Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Saugumas futbolo čempionate gali baigtis dar didesniais rusų laisvių suvaržymais

Vairuotojas prarado taksi automobilio kontrolę, užvažiavo ant šaligatvio ir sužeidė aštuonis asmenis. Ar tai pasaulinio lygio naujiena? Taip, jei tai vyksta Maskvoje Pasaulio futbolo čempionato metu. Apskritai Rusijoje precendento neturinti saugumo kampanija prasidėjo dar gerokai prieš čempionato atidarymo ceremonijas, portale „The Moscow Times“ rašo analitikas Markas Galeotti.
Rusijos pareigūnai pasaulio futbolo čempionato metu
Rusijos pareigūnai pasaulio futbolo čempionato metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Maskvos mero Sergejaus Sobianino, vairuotojas užmigo prie vairo. Vis dėlto pranešus, kad incidento kaltininkas yra kilęs iš Kirgizijos, buvo iškelta ir teroristinio išpuolio versija. M.Galeotti teigimu, Kremlius tikrai nenori, kad pasaulis išgirstų tokią žinutę.

Anot autoriaus, nors JAV valstybės departamentas sužaidė terorizmo korta, dauguma Rusijos miestų yra saugūs: prieš prasidedant čempionatui buvo įvykdyta didžiulio masto operacija, skirta užtikrinti saugumą.

Miestuose, kuriuose vyksta varžybos, buvo dislokuotos papildomos policijos ir Nacionalinės gvardijos pareigūnų pajėgos. Be to, jiems pastiprinimą teikia privati apsauga ir kazokai.

Maskvoje ir kituose miestuose aplink pėsčiųjų zonas išdygo užtvarai, turintys užkirsti kelią teroristiniams išpuoliams, kai transporto priemonė įsirėžia į minią.

M.Galeotti rašo, kad stebėjimo kameros, ir taip pakankamai dažnos Rusijoje, tapo dar labiau matomos. Daugelis aukštos rezoliucijos kamerų yra prijungtos prie moderniausios veidų atpažinimo įrangos, kuri gali pranešti apie žinomus teroristus ar chuliganus.

Daug kas vyksta ir užkulisiuose. Keletą mėnesių prieš čempionatą policija ir Federalinė saugumo tarnyba (FST) tyliai sudarė žinomų chuliganų ir įtariamų teroristų rėmėjų sąrašą. Daug jų buvo sulaikyti, jiems buvo skirtas namų areštas, kai kurie čempionato laikotarpiui buvo paraginti išvykti iš šalies.

„Twitter“ nuotr./Markas Galeotti
„Twitter“ nuotr./Markas Galeotti

Anot autoriaus, FST entuziastingai atgaivino „profilaktinio pasikalbėjimo“ praktiką. Tai reiškia, kad problemų galintys kelti asmenys buvo paprasčiausiai pakviesti pasikalbėti: taip jie sužinojo esantys stebimi valstybės.

Ši technika, kurią aštuntajame dešimtmetyje ištobulino Jurijaus Andropovo vadovaujama KGB, yra stebinančiai efektyvus būdas įspėti ir labiausiai atsidavusius ar linkusius rizikuoti.

M.Galeotti teigimu, panašių taktikų imtasi ir prieš mafijos pasaulį. Svarbiausi jos nariai buvo įspėti, esą valstybė bus nepatenkinta, jei grupuotė užsieniečiams sukels rimtų problemų.

Pavyzdžiui, kiek anksčiau šiemet grupuotės, Maskvoje užsiimančios organizuotais apiplėšimais, lyderis, žinomas kaip „Kvežojevičius“, buvo sulaikytas. Jį pareigūnai įspėjo nesitaikyti į čempionato svečius.

Autorius rašo, kad tuo pat metu buvo sustiprintos ir elektroninės sekimo priemonės.

Programos analizuoja trumpąsias žinutes ir elektroninius laiškus – ieško raktinių žodžių, frazių ir įtartinų koreliacijų. M.Galeotti teigimu, tai Rusijoje nėra naujiena, tačiau, remiantis ataskaitomis, tokių priemonių tinklas futbolo čempionato metu buvo itin išplėstas.

Pasak autoriaus, nė viena šių priemonių, žinoma, negali garantuoti saugumo – nei apsaugoti nuo tyčinių užpuolikų, nei nuo tokių netyčinių nelaimių, kaip, pavyzdžiui, į minią įvažiavusio taksi automobilio.

M.Galeotti manymu, vis dėlto šios priemonės įrodo, kaip rimtai Kremlius siekia, kad čempionatas praeitų be nesklandumų.

Jau dabar miestai ir regionai, kurių policijos pareigūnai šiuo metu saugo čempionato vietas, išreiškė nerimą dėl augančio nusikalstamumo.

Tiesa, tokios pastangos užtikrinti saugumą negali būti ilgalaikės. Jau dabar miestai ir regionai, kurių policijos pareigūnai šiuo metu saugo čempionato vietas, išreiškė nerimą dėl augančio nusikalstamumo.

M.Galeotti teigimu, šiuo metu FST ir kitos saugumo tarnybos dirbu visu pajėgumu ir negali išlaikyti tokio tempo ilgą laiką. Kai pasibaigs futbolo čempionatas, galima tikėtis išvysti šios saugumo kampanijos silpnėjimą.

Visa tai turės palikimą Rusijai, tiesa, dvejopą. Papildomos lėšos, skirtos teisėsaugai ir saugumą užtikrinančioms priemonės, bus itin naudingos tokiems miestams kaip Rostovas prie Dono, Volgogradas ir Jekaterinbugas – jiems reikėjo paramos.

Vis dėlto jei „profilaktinių pasikalbėjimo“, namų arešto ir neoficialaus bauginimo taktikos pasirodys sėkmingos, atsiras pagunda jas pritaikyti plačiau.

Anot M.Galeotti, Rusija gali užsitarnauti geresnę reputaciją užsienyje, prarasdama dar daugiau laisvių namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius