Sportas gyvai

Saudo Arabijos vyriausiasis diplomatas pirmą kartą nuo karo pradžios vyksta į Siriją

Saudo Arabijos vyriausiasis diplomatas antradienį atvyks į Damaską, kur vyks pirmas kokio nors Saudo Arabijos pareigūno vizitas nuo pilietinio karo Sirijoje pradžios, pranešė Sirijos informacijos ministerija.
Saudo Arabijos princas ir užsienio reikalų ministras Faisalas bin Farhanas ir Sirijos kolega  Faisalas Mekdadas
Saudo Arabijos princas ir užsienio reikalų ministras Faisalas bin Farhanas ir Sirijos kolega Faisalas Mekdadas / „AFP“/„Scanpix“

„Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras princas Faisalas bin Farhanas šiandien atvyksta į Damasko tarptautinį oro uostą oficialaus vizito į Siriją“, – sakoma ministerijos pranešime.

Jame teigiama, kad Saudo Arabijos ministras turi atvykti po pietų.

Šis vizitas vyksta praėjus mažiau nei savaitei po to, kai Saudo Arabijoje lankėsi Sirijos užsienio reikalų ministras Faisalas Mekdadas, taip pat su pirmuoju tokiu vizitu nuo Sirijos konflikto pradžios 2011 metais.

Trečiadienį paskelbtame Saudo Arabijos pareiškime teigiama, kad F.Mekdadas ir jo kolega iš Saudo Arabijos aptarė „būtinus veiksmus“ siekiant nutraukti Damasko izoliaciją.

Pastaraisiais mėnesiais arabų šalys vis aktyviau bendrauja su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu, kuris nuo karo pradžios buvo politiškai izoliuotas regione.

Praėjusią savaitę Saudo Arabijos mieste Džidoje arabų šalių atstovai taip pat susirinko aptarti, kaip išspręsti įsisenėjusį Sirijos klausimą, keičiantis Saudo Arabijos ir Irano santykiams.

Saudo Arabijos pokyčių kursas

Saudo Arabija 2012-aisiais nutraukė santykius su B.al Assado vyriausybe ir ilgą laiką atvirai pasisakydavo už B.al Assado nušalinimą. Pirmaisiais karo etapais Rijadas rėmė Sirijos sukilėlius.

Tačiau po katastrofiško vasario 6-osios žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje arabų šalys ištiesė ranką B.al Assado vyriausybei, o kitą mėnesį buvo paskelbta apie netikėtą Rijado ir Damaską remiančio Teherano draugiškų santykių atnaujinimą.

Princas Faisalas vasario mėnesį sakė, jog arabų pasaulyje ryškėja konsensusas, kad humanitarinėms krizėms spręsti reikės naujo požiūrio į Siriją, įskaitant derybas su Damasku.

Rijadas siuntė pagalbą ir į sukilėlių kontroliuojamas, ir į vyriausybės valdomas Sirijos dalis, bet šios pastangos neapimdavo tiesioginių kontaktų su B.al Assado vyriausybe.

Kovo mėnesį Saudo Arabijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Rijadas ir Damaskas derasi dėl konsulinių paslaugų atnaujinimo.

Per Sirijos karą žuvo daugiau kaip pusė milijono žmonių, maždaug pusė šalies gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Sąjungininkų Irano ir Rusijos remiamas Damaskas atkovojo daugumą teritorijų, prarastų pirmaisiais karo etapais.

Regione besivaržantys šiitiškas Iranas ir sunitiška Saudo Arabija keliose konflikto zonose, įskaitant Jemeną, remia skirtingas stovyklas, be to, siekia daryti įtaką Libane, Sirijoje ir Irake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius