-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijos moterys ima mokytis vairuoti, automobilių gamintojai trina rankomis

Praeitą rugsėjį Saudo Arabijos karaliui Salmanui paskelbus dekretą, leidžiantį moterims vairuoti, visas pasaulis sveikino Rijadą dėl gerėjančios moterų teisių situacijos. Nors dekretas įsigalės tik vasarą, jaunos Saudo Arabijos moterys jau nekantrauja sėsti prie vairo, o automobilių gamintojai – padidinti pardavimus, rašo „The Associated Press News“.
Saudo Arabijos moterys mokosi vairuoti
Saudo Arabijos moterys mokosi vairuoti / „Scanpix“/AP nuotr.

Sulaukusi eilės vairuoti, Fatima Salem nedrąsiai sukikena. Kaip ir milijonai Saudo Arabijos moterų, ji greitu metu planuoja gauti vairuotojo pažymėjimą.

Vis dėlto pirmiausia merginai reikės išmokti vairuoti.

„Šiek tiek nervinuosi“, – sakė 30 metų amžiaus magistrantūros studentė.

Buvusi italų lenktynininkė Francesca Pardini padeda jai nurimti ir primena sureguliuoti veidrodėlius bei prisisegti saugos diržą.

F.Salem pasukus į kairę, instruktorė padeda ištiesinti vairą. O merginai nuspaudus stabdžius, abi prisispaudžia prie sėdynių atlošų.

„Scanpix“/AP nuotr./Saudo Arabijos moterys mokosi vairuoti
„Scanpix“/AP nuotr./Saudo Arabijos moterys mokosi vairuoti

Nykstanti diskriminacija?

Saudo Arabijoje moterys niekada neturėjo teisės vairuoti. Dešimtys išdrįsusių priešintis draudimui buvo įkalintos, persekiojamos ir stigmatizuojamos.

Nors praeitais metais pasirašytas dekretas panaikino vieną akivaizdžiausių moterų diskriminacijos formų, šalyje vis dar galioja globėjo įstatymas: už moterį atsakingas vyras (sutuoktinis arba šeimos narys) sprendžia, ar ji gali keliauti į užsienį, gauti pasą bei ištekėti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Salmanas

Karalius ir jo sūnus sosto paveldėtojas 32 metų amžiaus princas Mohammedas bin Salmanas pastaruoju metu įgyvendino keletą svarbių reformų, sušvelninančių ultrakonservatyvius įstatymus.

Praeitais metais moterims buvo leista stebėti sporto varžybas, taip pat sugrąžinta galimybė šalyje rengti koncertus ir lankyti kino teatrus.

Šiomis ir kitomis reformomis siekiama pagerinti Saudo Arabijos įvaizdį užsienyje ir pritraukti investuotojų iš kitų šalių. Vyriausybė tikisi, kad dėl šių pokyčių daugiau moterų įsitrauks į darbo rinką ir sustiprės namų ūkiai – sumažėjusios naftos kainos privertė Karalystę imtis taupumo priemonių.

Pirmas kartas prie vairo

Džidos mieste įsikūrusiame vien moterims skirto EFFAT universiteto miestelyje vaikštinėjančios merginos laikosi vis dar privalomo aprangos kodo – dėvi juodas ilgas mantijas.

Šįkart jos susirinko tam, kad pramoktų vairuoti.

S.Ghouth: „Niekada nesėdėjau šioje mašinos pusėje. Paprastai visada sėdžiu gale arba kairėje. Tačiau jausmas geras. Jauti, kad turi kontrolę. Noriu vairuoti automobilį. Noriu būti nepriklausoma.“

Universitetas ir automobilių gamintojas „Ford Motor“ šią savaitę organizuoja užsiėmimus, kurių metu studentės išmoks elementarių vairavimo įgūdžių. Daugeliui merginų tai – pirmas kartas vairuotojo sėdynėje.

Tikimasi, kad vyriausybei paskelbus taisykles ir gaires, universitetai moterims pasiūlys visavertes vairavimo pamokas.

„Niekada nesėdėjau šioje mašinos pusėje. Paprastai visada sėdžiu gale arba kairėje. Tačiau jausmas geras. Jauti, kad turi kontrolę, – sakė 18 metų amžiaus Sara Ghouth. – Noriu vairuoti automobilį. Noriu būti nepriklausoma.“

Automobilių gamintojų bendrovėms draudimo panaikinimas – nauja galimybė reklamuoti savo prekės ženklus ir padidinti pardavimus.

Naujai atsivėrusi rinka – nemaža: Saudo Arabijoje gyvena apie 20 mln. žmonių, maždaug pusė jų – moterys.

Saugumui skirti „Ford“ užsiėmimai organizuojami visame pasaulyje, įskaitant ir Saudo Arabijos vairuotojus vyrus. Vis dėlto tai – pirmas kartas, kai į užsiėmimus sukviestos vien moterys, kurių dauguma sėda prie vairo pirmą kartą.

„Šios merginos yra tarsi neužpildytos knygos, – sakė instruktorė F.Pardini. – Jos iš tikrųjų nori mokytis.“

Galimybė automobilių gamintojams

Prieš prasidedant užsiėmimams, „Ford“ apklausė Saudo Arabijos moteris – siekia geriau suprasti, kokių automobilių jos ieško ir kaip išplėsti rinką.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Ford“ logotipas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Ford“ logotipas

„Visų pirma nenorime būti globėjiški. Tai – ne apie lūpų blizgius, nagų laką ir panašius dalykus. Jos – išsilavinusios moterys“, – sakė „Ford“ rinkodaros vadovė Crystal Worthem.

C.Worthem teigimu, „Ford“ tikisi, kad šią vasarą Saudo Arabijos moterims pradėjus vairuoti, pardavimai išaugs. Anot jos, kai kurios moterys jau dabar perka transporto priemones.

C.Worthem: „Pirmiausia, mes nenorime būti globėjiški. Tai – ne apie lūpų blizgius, nagų laką ir panašius dalykus. Jos – išsilavinusios moterus.“

„Moterys visada dalyvaudavo mūsų parodose, tačiau dabar jos aktyviai perka automobilius sau. Tai – jaudinantis dalykas. – sakė C.Worthem. – Tai – automobilis, kurį ji gali vairuoti, o ne kuriuo yra vežama.“

23 metų amžiaus architektūros studentė Amal al-Jihani sakė, kad labiausiai ją remia ir vairuoti skatina tėvas, pažadėjęs atiduoti vieną iš šeimos automobilių.

Šešiolikmetis jos brolis jau vairuoja.

„Mano mamai nepatinka, kad vairuojame. Ji sako, kad tai – pavojinga, ir kad leis mums vairuoti tik tada, kai susituoksime, – teigė A.al-Jihani. – Mano tėvas sako, kad ji atsipalaiduos pamačiusi, jog visos kitos irgi vairuoja.“

19 metų amžiaus studentė Joanna al-Fattani naudojasi tokiomis pavėžėjimo paslaugomis kaip „Uber“. Ją į universitetą nuveža ir namo parveža du skirtingi vairuotojai.

„Scanpix“ nuotr./„Uber“
„Scanpix“ nuotr./„Uber“

Mergina teigia bijanti vairuoti tarp vyrų, tačiau nekantriai laukia laisvės, kurią suteiks galimybė pačiai sėsti prie vairo.

„Tai – labai svarbus pareiškimas. Visoms jo reikėjo. Dabar yra tinkamas metas tai padaryti“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius