą, vienas iš įgulo narių denyje stovėjo ant peties užsidėjęs zenitinį-raketinį kompleksą. Turkija tai pavadino provokacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius