Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Saudo Arabija: Jemene siekiama taikos, bet tolesni žingsniai neaiškūs

Kariaujančios Jemeno šalys yra rimtai nusiteikusios siekiant užbaigti aštuonerius metus trunkantį konfliktą, tačiau neįmanoma nuspėti, kada derybos, o tuo labiau – proveržis, įvyks, naujienų agentūrai AFP sakė Saudo Arabijos pasiuntinys.
Saudo Arabijos ambasadorius Jemene Mohammedas al Jaberas 
Saudo Arabijos ambasadorius Jemene Mohammedas al Jaberas  / „AFP“/„Scanpix“

„Visi yra rimtai nusiteikę. „Rimtai“ reiškia, kad visi siekia taikos“, – sakė Mohammedas al Jaberas savo pirmuosiuose platesniuose komentaruose po praėjusį mėnesį įvykusio susitikimo su husių sukilėlių lyderiais Sanoje.

Tačiau jis pridūrė: „Nelengva aiškiai apibrėžti tolesnius veiksmus.“

Husiams 2014 metais užėmus sostinę Saną, Saudo Arabija 2015-aisiais subūrė koaliciją tarptautinės bendrijos pripažįstamai Jemeno vyriausybei paremti.

Per vėlesnius koalicijos aviacijos smūgius žuvo ar buvo sužeista dešimtys tūkstančių žmonių, nurodo Jungtinės Tautos. Vis dėlto Irano remiamų husių išstumti nepavyko, tik kovų intensyvumas reikšmingai sumažėjo 2022-ųjų balandį paskelbus paliaubas.

M.al Jaberas balandį buvo nuvykęs į Saną pagal paliaubų, oficialiai pasibaigusių spalį, stabilizavimo planą.

Tačiau joks susitarimas nebuvo pasiektas, ir M.al Jaberas sakė, kad nėra konkrečių planų, kaip tęsti procesą.

„Niekas neaišku, bet esu nusiteikęs optimistiškai ir tikimės, kad, Dievui leidus, jemeniečiai galės kuo greičiau surasti išeitį“, – sakė jis.

Husiai laiko Saudo Arabiją konflikto šalimi, o M.al Jaberas užsiminė, kad Rijadas save laiko labiau tarpininku, bandančiu padėti pasiekti susitarimą tarp sukilėlių ir Jemeno vyriausybės.

„Dėl Saudo Arabijos santykių su visais jemeniečiais, įskaitant husius, naudojome savo svertą siekdami įtikinti visus jemeniečius susėsti prie stalo ir aptarti šiuos klausimus“, – sakė pasiuntinys interviu, skrisdamas atgal į Saudo Arabiją iš Adeno, kur inauguravo Rijado finansuotus pagrindinės ligoninės ir oro uosto patobulinimus.

„Galiausiai vis tiek kalbama apie jemeniečius“, – pabrėžė jis, bet pridūrė, kad abi konflikto šalys šiuo metu atsisako susėsti drauge.

Atskirame interviu prezidento rūmuose Adene Jemeno prezidentinės vadovaujančiosios tarybos vadovas Rashadas al Alimi naujienų agentūrai AFP taip pat sakė, kad Rijadas veikia kaip tarpininkas.

„Saudo [Arabijos] vaidmuo yra tarpininko tarp oficialiosios vyriausybės ir sukilėlių vaidmuo“, – nurodė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius