Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija sutinka bendradarbiauti su Kinijos vadovaujamu saugumo bloku

Saudo Arabija sutiko įstoti į Šanchajaus bendradarbiavimo organizaciją (ŠBO) kaip „dialogo partnerė“, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas / „AP“/„Scanpix“

Tai naujausias glaudesnių Saudo Arabijos politinių ryšių su Kinija ženklas.

Ministrų kabinetas patvirtino šį sprendimą antradienį vykusiame posėdyje, kuriam pirmininkavo karalius Salmanas, pranešė oficialioji Saudo Arabijos spaudos agentūra (SPA).

ŠBO buvo įkurta 2001 metais kaip politinė, ekonominė ir saugumo organizacija, siekianti konkuruoti su Vakarų institucijomis.

Be Kinijos, jai priklauso Indija, Pakistanas ir Rusija, taip pat keturios Vidurinės Azijos šalys – Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas ir Tadžikistanas.

Rijadui suteikiamas „dialogo partnerio statusas Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijoje“, sakoma SPA pranešime.

Kitos šalys, turinčios stebėtojos arba dialogo partnerės statusą, yra Egiptas, Iranas ir Kataras.

Rijadas nusprendė bendradarbiauti su bloku praėjus mažiau nei trims savaitėms po to, kai Kinija sudarė svarbų susitaikymo susitarimą su Iranu, kuriuo atkuriami prieš septynerius metus nutraukti diplomatiniai santykiai.

Ilgą laiką buvę aršūs varžovai, šiitiškas Iranas ir daugiausia sunitiška Saudo Arabija, yra įsitraukę į daugybę konfliktų regione per trečiąsias šalis, pavyzdžiui, Jemene.

Rijadas yra teigęs, kad, nors ir dalyvavo ankstesniuose dvišalių derybų su Teheranu etapuose, susitaikymo procesą paskatino pernai Kinijos prezidento Xi Jinpingo pateiktas pasiūlymas tapti „tiltu“ tarp šių dviejų regiono galybių.

Xi Jinpingo vaidmuo Rijadui taikantis su Teheranu nustebino, nes Saudo Arabija tradiciškai glaudžiai bendradarbiauja su Vašingtonu, nors pastaruoju metu šie santykiai buvo įtempti ginčijantis dėl žmogaus teisių ir naftos gavybos.

Kinų lyderis, antradienį paskambinęs Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui, karaliaus Salmano sūnui ir de facto šalies valdovui, pagyrė tai, ką pavadino įtampos Artimuosiuose Rytuose mažėjimu.

Pirmą kartą nuo Saudo Arabijos ir Irano susitarimo sudarymo viešai komentuodamas šį klausimą, Xi Jinpingas sakė, kad Kinijos skatinamas dialogas „atliks svarbų vaidmenį stiprinant regiono vienybę ir bendradarbiavimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius