Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 13 /2016 02 14

Saudo Arabija Turkijoje dislokavo savo naikintuvus, Ankara smogė kurdų ir B.al Assado pajėgoms Sirijoje

Turkijos kariuomenė šeštadienį sudavė smūgį Sirijos režimo pajėgoms šiaurinėje Alepo provincijoje. Tuo tarpu Saudo Arabija dislokavo savo karo lėktuvų Turkijos karinėje oro bazėje, kad būtų „intensyvintos“ operacijos prie grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, pranešė aukšto rango Saudo Arabijos pareigūnas.
Saud Arabijos naikintuvo lakūnas
Saud Arabijos naikintuvo lakūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabijos naikintuvai

„Saudo Arabijos karalystė dabar turi savo pajėgų Indžirliko oro bazėje Turkijoe“, – taip, anot televizijos „Al Arabiya“, sakė brigados generolas Ahmedas al-Assiri .

„Saudo Arabijos karo lėktuvai dislokuoti su įgulomis, siekiant intensyvinti oro operacijas kartu su misijomis, vykdomomis iš bazių Saudo Arabijoje“, – paaiškino jis, nepateikdamas daugiau jokių detalių.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu šeštadienį sakė, kad Saudo Arabijos karo lėktuvai bus dislokuoti Indžirlike ir kad abi šalys gali dalyvauti ir antžeminėse operacijos prieš IS Sirijoje.

Tiek Rijadas, tiek Ankara stojo prieš Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą, kurio užsienio reikalų ministras praėjusią savaitė perspėjo, kad antžeminė intervencija „prilygsta agresijai ir jai bus priešinamasi“.

Pasak A.al-Assiri, sprendimas dislokuoti karo lėktuvų Turkijoje buvo priimtas po JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su IS, narių susitikimo Briuselyje, kur buvo nuspręsta intensyviau kovoti su džihadistais Sirijoje ir Irake.

Turkijos smūgiai 

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu patvirtino, kad šalies pajėgos smogė Sirijos kurdams priklausantiems taikiniams šiaurinėje Sirijoje ir pareikalavo, kad jie atsitrauktų iš neseniai užimtos teritorijos. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turkijos kariai

Kurdų kovotojai, kuriems padėjo Rusijos karinės oro pajėgos, išvijo Sirijos sukilėlius iš buvusios karinės oro bazės netoli sienos su Turkija.

„Mes atsakysime į kiekvieną Sirijos Kurdų demokratinės sąjungos partijos žingsnį, – sakė Turkijos premjeras. – Jie nedelsiant atsitrauks iš Azazo ir aplinkinių teritorijų ir nebesiartins prie jų.“

Kol kas apie Turkijos karinius veiksmus skelbiama nedaug detalių. AFP rašo, kad tikriausiai per juos buvo panaudoti tankai.

„The Syrian Observatory for Human Rights“ skelbia, kad Turkijos taikiniu tapo oro bazė ir kaimelis šalia, kurį neseniai užėmė kurdai.

Kurdų atstovai patvirtino, kad buvo apšaudyta bazė, tačiau jų teigimu, ją buvo užėmę ne Kurdų demokratinės sąjungos partija, o jų sąjungininkai „Jaysh al-Thuwar“. ​

Turkijos valstybinės naujienų agentūros „Anatolia“ šaltinis Turkijos gynybos sistemoje teigia, kad buvo ir antrasis incidentas – kariai atsakė ugnimi į Kurdų demokratinės sąjungos partijos (kurią Ankara laiko teroristine organizacija) ir Sirijos vadovo Basharo al Assado pajėgų įvykdytą Turkijos karinio posto pasienyje apšaudymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius