Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaukdamiesi pagalbos Rusijos atakuojami ukrainiečiai parodė, kaip gali būti užpultas Paryžius

Rusijai nepaliaujant atakuoti Ukrainos, internete plinta vaizdo įrašas, kuriame matyti bombarduojamas Paryžius. Jis nėra tikras – Prancūzijos sostinė kol kas saugi. Įrašą sukūrė ukrainiečiai, taip įspėdami, kad šio ar kurio nors kito Europos didmiesčio gali laukti toks pat likimas, jei Rusijos agresija nebus sustabdyta.
Prancūzijos vėliava
Prancūzijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ataka prieš Paryžių

Vaizdo įrašas prasideda turistams įprastu kadru – jauna moteris fotografuojasi su Eifelio bokštu fone, rankas iškėlusi taip, tarsi šį statinį laikytų tarp jų.

Po akimirkos nugriaudėja sprogimas, jo banga nubloškia moterį. Vaizdas ima drebėti, netoli bokšto matyti ugnis. Į dangų kyla juodi dūmai, gana žemai praskrenda naikintuvas.

Pradeda gausti oro pavojaus sirena, pravirksta kūdikis. Ekrane matyti vienur kitur kylantys dūmų debesys, į visas puses zvimbia naikintuvai. Už kadro vis girdėti verkiantis mažylis.

Galiausiai 45 sekundžių trukmės įraše rodoma, kaip juodi dūmai kyla ir virš Paryžiaus simbolio – Eifelio bokšto.

Tuomet bombarduojamos Prancūzijos sostinės vaizdą pakeičia tekstas. „Tik pagalvokite, jei tai atsitiktų kitoje Europos sostinėje“, – siūlo įrašo autorius ar autoriai.

„Kausimės iki galo. Suteikdami sau galimybę gyventi.

Uždarykite dangų virš Ukrainos arba duokite mums naikintuvų.

VIDEO: V.Zelenskis: „Tai kova už mūsų laisvę, bet taip pat ir už jūsų laisvę“

Jei mes krisime, jūs irgi krisite“, – įrašas baigiamas tokia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio citata.

Priminė Antrojo pasaulinio karo pradžią

Nors vaizdai iš Paryžiaus atrodo itin realistiški, jie nėra tikri. Apie tai įspėjo įrašu pasidalijęs Ukrainos jūrų uostų tarnybos stebėtojų tarybos narys Antonas Jaščenko, iki sausio vadovavęs ministro kabineto reformų įgyvendinimo biurui.

„Siaubingas melagingas vaizdo įrašas iš Paryžiaus, – savo paskyroje „Facebook“ prieš kelias dienas pakomentavo jis. – Bet tik pasistenkite įsivaizduoti.

Mano asmeninė patirtis tokia: net negalėjau įsivaizduoti, kad vos prieš dvi savaites tai vyks Kyjive ar kuriame nors kitame taikiame Ukrainos mieste. Bet tai vyksta. Rusija bombarduoja Mykolajivo miestą kaip tik dabar (21 val., 2022 m. kovo 11 d.). Jei mes krisime, jūs irgi krisite!“

A.Jaščenko, kaip ir filmo autoriai, kartojo V.Zelenskio žodžius. Pirmomis kovo dienomis, per tiesioginę transliaciją kreipdamasis į tūkstančius įvairiuose Europos miestuose prieš Rusijos agresiją protestuojančių žmonių, jis prašė: „Neužsimerkite prieš tai. Paremkite Ukrainą taip, kaip tik galite. Jei mes krisime, jūs irgi krisite!“

Šiuo įrašu pasidalijo ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Užsienio politikos ir tarpparlamentinių ryšių komiteto pirmininkas Oleksandras Merežko.

„Mes irgi galvojome, kad tai niekada neatsitiks“, – lakoniškai pakomentavo jis.

Ukrainos parlamentarė Lesia Vasylenko, tuo pačiu metu kaip filmuko autoriai, įspėdama, kad bet kurio Europos miesto gali laukti Kyjivo likimas, priminė Antrojo pasaulinio karo pradžią.

Ji taip pat paragino stabdyti Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, kol dar ne vėlu.

„Prieš metus, prieš aštuonerius metus buvo laiko tai padaryti, bet niekas nenorėjo veltis.

Taip pat buvo ir 1938-aisiais, kai visas pasaulis, ypač Jungtinės Valstijos suko akis nuo to, ką darė Adolfas Hitleris ir jo nacių partija“, – kalbėjo politikė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius