Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugumo įstatymo grimasos: iš Honkongo bibliotekų šalinamos knygos apie demokratiją

Dėka naujojo kontraversiškai vertinamo saugumo įstatymo iš Honkongo bibliotekų dingo literatūra, kurioje rašoma apie demokratiją ir jos privalumus, rašo BBC.
Honkongo policija sulaiko protestuotojus
Honkongo policija sulaiko protestuotojus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš viešųjų bibliotekų pašalintos knygos bus peržiūrėtos ir įvertintos, ar nepažeidžia naujojo įstatymo.

Naujuoju Honkongo saugumo įstatymu draudžiami mėginimai skaldyti valstybę, kėsintis nuversti valdžią ar teroristinė veikla. Pažeidus naująjį įstatymą į kalėjimą galima sėsti iki gyvos galvos.

Kinijos opozicija teigia, kad Honkongo saugumo įstatymas panaikina bet kokią Honkongo privilegijuotą padėtį bei autonomiją Kinijos sudėtyje, tačiau Pekinas tam nepritaria.

Kinijai Honkongą 1997 metais perdavė Didžioji Britanija. Perduodant teritoriją buvo sutarta dėl kai kurių teisių užtikrinimo bent 50 metų, buvo priimtas „vienos šalies, dviejų sistemų“ susitarimas.

Naujasis saugumo įstatymas įsigaliojo antradienį. Nuo to laiko net keli demokratinio judėjimo atstovai atsitraukė iš savo pozicijų. Vienas iš jų – Nathanas Law – net paliko Honkongą.

Nuo įstatymo įsigaliojimo Honkongo viešosiose bibliotekose tapo neprieinamos bent 9 knygos. Pasak „South China Morning Post“ laikraščio, jos „šiuo metu yra peržiūrimos“. Tarp tokių knygų autorių bei bendraautorių – demokratinio judėjimo aktyvistas Joshua Wongas bei už demokratiją pasisakanti politikė Tanya Chan.

Šeštadienį J.Wongas savo tviterio paskyroje pranešė, kad naujasis įstatymas Honkonge įgalina likusioje Kinijoje egzistuojantį „cenzūros režimą“ ir pareiškė, kad tai – vos vienas žingsnis nuo tikro knygų draudimo.

Pekinas nesutinka su bet kokia kritika naujajam įstatymui ir teigia, kad būtina stabdyti 2019 metais prasidėjusius prodemokratinius protestus Honkonge, kurių metu kildavo susidūrimų tarp policijos ir protestuotojų.

Taip pat Kinija atmetė Vakarų šalių susirūpinimą Honkongo saugumo įstatymu ir teigia, kad tai – kišimasis į vidinius šalies reikalus.

Honkonge – baimė ir nežinomybė

Po Honkongo perdavimo Kinijai šiam buvo pažadėtos tam tikros politinės laisvės bent 50-iai metų. Tarp laisvių – ir tokios, kaip žodžio laisvė, susirinkimų laisvė bei nepriklausoma teisinė sistema. Daugeliui Honkongo gyventojų saugumo įstatymas simbolizuoja priešlaikinę šių laisvių pabaigą.

Įstatymą palaikantieji tvirtina, kad jis padės atkurti tvarką po metus trukusių protestų. Tačiau kritikai atkreipia dėmesį, kad šiuo įstatymu kriminalizuojama Pekino opozicija.

Naujasis saugumo įstatymas daug ką apima ir leidžia Pekinui kištis į Honkongo gyvenimą, ko daryti iki šiol galimybės jis neturėjo.

Politinių knygų pašalinimas iš viešųjų bibliotekų vos prieš savaitę buvo neįsivaizduojama situacija. Šiandienos Honkonge verslų savininkai pradėjo slėpti palaikymą protestuotojams baimindamiesi, kad tai gali būti palaikyta skatinimu nuversti valdžią.

Kol kas dėl įstatymo nesilaikymo suimti 10 žmonių. Tačiau baimė ir nežinomybė plinta žaibo greičiu. Protestuotojai ragina žmones į protestus rinktis su juodomis lentelėmis. Jie baiminasi, kad žodžiai ant transparantų gali lemti įkalinimą.

Naujasis saugumo įstatymas daug ką apima ir leidžia Pekinui kištis į Honkongo gyvenimą, ko daryti iki šiol galimybės jis neturėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius